Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Progesteron

Sist oppdatert: 07.06.2024
Forfatter: Jens Petter Berg
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: ISO 15189, Test 103
Versjon: 0.3
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Mistanke om anovulasjon eller lutealsvikt ved utredning av infertilitet og menstruasjonsforstyrrelser. Under graviditet vil målingen kunne gi opplysninger om ovarial- evt. placentafunksjonen. Det gjøres av og til seriemålinger av progesteron i 1. trimester hos kvinner med gjentatte spontanaborter for å undersøke om de har sviktende corpus luteum funksjon. Det er meget sjelden indikasjon for å måle progesteron hos menn og hos kvinner postmenopausalt

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen. For å vurdere evt ovulasjon, bør pøven tas 5-6 dager forut for forventet menstruasjon

 

Prøvetaking

0,3 ml Serum, heparin- og EDTA-plasma.

Referanseområde 

Menn

< 3 nmol/L

 

Kvinner

  • follikkelfase < 3,4 nmoll/L
  • lutealfase > 11,6 nmol/L
  • postmenopausalt < 3 nmol/L

 

Kommentarer til referanseområdene

Barn har meget lave konsentrasjoner av progesteron i blodet unntatt i nyfødtperioden. Hos kvinner i fertil alder varierer konsentrasjonen i løpet av menstruasjonssyklusen. I follikkelfasen er konsentrasjonen lav, mens den øker i lutealfasen og når et maksimum 6-9 dager etter eggløsningen (6-8 dager før neste menstruasjon). Konsentrasjonen øker gradvis i svangerskapet og synker raskt etter fødselen.

 

Bruk av p-pille gir lave verdier under hele menstruasjonssyklusen.

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Rikshospitalet.

Hormonlaboratoriet benytter en annen metode, se Progesteron i serum

Forventet svartid 

Analyseres mandag- fredag

Måleusikkerhet 

Bakgrunn 

Progesteron er et kvinnelig kjønnshormon som hos ikke-gravide produseres hovedsakelig i corpus luteum i ovariene. Bare meget små mengder kommer fra binyrebarken og hos menn fra testiklene. I svangerskapet dannes store mengder av dette hormonet i placenta. I blodet bindes det meste av progesteron til albumin (ca 80%) og kortikosteroidbindende globulin (CBG, ca 18%). Den frie, biologisk aktive, fraksjonen utgjør ca 2%.

Tolkning 

Høye verdier
Verdier over referanseområdet kan påvises i graviditet, ved ufullstendig placentaavgang, blæremola, chorionkarsinom, lipoid ovarial tumor, theca luteincyste og kongenital adrenal hyperplasi (CAH; oftest 21 hydroxylasemangel (90%)).

 

Lave verdier
i forventet lutealfase ved anovulatoriske sykler og ved dårlig eller manglende corpus luteumfunksjon.

Analysemetode 

Analysen av progesteron er en heterogen, konkurrerende immunologisk metode fra roche Diagnostics.

 

Metoden benytter 1 monoklonalt progesteron-spesifikt muse-antistoff og elektro-kjemoluminisens som deteksjonsprinsipp.

Interferens 

Pasienter som får behandling med biotin eller som bruker helsekostpreparater med biotin kan få falskt for høy progesteron-konsentrasjon analysert med heterogen, konkurrerende immunologisk metode fra Roche Diagnostics. Metoden som benyttes ved Hormonlaboratoriet, Aker sykehus, OUS er ikke følsom for biotin.

 

Oppgitt toleransegrense for biotin for denne analysen er 20 µg/L. Estimert døgndose (hos voksne) som kan gi biotinkonsentrasjoner nær oppgitt toleransegrense er 1 mg. Angitte døgndoser er estimater basert på data fra Roche Diagnostics. Plasmakonsentrasjonen vil være høyest kort tid (ca 1 time) etter siste biotininntak, og oppgitte doser vil gi plasmakonsentrasjoner nær oppgitt terskelverdi kun i timene etter siste inntak. Pasienter som tar 5 mg biotin eller mindre per døgn vil som regel ha biotinkonsentrasjon < 10 µg/L 24 timer etter siste inntak. Barn eller voksne med lav kroppsvekt vil kunne nå oppgitte toleransegrenser ved lavere biotininntak.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send