Spondyloartritt. Hvorfor trene?

Sist oppdatert: 10.03.2023
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 0.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

  • Spondylartritt er en kronisk betennelsesaktiv sykdom som først og fremst gir leddbetennelse i bekkenet og ryggsøylen samt store ledd (hofte, knær eller skuldre). De vanligste plagene er smerter og redusert bevegelighet i ryggen.

 

  • Til tross for gode legemidler kan man likevel ha smerter, økt trøtthet og økt stivhet som følge av sykdommen. Dette medfører ofte lavere aktivitetsnivå, noe som igjen fører til mindre muskelstyrke, redusert bevegelighet og dårligere utholdenhet.

 

  • Studier har vist at personer med spondylartritt har god nytte av regelmessig trening uansett sykdomsgrad. Det gjelder å finne den treningsformen som passer hver enkelt, om det er bassengtrening/svømming, sykling, turgåing, gruppetrening eller treningsapparater på et treningssenter. I tillegg er det viktig med bevegelighetstrening for ryggen for å opprettholde ryggens bevegelighet.

 

  • Hensikten med trening (bevegelighet, muskelstyrke, balanse og kondisjon) er å redusere smerte og stivhet samt å opprettholde ledd- og muskelfunksjon og en god kroppsholdning.

 

  • Bevegelighetstrening øker eller vedlikeholder bevegelighet i ryggen og motvirker bl.a. den fremoverbøyde holdningen i ryggen samt stivhet i bekken- og hofteparti.

 

  • Styrketrening er viktig, ikke bare for å øke muskelstyrke, men for å opprettholde en god kroppsholdning og for å øke stabiliteten i leddene. Det anbefales en kombinasjon av trening med mange repetisjoner og lette vekter, og også trening med få repetisjoner og tyngre vekter.

 

  • Balansetrening inngår som en viktig del av styrketreningen. Balanse er viktig fordi den inngår i nesten alle bevegelser vi gjør i oppreiste stillinger. God balanse hindrer fall og er skadeforebyggende.

 

  • Utholdenhetstrening (kondisjonstrening) er viktig både for å bedre oksygenopptaket i blodet og for å redusere risikoen for mange livsstils-sykdommer bl.a. hjerte- karsykdommer, samt angst og depresjon. Dette er også viktig for å opprettholde/forbedre bevegeligheten i brystkassen.

 

  • God muskelstyrke, balanse og utholdenhet som følge av trening gjør at daglige gjøremål går lettere.

 

Når du begynner å trene vil du ofte oppleve økt smerte. Dette er en ufarlig treningssmerte, som går over. Et opptreningsprogram med gradvis økende belastninger/utfordringer over 12 til 15 uker anbefales.

Generelle råd 

  1. Ved oppstart av trening bør treningsbelastningen være litt lavere enn det du egentlig klarer, og deretter økes gradvis.
  2. Treningen må hele tiden tilpasses svingningene i sykdomsforløpet ved å variere belastning og type øvelser
  3. Det anbefales at du gjennomfører et enkelt bevegelighetsprogram for ryggen minst en gang om dagen, for eksempel hver morgen. På grunn av den gradvise tilstivningen som ofte skjer i ryggen er det viktig å passe på holdningen, både for å unngå andre plager og for å unngå at ryggsøylen stivner til i en ugunstig stilling.
  4. For at treningen skal bli effektiv er det viktig at du trener regelmessig og justerer doseringen. Styrke- og utholdenhetstrening bør gjøres 2 - 3 ggr pr.uke.
  5. Bruk gjerne lege og fysioterapeut til å diskutere hvordan du skal tilpasse treningen hvis du føler deg usikker.