Innledning til en samtale om rusmiddelbruk

Sist oppdatert: 20.12.2023
Utgiver: Helse Bergen
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelle kommentarer om god kommunikasjon  

Helse Bergen har fokusert på fire faktorer som kan gi bedre kommunikasjonen mellom behandler og pasient, satsingen heter «Fire gode vaner». Disse representerer adferdsmønstre knyttet til de ulike fasene i pasientmøtene.

  1. Invester i begynnelsen; dette innebærer å bygge tillit gjennom å være høflig, til stede og henvendt til pasienten, samtidig som man skaffer seg en oversikt over det helseproblemet pasienten kommer med.
  2. Utforsk pasientperspektivet; dette dreier seg om å få tak i pasientens egne forestillinger, tanker og måter å forstå helseplagene på, samt å prøve å få tak i hvordan dette griper inn i hverdagslivet.
  3. Vis empati; dette går ut på å være følelsesmessig til stede, få tak i pasientens følelser og gjennom ord og kroppsspråk å validere pasientens opplevelse.
  4. Invester i avslutningen; dette går ut på å gi relevant informasjon, involvere pasienten i beslutningene og sjekke ut hva som eventuelt kan hindre etterlevelse

For egen regning kan jeg foreslå en 5.vane som kan være spesielt nyttig i møte med pasienter med rusproblemer

Sett grenser - vis respekt for pasientene ved å holde på din integritet som behandler, gjør det du mener er faglig riktig. Noen ganger må dialogen med pasienten ende med uenighet og noen ganger må pasienten erfare negative konsekvenser av sine handlinger. Prøv likevel å formidle dette på en respektfull måte uten å bryte relasjonen til pasienten.

Noen forslag når du skal snakke med de som (kanskje) har rusproblemer  

Bruk av rusmidler henger ofte sammen med sterk skamfølelse. Dette kan føre til at pasienten holder tilbake viktig informasjon eller bagatelliserer problemer. En viktig forutsetning for å lykkes med informasjon og rådgivning er at pasienten stoler på deg, at du har en god allianse.

 

Når man skal snakke med en pasient om rusmiddelvaner, er det viktig å knytte rusmidlets helserisiko til det aktuelle somatiske, psykiske eller sosiale problemet som pasienten presenter. Mange pasienter vil være svært tilbakeholdne med å svare på f.eks. hvor mye og hvor ofte de drikker alkohol, om de ikke opplever at spørsmålene er relevant for sykdom, skade eller symptom. Det kan derfor være klokt å gi informasjon om konsekvensene av rusmiddelbruk uavhengig av disse spørsmålene. Dette kan gjøres på følgende måte

 

Lege - Drikker du noen ganger alkohol?

 

Pasient - Ja…

 

Lege - Da vil jeg gi deg noe informasjon om sammenhengen mellom alkohol og (den sykdommen, skaden, symptomet) du har (alternativt, den behandlingen du skal få). Dette er informasjon som jeg gir til alle som drikker alkohol…

 

Deretter gis informasjonen kortfattet, nøytralt og uten å stille spørsmål om mengde eller frekvens av alkoholbruk. En kan f.eks. si «…i forbindelse med infeksjonsbehandling, vil det være best å la være å drikke alkohol så lenge en tar antibiotika, fordi….».

 

Deretter kan en følge opp med spørsmål som f.eks.

Lege - Var denne informasjonen kjent for deg? Er det relevant for din del? Vil du vite litt mer om dette?
 

Om pasienten ikke åpner opp for en videre dialog, kan en f.eks. si

Lege - Om du ønsker det, kan vi komme tilbake til dette en annen gang.
 

På denne måten vil en helsearbeider få gitt viktig informasjon uten at pasienten behøver å lyve eller bagatellisere alkoholbruken, samtidig som det er mulig å komme tilbake til temaet ved en senere anledning.

 

Hvis pasienten åpner opp for videre dialog, kan en gi utfyllende informasjon, og evt. begynne en kartlegging ved f.eks å stille følgende spørsmål

 

Lege - Er det greit om jeg stiller deg noen spørsmål om alkoholvanene dine?

 

Et vanlig brukt og godt kartleggingsverktøy er AUDIT-C (Alcohol Use Disorders Identification Test – Consumption) (1).

AUDIT-C 

AUDIT - C (3 første spørsmål av 10)
1. Hvor ofte drikker du noe som inneholder alkohol?
 
Aldri

 

 

Månedlig eller sjeldnere

2-4 ganger i måneden
 
2-3 ganger i uken
 
4 ganger i uken eller mer
 
 

2. Hvor mange alkoholenheter drikker du på en vanlig dag, når du drikker?

 

(1 alkoholenhet er: 33cl øl kl.II – 4,75%, 12cl vin 13%, 4cl brennevin 42%)

1-2

 

 
3-4
 
 
 
5-6
 
 
 
7-9
 
 
10 eller flere
 
3. Hvor ofte i løpet av det siste året har du drukket 4 AE eller mer (kvinner) eller 6 AE eller mer (menn) alkoholenheter eller mer ved samme anledning?
 
 
Aldri

 

 
 
 
Sjeldnere enn månedlig
 
 
 
 
Månedlig
 
 
 
 
 
 
Ukentlig
 
 
 
Daglig eller nesten daglig
 

 

 

Denne varianten av AUDIT – C har ingen skåre eller grenseverdi. Den er derfor best egnet som et utgangspunkt for diskusjon om alkoholvaner og helseproblemer.

 

Hvis svarene på disse spørsmålene tyder på at pasienten ikke har risiko for alkoholrelatert helseskade, kan det skyldes at pasientens gir lav risiko for helseskade. Noen ganger skyldes det imidlertid feilrapportering, oftest at pasienten oppgir for lavt alkoholkonsum. En god tilbakemelding i begge tilfelle kan være å si f.eks.: «det var fint, fordi et høyere alkoholkonsum kunne være en av forklaringene på det høye blodtrykket ditt» eller «det var fint, fordi medisinene du bruker ikke må kombineres med alkohol». På denne måten får en gitt gode og relevante råd, selv om pasienten underrapporterer alkoholkonsumet.

 

For å få informasjon om bruk av andre rusmidler, foreslår vi denne korte varianten av DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test) (2).

DUDIT (4 første spørsmål) 

DUDIT (4 første spørsmål av 11)
1. Hvor ofte bruker du andre rusmidler enn alkohol?
Aldri

 

Månedlig eller sjeldnere
 
2-4 ganger i måneden
 
2-3 ganger i uken
 
4 ganger i uken eller mer
2. Bruker du flere slike rusmidler samtidig?
3. Hvor ofte blir du kraftig påvirket av slike rusmidler?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Hvor mange ganger i løpet av en dag bruker du vanligvis slike rusmidler?
 
 
 
 

0

 
 
 
 
 

1-2

 
 
 
 
 

3-4

 
 
 
 
 

5-6

 
 
 
 
 

7 eller flere

 

 

 

For å få relevant informasjon må man spørre konkret om hvilke rusmidler som brukes: Opioider, benzodiazepiner, cannabis, hallusinogener, sentralstimulerende, GHB/GBL eller andre.

 

Spør også om hvordan rusmidlene blir inntatt: Gjennom munnen, inhalert, intravenøst, sniffet.

 

Mange oppfatter ikke legale vanedannende legemidler som rusmidler, en bør derfor spørre spesifikt om dette: Angstdempende, søvnmidler, smertestillende. Spør om type, dose, frekvens og hvor lenge de har blitt brukt.

Biomarkører  

Generelt

En skal alltid sikre informert samtykke til å ta slike prøver. Det kan være vanskelig å bruke positive biomarkører som utgangspunkt for en samtale om rusmiddelvaner. En bør være forsiktig med bruk av sanksjoner på bakgrunn av positive biomarkører (f.eks. utskrivelse fra institusjonsopphold), og i mange sammenhenger er dette ikke tillatt.

 

Blodprøver

ALAT, ASAT, GGT (Gamma-GT), MCV, PEth (alkohol). Av disse er PEth den mest spesifikke og sensitive markør for høyt alkoholforbruk. Se f.eks www.analyseoversikten.no for utfyllende detaljer. De fleste rusmidler (legemidler eller narkotiske stoffer) kan påvises i blod som uforandret molekyl eller metabolitt.

 

Urinprøver

De fleste rusmidler utskilles gjennom nyrene som uforandret molekyl eller metabolitt. Etylglukuronid (EtG) og etylsulfat (EtS) er også metabolitter av alkohol som viser inntak av alkohol de siste 5 dager (4-6). Noen rusmidler utskilles raskt fra blod og urin, og inntak kan derfor ikke alltid påvises (f.eks. GHB), se Fakta om rusmidler. Rusmidler forsvinner generelt raskere fra blod enn fra urin.

Risikogrenser for sentrale livsstilsfaktorer  

HØY RISIKO
LAV RISIKO
Ernæring og fysisk aktivitet
BMI over 25,9 eller under 18,5
BMI mellom 18,5 og 24,9
Usunt kosthold (mye sukker og fett, lite frukt og grønt)
Sunt kosthold (lite sukker og fett, mye frukt og grønt)
Lite fysisk aktiv (< 30 min moderat fysisk aktivitet daglig)
Fysisk aktiv ( > 30 min moderat fysisk aktivitet daglig)
Røking
Daglig røyking
Røykfri
Alkohol
Over 9 alkoholenheter per uke (begge kjønn)
Eldre (def. som > 60 år) har lavere toleranse
Ingen trygg nedre grense. Økende risiko med økende mengde og økende alder. Gjelder begge kjønn
Over 4 alkoholenheter per dag
Over 3 drikkedager per uke
Enhver bruk av alkohol under svangerskap

 

 

Alkoholenhet

Definisjon 1 alkoholenhet (AE): 12 g ren alkohol. Dette tilsvarer alkoholinnholdet i
  • 33 cl øl kl. II (4,75 %)

  • 12 cl vin (13 %)

  • 8 cl hetvin (20 %) eller

  • 4 cl brennevin (42%)

  • En sixpack øl kl.II (6 x 0,5L) inneholder 9 AE

  • En 3L kartong vin (13 %) inneholder ca.25 AE

  • En helflaske (0,7L) brennevin (42 %) inneholder ca.18 AE

NB! De fleste europeiske land har tilsvarende definisjon, men i Storbritannia defineres «1 alcohol unit» som 8 gram ren alkohol, i USA er «1 drink» 14 gram ren alkohol, i Japan 20 gram – så vær oppmerksom på dette når du leser internasjonal litteratur.