ONEWS står for Obstetric Norwegian Early Warning Score System og er et varslingssystem som skal fange opp en eventuell sykdomstilstand på et tidlig tidspunkt. ONEWS er basert på seks kliniske parametere: respirasjon, oksygenmetning, temperatur, blodtrykk, puls og bevissthetsnivå. ONEWS er et verktøy for tidlig varsling, ikke et diagnostisk verktøy.
Sykdomstilstand definerer vi her som enhver patologisk tilstand, for eksempel alvorlige obstetriske blødninger, tromboemboliske komplikasjoner, kardiovaskulære tilstander, hypertensive tilstander, infeksjoner og sepsis.
ONEWS er et tidlig varslingssystem som gjelder for gravide kvinner fra erkjent graviditet samt barselkvinner til 6 uker postpartum.
ISBAR er et verktøy for strukturert kommunikasjon12:
ABCDEF er prinsippet bak systematisk pasientobservasjon og tiltak:
Formålet med ONEWS skåringsverktøy er å begrense sykdomsutvikling hos gravide og barselkvinner. Dette gjøres ved å bruke ONEWS varslingssystem for å fange opp en sykdomstilstand på et tidlig tidspunkt, følge den over tid på en objektiv måte og sikre at adekvate tiltak blir satt inn.
Internasjonalt er det de siste årene utviklet ulike typer tidlig skåringsverktøy (Early Warning Score) med hensikt å fange opp sykdomsutvikling på et tidlig tidspunkt i et sykdomsforløp34. Tanken er at en forhøyet «skår» skal generere en respons. Denne responsen består av tiltak etter prosedyre og/eller forordning. Slik kan sykdomsutvikling begrenses og dødsfall forhindres567.
Det foreligger flere ulike varslingssystemer også for gravide og barselkvinner internasjonalt389101112131415. ONEWS bygger på det irske systemet; IMEWS (Irish Maternal Early Warning System)16171819, men ONEWS er tilpasset norske forhold.
ONEWS speiler de anatomiske, fysiologiske og hormonelle forandringene som skjer naturlig ved graviditet og i barsel20. ONEWS skal også fange opp det spesifikke obstetriske sykdomspanoramaet. Cut-off verdiene og responsen i ONEWS systemet er derfor annerledes enn i andre systemer for tidlig varsling av forverret tilstand.
ONEWS varslingssystem tar utgangspunkt i en klinisk vurdering etter ABCDE prinsippet og en helhetlig tenkning. Man registrerer systematisk, regelmessig og objektivt følgende vitale parametere: respirasjon, oksygenmetning, temperatur, blodtrykk, puls og bevissthetsnivå.
I ONEWS systemet gis det fargetriggere (hvit, gul og/eller rød) som summeres til en skår, dvs. summen av gule og røde triggere. Skårer kvinnen i det hvite feltet, er det liten risiko for sykdomsutvikling de neste timene, men alvorlig sykdom kan heller ikke utelukkes. Hvis det likevel er bekymring skal det gjøres tiltak eller videre observasjon selv om alle parametere er hvite.
Skårer pasienten gule og/eller røde fargetriggere skal det føre til en respons i følge responsskjema (algoritme). Ved tegn til alvorlig forverret tilstand skal lege alltid tilse og vurdere pasienten. Ved en høy skår bør lege ved intensiv/anestesiavdeling konsulteres og overflytting til høyere omsorgsnivå vurderes. Det er et mål at tiltak/oppfølging/overflytting til høyere omsorgsnivå skjer uten forsinkelser.
ONEWS er et helhetlig system og det skal ikke gjøres forandringer i ONEWS skåringskjema. ONEWS responsskjema kan derimot tilpasses lokale forhold. Prinsippet om varsling av ansvarlig jordmor/lege oppover i systemet og tilsyn fra lege bør beholdes.
ONEWS skal ikke brukes i aktiv fødsel, dvs. etter at partogrammet er åpnet. Dette fordi vitale parametere naturlig vil bli påvirket når kvinnen har sterke smerter/rier. ONEWS kan brukes i latensfase med sjeldne rier. Det må gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle.
ONEWS skal ikke brukes når obstetrisk pasient er innlagt intensiv-/overvåkingsenhet, men kan med fordel brukes ved overflytting fra intensiv-/overvåkingsenhet til sengepost.
ONEWS kan med fordel brukes ved utskrivning/tidlig hjemreise og vil da sikre en objektiv vurdering og dokumentasjon av barselkvinnens fysiske tilstand.
Kapittelet ble gjennomgått på Obstetrisk guidelinemøte april -23.
Før dette ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.