Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Analyser

Vitamin E (α-tokoferol)

Dette emnet er hentet fra Medisinsk biokjemi (OUS)
  Sendeprøve: Avdeling for medisinsk biokjemi, Ernæringslaboratoriet, Aker, OUS
20.09.2023Versjon 1.2

Indikasjoner 

Klinisk mistanke om vitamin E-mangel som ved forstyrret fettabsorbsjon og utredning av ataksi.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Prøven bør tas fastende.

 

Prøvetaking

Serumrør med gel 0,5 mL (minimum 0,3 mL).

Heparin- og EDTA-plasma kan også brukes.

Referanseområde 

19-50 μmol/L

 

Barn kan ha lavere verdier.

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, OUS-Aker, Ernæringslaboratoriet.

Forventet svartid 

Ca. 1-2 uker fra mottak av prøve til laboratoriet.

Analytisk og biologisk variasjon 

Bakgrunn 

Vitamin E utgjøres av flere forbindelser hvorav alfa-tokoferol er den viktigste. Vitamin E er fettløselig, og absorpsjonen er avhengig av normal pankreasfunksjon og av gallesyrer fra leveren. Det transporteres bundet til lipoproteiner og lagres i fettvev og muskulatur. Det er derfor vanlig å relatere serumkonsentrasjon av alfa-tokoferol til aktuell lipidkonsentrasjon. Alfa-tokoferol beskytter membraner og low density lipoproteiner (LDL) mot peroksydasjon. Det er rikelig med vitamin E i kosten, spesielt i planteoljer. Mangel på vitamin E skyldes som regel ikke sviktende tilførsel, men kan skyldes malabsorpsjon. Symptomer kan komme først etter flere år hos voksne med malabsorpsjon. Barn utvikler mangelsymptomer etter kortere tid.

Tolkning 

Lave verdier

Mangel kan sees ved tilstander som gir hypolipidemi, som korttarmsyndrom, kronisk kolestatisk leversykdom, cøliaki, cystisk fibrose, gallegangsatresi og kronisk diaré. Konsentrasjonen av alfa-tokoferol er til en viss grad avhengig av LDL-konsentrasjonen.

 

Høye verdier ved hyperlipidemi og ved tilførsel av store doser vitamin E.

Analysemetode 

Manuell metode. Isokratisk High Performance Liquid Chromatography (HPLC) med UV deteksjon ved 295 nm etter proteinpresipitasjon og ekstraksjon.