Indikasjon
Mistanke om gonadesvikt (primær eller sekundær). Utredning av infertilitet og oligospermi. Menstruasjonsforstyrrelser. Mistanke om hormon-produserende tumores i ovarier eller testikler.
Referanseområde
Fertile kvinner:
Follikelfase: 3,5 – 13 IE/L
Midtsyklustopp: 4,7 – 22 IE/L
Lutealfase: 1,7 – 7,7 IE/L
Postmenopausalt: 26-135 IE/L
Menn: 1,5 – 12 IE/L
Med unntak av første leveår, har barn meget lave verdier. Under puberteten stiger konsentrasjonen av FSH til voksent nivå. FSH frigjøres i pulser og konsentrasjonen viser derfor stor døgnvariasjon. Hos kvinner i fertil alder varierer konsentrasjonen i løpet av menstruasjonssyklus med en topp rundt ovulasjonstidspunktet. Ved menopausen kommer det en kraftig økning av FSH på grunn av sviktende ovariefunksjon, og er forhøyet i flere tiår etter menopause. Økningen i FSH er større enn økningen i LH. I høy alder synker verdiene noe igjen.
Lave verdier under graviditet og ved bruk av P-piller.
Resultat og tolkning
Resultatene må vurderes i sammenheng med pasientens kjønn, alder og fase i menstruasjonssyklus (konf. biologiske variasjoner ovenfor). Ved tolkning må videre store spontane fluktuasjoner has i mente.
Lave verdier kan sees ved sykdom i hypofyse/hypothalamus (sekundær gonadesvikt), under graviditet og ved bruk av P-piller eller annen østrogenbehandling. Ved anorexia nervosa og under langvarig stress av enhver art vil amenoré kunne opptre som et resultat av en sekundær gonadesvikt pga. funksjonell reduksjon i LH/FSH-sekresjonen.
Høye verdier ses ved primær gonadesvikt pga. bortfall av kjønnshormonenes negative feed-back effekt på hypofysen.
Hos menn kan skade av det germinative epitel (Klinefelters syndrom, orkitt (testikkelbetennelse), strålebehandling o.l.) gi FSH-stigning pga. bortfall av inhibin, et proteinhormon som produseres i gonadene og som hemmer FSH-sekresjonen.
Analytisk/biologisk variasjon
Bakgrunn
FSH er et gonadotropin som produseres av hypofysens forlapp. Hos kvinner stimulerer FSH granulosacellene i ovarienes follikler til proliferasjon og produksjon av østradiol. Hos menn stimulerer FSH spermiogenesen i testiklenes sertoliceller.