Mikrobiologiske analyser som begynner på
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Dyrkning av morsmelk

Dette emnet er hentet fra Mikrobiologi (NFMM)
Akkreditert: ISO 15189
13.11.2023Versjon 1.3Forfatter: Gorm Hansen, Anne-Marthe Urdal Sand, Karianne Wiger GammelsrudGodkjent av: Andreas LindGodkjent dato: 2023-11-13

Indikasjon for prøvetaking 

Mistanke om mastitt.

Screening av morsmelk fra Morsmelksentralen.

Prøvemateriale 

Morsmelk på sterilt glass.

Rekvirering  

Elektronisk rekvirering anbefales.

Rekvirenter uten slik tilgang, se Rekvisisjoner

Prøvetaking og behandling 

På steril beholder.

Oppbevaring og forsendelse 

Oppbevares i kjøleskap til forsendelse.

Undersøkelsesprinsipp 

Bakteriologisk dyrkning.

Utførende laboratorium 

Kliniske prøver:

  • Enhet for bakteriologi, OUS Ullevål
  • Enhet for bakteriologi, OUS Rikshospitalet

 

Morsmelk fra morsmelksentralen ved Rikshospitalet:

  • Enhet for bakteriologi, OUS Rikshospitalet

Svar 

Kliniske prøver:

Relevante bakteriefunn rapporteres med mengdeangivelse og resistensbestemmelse der dette er indisert.

 

Morsmelk fra Morsmelksentralen:

Ved funn av mikrober som ikke anses patogene i morsmelk besvares prøven med funn av apatogene mikrober med samlet kimtall. Ved funn av potensielt patogene bakterier kommenteres dette sammen med mikrobefunn med mengdeangivelse.

Svartid 

Kliniske prøver:

2-3 dager.

 

Prøver fra Morsmelksentralen:

1 dag.

Tolkning 

Svar på prøver fra Morsmelksentralen vil alltid ledsages av en kommentar dersom melken, i henhold til retningslinjer, ikke kan brukes rå. For ytterligere informasjon vises det til Melkebankens egne prosedyrer samt til Helsetilsynets veileder "Utredning om drift og organisering av morsmelkbanker (pdf)".

Akkreditert 

Analysen er ikke akkreditert.