Etter 18 års oppfølging av WHI-deltakere var brystkreftrelatert mortalitet økt ved kombinasjonsbehandling og redusert ved kun østrogen1. En Cochrane-analyse fra 20172 viste også at bystkreftrelatert mortalitet var økt ved kombinasjonsbehandling med RR 1.57 (1.01–2.48) og redusert ved kun østrogen med RR 0.38 (0.15–0.98), begge grupper var sammenlignet med placebo. I en kritisk gjennomgang av WHI-publikasjonene ble det hevdet kombinasjonsbehandling til kvinner som ikke tidligere har brukt MHT ikke økte risikoen for brystkreft og at kun østrogenbehandling reduserte brystkreftrisikoen; og dersom risikoen for brystkreft i gruppa med kombinasjonsbehandling er slik WHI presenterer ville det være ett tilfelle av non-fatal brystkreft pr 1000 bruker3.
I en metaanalyse fra 2019 (Lancet) konkluderte de med at både kombinasjonsbehandling og kun østrogenbehandling økte brystkreftrisikoen4. Denne studien har blitt kritisert for å konkludere basert på utdaterte MHT-typer og -doser. Også en norsk registerstudie har vist økt risiko for brystkreft ved MHT, hvor risikoen var høyest ved kombinasjonen østradoiol og noretisteron (RR 2,8–3,3), men studien mangler data på tidligere bruk av MHT5.
Oppsummert endrer ikke resultatene fra Lancet-studien veilederens tidligere anbefalinger, og det settes ingen øvre grense på behandlingsvarighet. Dette er i tråd med NAMS og RCOG/NICE som heller ikke endrer sine retningslinjer, men understreker viktigheten av individuell vurdering. Ved naturlig overgangsalder bør prinsippet for MHT være minste effektive dose i kortest mulig tid. Og, når det fortsatt er uenighet om sammenhengen mellom MHT og brystkreft, er det spesielt viktig med god anamnese for å kartlegge nytte vs. risiko for at kvinnen skal kunne ta et velinformert valg.
Hva med MHT til kvinner som har hatt brystkreft?
Tidligere gjennomgått brystkreft er en kontraindikasjon mot MHT grunnet økt risiko for tilbakefall67. Dette gjelder også trippel negativ brystkreft (ER-, PR-, HER-), til tross for at det i en metaanalyse fra 2021 ikke ble funnet økt risiko for tilbakefall ved MHT etter trippel negativ brystkreft7.
Lokal østrogenbehandling etter brystkreft
Vaginalt østrogen er ikke kontraindisert ved tidligere brystkreft, men bør ikke gis ved etterbehandling med aromatasehemmer. Ved plagsom vaginal atrofi hos kvinner på aromatasehemmer etter brystkreft bør lavdose østriol velges (Gelisse, Gynoflor). Eventuelt kan man i samråd med onkolog skifte til Tamoxifen, dette for å kunne gi vaginal østradiol samt at tamoxifen gir mindre urogenitale plager enn aromatasehemmer.
I en Cochrane oversikt fra 2015 (19 RTCer inkludert WHI, 40 410 kvinner) var total mortalitet redusert (RR 0.70; 95 % KI 0.52–0.95) ved MHT sammenlignet med placebo dersom MHT ble startet før 60 års alder8. I en 18-års oppfølging av deltakere i WHI-studien var det ingen signifikant reduksjon i mortaliteten ved kombinasjonsbehandling, men redusert dødelighet ved kun østrogen (HR 0.55; 95 % KI 0.33–0.92)1.
Hjerte- og karsykdom8
MHT er enten nøytralt eller reduserer blodtrykket. Velregulert hypertoni er ingen kontraindikasjon for MHT.
Hva med MHT til kvinner med tidligere venøs tromboembolism eller økt risiko for VTE?
Kvinner med SLE har økt risiko for VTE, og de bør derfor få transdermal MHT dersom indisert. Det er ingen holdepunkter for at SLE forverres ved MHT, men det foreligger få studier.
Hva med MHT til kvinner som er behandlet for endometriekreft?
I en cochrane gjennomgang fra 2018 fant man ingen økt risiko for tilbakefall av endometriekreft eller økt dødelighet ved bruk av MHT etter kurativ kirurgi for endometriekreft stadium I15. Nasjonalt handlingsprogram for gynekologisk kreft skriver «For kvinner radikalt behandlet for endometriecancer Stadium I med klimakterielle plager bør hormonsubstitusjonsbehandling vurderes.» Se Kapittel 1.12 Oppfølging og kontroller etter primærbehandling av livmorkreft
Livmorhalskreft
MHT øker ikke risikoen for cervixcancer16, og gjennomgått behandling for livmorhalskreft er ikke en kontraindikasjon for MHT.
Eggstokkreft
Sammenhengen mellom MHT og eggstokkreft er enten nøytral eller svakt positiv. I en meta-analyse ble det konkludert med at 5 års MHT-bruk fra ca. 50 års alder forårsaker ett ekstra tilfelle av eggstokkreft pr 1000 MHT-brukere17. MHT er ikke kontraindisert ved tidligere eggstokkreft18, men frarådes ved østrogensensitive ovarialtumores grunnet manglende data.
Kolorektalkreft
MHT er enten svakt beskyttende eller har ingen effekt på risikoen for kolorektalkreft.
Lungekreft
Det ansees å være en nøytral effekt av MHT på risikoen for lungekreft.
Fall i østrogennivå ved menopause gir økt beintap og risiko for frakturer. Osteoporose (beinskjørhet) rammer derfor særlig postmenopausale kvinner. Etter 50 års alder vil ca. 50 % av kvinner oppleve å få en fraktur19. Hensikten med å behandle osteoporose er å forebygge frakturer.
Diagnosen osteoporose stilles ved:
For kvinner under 60 år, med menopausale plager og osteoporose, uten kontraindikasjoner for MHT
For kvinner over 60 år med osteoporose
For alle kvinner med osteoporose
Diffuse muskel- og leddsmerter er vanlig. Noen opplever bedring av MHT, men ingen effekt på reumatiske plager24.
Studier er ikke konklusive når gjelder sammenhengen mellom menopause, MHT og demens.
Perimenopausalt økes risikoen for depresjon, uavhengig av tidligere sykehistorie2526
Overgangsalder øker vulnerabiliteten for depresjon og angst, muligvis via østrogensvingningers påvirkning av serotonin og GABA. Underliggende nevrotisime og vanskelig livssituasjon er risikofaktorer for depresjon i overgangsalderen. (REF) Andre risikofaktorer er alder, etnisitet, utdannelse, familiehistorikk, postpartum depresjon, BMI, antidepressiva, stress, oophorektomi.
Kvinner med en langvarig overgangsalder har større risiko for å utvikle depresjon2728. Menopauserelaterte plager som hetetokter og nattesvette øker ytterligere risikoen for depresjon29.
Transdermal 17-β-estradiol (50-100 µg) i 6–12 uker er en effektiv behandling av depresjon hos kvinner i overgangsalderen (hos 68–80 % kontra 20–22 % på placebo)3031. Resultater indikerer at transdermal østrogen og SSRI/SNRI er effektive i behandling av depresjon i overgangsalderen.
Østrogen har positive effekter på hjerne, hjerte/kar, muskulatur, ledd, ben og slimhinner. Kvinnens subjektive plager og ønsker bør vektlegges i vurderingen av behandling med MHT da det kan bedre livskvaliteten2.