Vis emner som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Albumin i spinalvæske

Sist oppdatert: 19.01.2023
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.0
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Prøvetakingsrutiner 

1mL spinalvæske i 5 mL plastglass.

Se e- Håndbokprosedyre: Spinalvæske CSF - prøvetaking for spinalpunksjon

 

Oppbevares 2-8 grader.

Referanseområder 

Albumin i spinalvæske:
100-300 mg/L

Albuminindeks:
1,5 -15 år < 5

>15 år < 9

Tolkning 

Indeks < 9: Intakt barriere
Indeks 9-14: Lett barrieresvikt
Indeks 15-30: Moderat barrieresvikt
Indeks >30: Alvorlig barrieresvikt

Hos nyfødte, og spesielt premature er blod-hjernebarrieren ikke ferdig utviklet, slik at det er normalt å se høye verdier av albuminindeks hos disse. Det er først ved 1,5års alder at indeksen når de nivåer som er vanlige i barne-og ungdomsårene. I voksen alder øker indeksen gradvis, og eldre kan ha dobbelt så høy verdi som ungdom.

Økt albuminindeks kan ses ved tilstander med økt karpermeabilitet og ved avløpshinder (se over). Ved polyradikulitt (Morbus Guillain-Barre) ses en uttalt økning av albuminindeksen, men vanligvis ingen celleøkning, noe som kan være av diagnostisk signifikans. Ved infeksjoner i SNS ses som oftest økt albuminindeks, men også økt celletall og intratekal immunglobulinproduksjon. Ved flere inflammatoriske tilstander i SNS ses gjerne lett forhøyet albuminindeks, men ved MS er den oftest normal. Ved degenerative sykdommer, som feks Alzheimers sykdom, ser man også normal blod-hjernebarriere.

Bakgrunn 

Sentralnervesystemet er avhengig av god tilgang på oksygen og næring. Men for å fungere optimalt trenger nervecellene en strengt kontrollert sammensetning av ekstracellulærvæsken som omgir dem. For å opprettholde et konstant miljø for nervecellene har hjernens kapillærer en svært redusert permeabilitet sammenlignet med andre organer. Dette kalles "blod-hjernebarrieren". Fettløselige stoffer trenger lett gjennom barrieren (eks etanol, nikotin, medikamenter til narkose og narkotiske stoffer som heroin). Vannløselige proteiner som albumin, har derimot en mer begrenset passasje over barrieren. Dette gir generelt en relativt stor forskjell i proteininnholdet mellom blodet og spinalvæsken, med betydelig lavere konsentrasjon i spinalvæsken. Som et mål på denne konsentrasjonsgradienten, og dermed også blod-hjernebarrierens funksjon, kan man måle albumin i spinalvæsken og sammenligne med albumin i serum. Dette kalles albuminindeks. Albumin produseres ikke i SNS, så alt albumin som finnes der har diffundert fra blodet.

Albuminindeks:
Spv-albumin (mg/L) / S-albumin (g/L)

Det finnes prinsipielt to forskjellige årsaker til en økt albuminindeks.
1) Skade på "blod-hjernebarriere"
Dette kan ses ved en rekke tilstander med økt permeabilitet i kapillærene. Det kan dreie seg om infeksjoner, tumor, traumer og diverse sykdommer i SNS.
2) Avløpshinder for spinalvæsken
Ved spinale tumorer eller inflammatoriske sykdommer i ryggmarg eller nerverøtter hindres passasjen av spinalvæske og proteinkonsentrasjonen vil øke. Økningen kan være kraftig og nærme seg serumnivået.

Målemetode og utførende laboratorium 

Utførende laboratorium: Drammen sykehus.

- Instrument: BNProSpec (Siemens)

- Metode: Nefelometri