Farmakologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Fosfatidyletanol (PEth) (EDTA-blod)

Sist oppdatert: 08.06.2023
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Bakgrunn 

PEth (fosfatidyletanol – forkortelse fra engelsk: Phosphatidylethanol) er en samlebetegnelse på en gruppe fosfolipider som dannes når etanol reagerer med fosfatidylcholin i cellemembraner.
I Norge måles varianten PEth 16:0/18:1 i fullblod. PEth har en svært høy sensitivitet og spesifisitet som markør for alkoholinntak og dannes kun ved inntak av etanol. PEth har et langt påvisningsvindu og gjenspeiler vanligvis alkoholforbruket de siste 2-4 ukene før prøvetaking.
For mer informasjon se avsnitt «Annet».

Indikasjoner 

Medisinsk indikasjon:
-Primær utredning av mulig overforbruk av alkohol
-Ledd i utredning av sykdommer og tilstander som kan være sekundære til skadelig bruk av alkohol (f.eks psykiske lidelser, leversykdom, gastritt, pankreatitt, terapiresistent hypertensjon, perifer nevropati, krampeanfall)

Ved medisinsk indikasjon bør behandler og pasient bli enige om et felles mål for ønsket PEth-verdi.

Kontrollformål:
-Dokumentasjon og kontroll av totalavhold eller eventuelt lavt alkoholforbruk.

Ved kontrollformål (f.eks helsekravet til førerkort er ikke oppfylt) er det utarbeidet forslag til kontrollopplegg.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse:
Ved etanolkonsentrasjoner i blodet på over 0,1 ‰ på prøvetidspunktet kan PEth dannes i prøveglasset etter prøvetaking og verdien kan bli falskt forhøyet. Følgelig bør man vente med prøvetaking til PEth-analyse dersom man mistenker at prøvegiver er påvirket av etanol

 

Prøvetaking:
EDTA blod (glass med lilla kork) minimum 1,5 ml
Man må påse at innstikkstedet er helt tørt etter eventuell desinfeksjon med etanol før venepunksjon.

 

Analysehyppighet:
PEth analyseres 2-3 ganger pr uke.

 

Holdbarhet:

5 dg v/romtemperatur.

Referanseområde 

Referanseverdi for personer som ikke inntar alkohol er: < 0,03 µmol/L
(Laveste måleområde for metoden er 0,03 µmol/L og verdier lavere enn 0,03 µmol/L gis derfor ut som: < 0,03 µmol/L)

 

PEth (µmol/L) Alkoholkonsum siste 2-4 uker:
< 0,03 Tyder på avhold eller kun lavt/sporadisk alkoholbruk.
0,03-0,30 Er forenlig med moderat alkoholforbruk. Verdier i øvre del av dette området utelukker ikke overforbruk.
>0,30 Tyder på overforbruk.

Tolkning 

Alkoholforbruk:
En PEth-verdi kan ikke gi et eksakt anslag på alkoholforbruket. Dette skyldes bl.a. at samme inntatt alkoholmengde hos ulike personer vil gi ulik promille, samt at fosfolipase D aktiviteten hos ulike personer varierer (fosfolipase D fører til omdanning av fosfatidylkolin til fosfatidyletanol (PEth) ved tilstedeværelse av alkohol).

På generell basis kan man si at kvinner som ikke drikker mer enn 1 enhet (12 gram etanol) pr dag og menn som ikke drikker mer enn 2 enheter pr dag over en periode vil ha liten sannsynlighet for å få en PEth-verdi over 0,3 µmol/L (grense for hva som tolkes som overforbruk). På den annen side trenger ikke en verdi under 0,03 µmol/L (avhold/sporadisk bruk) bety at pasienten har vært helt avholdende i ukene før prøvetaking.

Inntaksmønster:
PEth kan ikke brukes til å skille mellom ulike inntaksmønster (f.eks. jevnt moderat inntak versus sjeldnere, store inntak).

Normalisering av PEth-verdi:
PEth har en halveringstid på 4-9 dager etter avsluttet inntak av alkohol. (En halveringstid opp mot 10-12 dager er observert i enkelte tilfeller). PEth gir dermed et godt bilde av alkoholkonsumet de siste 2-4 uker.
Ved forhøyet PEth-verdi med påfølgende periode med avhold, vil PEth i løpet av 4 uker vanligvis synke til < 0,03 µmol/L (se også tabell for førerkortsaker). Men dersom utgangsverdien var svært høy og/eller pasienten har en lang halveringstid (opptil 10-12 dager) vil PEth-verdien fortsatt kunne ligge over 0,03 µmol/L etter 4 uker, men må i alle tilfelle ha sunket betraktelig sammenlignet med utgangsverdien.

Annet 

Når helsekravet til førerkort ikke er oppfylt pga avhengighet av alkohol, langvarig høyt inntak etc:
Når legen/psykologen vurderer at helsekravet ikke er oppfylt, må det gjennomføres et kontrollopplegg som dokumenterer sammenhengende avholdenhet i minst seks måneder. Pasienten må informeres om at kjøring ikke er tillatt i denne perioden ("muntlig kjøreforbud"). Helsekravet er tidligst oppfylt igjen etter det har gått seks måneder med sammenhengende dokumentert avholdenhet (Helsedirektoratet - Førerkortveileder).

For førerkortgruppe 1 og bruk av alkohol gjelder:
Helsekrav oppfylt etter seks måneder der månedlig oppfølging viser avholdenhet og normalisering av biologiske prøver som avspeiler alkoholforbruket.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerrett for inntil ett år av gangen i tre år forutsatt at minimum kvartalsvis oppfølging viser kontrollert bruk.

Definisjoner (Helsedirektoratet-Førerkortveileder):
-Med avholdenhet menes tilnærmet nullforbruk dokumentert med biologiske prøver. Det betyr at PEth-verdien bør være < 0,03 µmol/l, eller CTD%-verdien ikke har hatt en økning på mer enn 30% fra nullverdi.
-Med kontrollert bruk menes et forbruk som ikke kan føre til forstyrrelser i atferd eller gi helsesvekkelse som øker trafikksikkerhetsrisikoen. Den beste objektive målemetode for dette vil være PEth med verdier under 0,30 µmol/l.

Kontrollopplegg for førerkort:
Forslag til kontrollopplegg med PEth (alternativt CDT%) og EtG/EtS i urin, der avholdenhet eller lavt alkoholinntak er et krav, er angitt i tabellen under (fra St. Olavs hospital).
Dette prøveoppsettet er også i samsvar med, men ikke helt identisk med «forslaget» fra Helsedirektoratet: Førerkort – veileder til helsekrav (gjeldende fra 1. oktober 2016).
Begge «forslag» gir imidlertid god dekning for å kunne dokumentere avholdenhet eller eventuelt lavt inntak og behandler avgjør selv hvilket «forslag» som er aktuelt å bruke i det enkelte tilfellet.

Biomarkører for alkoholmisbruk – forslag til kontrollopplegg for førerkort:

 

Første evaluering

4 uker alkoholavhold med intensiv kontroll

Andre evaluering

Langtids-oppfølging

 

Uker

 

Uke 0

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke 4

Uke 5

Uke 8

Uke 12 -16 -20 osv.

M=Mandag
T=Torsdag
F=Fredag

Anamnese, info om prøvetaking

M T/F

M T/F

M T/F

M T/F

M

 

 

PEth

EDTA-blod

1. valg

 

Prøvetakingshyppighet av PEth er gjenstand for individuell vurdering, men man anbefaler vanligvis prøvetaking minimum hver 4. uke i minst 6 måneder etter oppstart av kontrollopplegget.

X

 

 

 

X

PEth bør være < 0,03

(dersom alle EtG/EtS har vært negativ)

X

X

EtG/EtS

Urin

 

EtG/EtS (prøvetaking 2 ganger per uke) er velegnet for dokumentasjon av totalavhold, for eksempel i starten av kontrollopplegget eller andre perioder med intensivert kontroll.

X X

X X

X X

X X

X

Evt stikk-prøver

Evt stikk-prøver

Alternativ til PEth:

CDT%

Serum

2. valg

CDT% kan eventuelt brukes i stedet for eller som et supplement til PEth. I så fall anbefales alltid å gjennomføre 4 ukers alkoholavhold (dokumentert ved EtG/EtS-analyse) for å fastslå nullverdi.

X

X

0-verdi for CDT%

(dersom alle EtG/EtS har vært negative)

X

X

 

Hvem betaler for PEth-prøven?
Hvem som skal betale for prøven er avhengig av indikasjonen for prøvetakingen.
Prøver med medisinsk indikasjon finansieres via HELFO.
Utgifter til analyser på ren ikke-medisinsk indikasjon må dekkes av rekvirerende instans eller prøvegiver selv. (I de tilfeller prøvegiver dekker utgiftene selv må det fremgå på rekvisisjonen (f.eks i kliniske opplysninger) at prøvegiver skal betale selv. P.t. (mai 2021) er taksten for PEth-analysen 277,25 kr.)

Lenker:
St. Olav: Forslag til kontrollopplegg i førerkortsaker april 2016.
Artikkel tidsskriftet: Nye markører påvisning av alkoholforbruk
Helsedirektoratet: Førerkort – veileder til helsekrav (gjeldende fra 1. oktober 2016).