Denne prosedyren er ikke helt ferdigstillt. Det jobbes også med egen prosedyre for anestesi til nyfødte, premature og ex-premature hvor nyfødtmedisiner/sykepleier deltar under anestesi.
Prosedyren skal bidra til å kvalitetssikre anestesi til barn under 1 år og/eller 10 kg år i UNN HF.
Prosedyren gjelder for anestesipersonell i UNN HF på sykehusene i Harstad, Narvik og Tromsø.
Prosedyren er utformet med bakgrunn i Norsk standard for anestesi, se slutten av dette dokumentet for detaljer.
Definisjoner: Med anestesipersonell menes anestesiolog, anestesilege og anestesisykepleier. Anestesiolog brukes om lege med spesialistgodkjenning i anestesiologi. Med anestesilege menes i dette dokumentet en lege ansatt ved en anestesiavdeling (anestesiolog eller lege i spesialisering, men ikke turnuslege/LIS 1).
Ved anestesi til barn under 1 år og/eller 10 kg skal ansvarlig anestesiolog og anestesisykepleier være til stede under hele inngrepet og være skjermet for andre oppgaver.
Særlig aktsomhet og erfaring er nødvendig ved anestesi til barn under 1 år, spesielt nyfødte (< 4 uker), alvorlig syke spedbarn, og ved stor kirurgi. Det anbefales at det er to anestesiologer til stede ved anestesi til disse pasientene, hvor minst den ene har jevnlig praksis i anestesi til små barn. Ved to anestesiologer skal det avklares på forhånd hvem av disse som er ansvarlig anestesiolog under inngrepet. Det anbefales også at det er to anestesisykepleiere til stede ved innledning av anestesi til disse pasientene, hvor minst den ene har jevnlig praksis i anestesi til små barn.
Før barnet tas inn på operasjonsstuen skal det være laget en plan for innledning og gjennomføring av anestesiforløpet. Planer kan ved elektive inngrep med fordel utarbeides senest dagen før prosedyren og anestesiologisk tilnærming drøftes med ansvarlig kirurg. Ansvarlig anestesiolog har ansvar for å gjennomgå planene med øvrig anestesipersonell.
Dette innebærer:
Ved en del kirurgiske inngrep er det også nødvendig med planer for
Før barnet tas inn på operasjonsstuen skal medikamenter være trukket opp og nødvendig utstyr være tilgjengelig inne på stuen.
Ansvarlig anestesiolog og anestesisykepleier skal kontrollere
Ved generell anestesi til barn yngre enn seks måneder skal foresatte som hovedregel ikke være med under anestesiinduksjon.
Før innledning av anestesi kontrolleres intravenøs tilgang for rødhet, ømhet, varme, hevelse og sekresjon på innstikkstedet. Dette gjøres ved inspeksjon og palpasjon på bandasjen over innstikkstedet og skylling med små doser fysiologisk saltvann.
Anestesi gjennomføres i tråd med UNNs prosedyrer for barneanestesi (se referanser nedenfor) og planer beskrevet under punkt 4.1. Dersom det blir behov for å avvike fra planene eller endre strategi, skal ansvarlig anestesiolog gi tydelig beskjed om dette til de øvrige i teamet.
Ansvarlig anestesiolog beslutter hvor og når ekstubasjon skal skje. Barn med gestasjonsalder under 60 uker kan dersom det er kapasitet ha oppvåkning ved Nyfødt intensiv. Dette må avtales med Nyfødt intensiv på forhånd.
Ansvarlig anestesiolog har ansvar for postoperative skriftlige forordninger før omsorgen for barnet overlates til andre.
Fagprosedyrer for anestesi til barn finnes i UNN i Docmap under følgende:
DS8910 Barneanestesi (Tromsø)
DS8715 Barneanestesi – prosedyrer UNN Tromsø (Tromsø)
DS12320 Barneanestesi stue 12 – Innsluset (Tromsø)
PR39184 Narkose TIVA barn (Dagkirurgen Tromsø)
DS3257 Barn og nyfødte (Narvik)
PR44237 Smertevurdering av barn
PR30813 Forberedelse for barn til diverse prosedyrer
PR30815 Oppvåkning og observasjon av barn etter narkose
Hensikten med Norsk standard for anestesi er å ivareta pasientsikkerheten gjennom å sikre tilfredsstillende anestesiologisk praksis i Norge. For anestesi til barn skal UNN HF følge Norsk standard for anestesi (2016) som sier følgende:
Helsepersonellovgivningen definerer barn som personer under 18 år. Ved anestesi til barn skal det utvises høy aktsomhet med hensyn til anestesipersonellets kompetanse og erfaring. Anestesipersonell som utfører anestesi hos barn må ha særskilt kjennskap til aldersvariabel fysiologi og farmakologi. Utstyr tilpasset barnets alder må være tilgjengelig. Skjermet oppvåkningsområde tilpasset alder må finnes.
Det bør være faglige ansvarspersoner og skriftlige retningslinjer for barneanestesi ved alle anestesienheter.
Barneansvarlige anestesiologer bør samhandle med regionens universitetsklinikker og må ha mulighet for regelmessig faglig oppdatering. Ved anestesi til alvorlig syke barn bør anestesiolog med jevnlig praksis i barneanestesi være tilstede. Med jevnlig praksis menes minimum 1-2 slike anestesier pr anestesiolog pr måned.
Anestesilege i spesialisering kan utføre anestesi hos barn under 3 år kun dersom anestesiolog er umiddelbart tilgjengelig. Ved anestesi til barn under 3 år skal en anestesilege normalt kun ha ansvar for én pasient av gangen.
Særlig aktsomhet og erfaring er nødvendig ved anestesi til barn under 1 år, spesielt nyfødte (< 4 uker) og alvorlig syke spedbarn. Det anbefales å ha mulighet til å være to anestesiologer til stede ved anestesi til disse pasientene. Elektive anestesier til barn under 1 år bør gjøres i enheter der dette gjøres regelmessig og i et visst omfang (anslagsvis 5-10 anestesier pr anestesiolog pr år).
Dokumentet finnes i sin helhet på følgende lenker:
http://nafweb.no/wp-content/uploads/2016/11/Norsk-Standard-for-anestesi-2016.pdf