Triggerfinger

Sist oppdatert: 16.09.2024
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 1.0
Forfattere: Kristine Lundby og Adrian W. Gran
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Sikre kvalitet på måltakingen slik at det gjøres riktig og mest mulig likt, uansett terapeut.


Triggerfinger (stenoserende tenosynovitt) oppstår når det er for trangt for bøyesenen under fingerens A1-pulley, og pasientene opplever da at fingeren låser seg i fleksjon. Dette skjer som regel i PIP-leddet eller tommelens IP-ledd.

 

Triggerfinger behandles som regel med kortisoninjeksjon eller operasjon, men ved noen tilfeller er det ønskelig å forsøke ortosebehandling. I noen tilfeller brukes både kortisoninjeksjon og ortosebehandling.

 

Triggertommel må som regel behandles med operasjon. Det er viktig å bemerke at det i litteraturen ikke er entydige retningslinjer for bruk av ortose, og at det er noe usikkert hvor god effekt ortosebehandling vil ha. Likevel er dette en tilnærming med liten risiko, og det kan i mange tilfeller være verdt et forsøk.

 

Det finnes ulike ortoser til bruk ved triggerfinger, en som immobiliserer PIP-leddet og en som immobiliserer MCP-leddet.

Begge ortosene har vist seg å redusere smerte og redusere triggerfinger-plager. En studie viste at PIP-leddsortose kan være mer behagelig og redusere smerte i større grad enn en MCP-ortose.

 

For videre lesing se Triggerfinger (UNN)

Materiale og bruk 

Materiale: Orfit classic eller Orficast Fingerortose ved bruk av orficast

 

  • Døgnkontinuerlig i 3-4 uker, etterfulgt av ortose om natten i 3-4 uker.
  • Ortosen skal ikke tas av i denne perioden. Ved rengjøring el.l, skal fingeren holdes i ro og holdes helt strak (vurdere å lage to ortoser, slik at man kan bytte på)
  • Viktig å holde fingeren tørr for å unngå hudirritasjon.

 

Se prosedyre for tilpassing av ortose se prosedyre for immobilisering av PIP-leddet

Fingerhylser (Hylse, eller 8-tallsortose)

Fremgangsmåte 

  1. For ortose som immobiliserer PIP-leddet kan man bruke en oval-8 ortose. Eventuelt kan man lage en ortose som immobiliserer fleksjon i PIP-leddet. Ortosen legges volart rundt grunn-og midtfalangen, med åpning dorsalt. Festes med borrelås, dermawrap eller tape.



  2. For ortose som immobiliserer MCP-leddet kan man lage en volar ortose som festes rundt grunnfalangen med borrelås, og som ligger volart ved grunnfalangen og ned ca ½ håndflaten (over nederst bøyefure volart). Lag ortosen med runde kanter som presses litt utover, så den er mest mulig behagelig å bruke. Bruk foring ved behov. Bruk mal og tilpass størrelsen til pasientens hånd og finger.

  3. Pasienten får med seg skriftlig informasjon om bruk og stell av ortosen.

Kontroll 

  • Kontroller at ortosen ikke har noen skarpe kanter, at den passer optimalt og hindrer fleksjon i det aktuelle leddet.
  • Kontroller at ikke-immobiliserte ledd kan beveges fritt.

Referanser