Dynamisk ortose

Sist oppdatert: 24.02.2023
Utgiver: Martina Hansens Hospital
Versjon: 0.4
Forfatter: Adrian W. Gran
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Hensikt 

Sikre god, faglig kvalitet på ortosearbeidet.

Kvalitetssikre ortoselagingen slik at den lages på samme måte, uansett terapeut.

 

Ved insetting av MCP-proteser i MCP2-5 vurderes det etter avtale med ortoped hvilken ortose som skal benyttes.

Det kan være Hvileortose, "Hook-ortose" , Dynamisk ortose som beskrevet her eller med Prinsipper for utriggere.

Materiale og bruk 

Bruk materialet: Orfit Classic Soft 2.0 mm.

 

Formål med bruk av ortosen: Aktiv opptrening av flexorsener i hånden etter operasjon.

Assistere ekstensjon av fingrene

Opprettholde riktig posisjon av fingrene postoperativt.

 

Bruk/varighet: Mest mulig i løpet av dagen i 6 uker postoperativt.

Fingrene må beveges i lette gjøremål når ortosen er på.

Ta ut maksimal bevegelse min. x 2 pr dag, når ortosen er av.

Fremgangsmåte 

  1. Følg rutiner for Hygienetiltak ved ortoselaging og Generelle retningslinjer ved ortoselaging

 

  1. Bruk mønsteret til ”dorsal dynamisk ortose” og ta mål av pasienten. Ortosen skal dekke MCP-leddene for å hindre hyperekstensjon. Proksimalt skal ortosen gå 2/3 opp på underarmen, og til midt på lateral- og medialsiden av denne.

  2. Pasienten får tubifast bandasje for å beskytte den opprinnelige forbindingen, slik at materialet kan løsne lett. Bandasjen skal rekke ut over MCP-rekken og hull klippes til tommelen. Dersom prosessus ulnae ikke er fjernet, legges en foring over denne for å unngå trykk.

 

  1. Varm materialet opp ved 65 grader i hydrokollatoren til materialet er gjennomsiktig.

 

  1. Instruer pasienten i hvordan hånden må holdes mens ortosen lages. Håndleddet skal være i ca 20 grader ekstensjon.

 

  1. Legg materialet på pasientens hånd og form ortosen. Pass på at ortosen går godt inn i håndflaten for at ortosen skal kunne sitte godt på. La den stivne på pasienten, og tegn opp med markeringspenn dersom noe trenger å klippes bort.
    Kontroll: Pasienten må kunne opponere med tommelen og flektere fritt i MCP-leddene med ortosen på.

 

  1. Kantene rundt tommelen og på den delen av ortosen som går inn i håndflaten varmes opp og gjøres myke, slik at ikke ortosen gnager på huden. Vær oppmerksom, slik at ikke varmluftpistolen kommer bort i ledningen, i gardinen eller ned i bordet. Plasser pistolen i stativet hver gang den settes fra. Når kantene varmes opp og formes, er det viktig å bruke vann, så man unngår forbrenning og at materialet klistrer seg.

 

  1. Sett på borrelåser: To brede bånd over underarmen, og et bånd fra ortosedelen inne i hånden og rundt ulnart på dorsalsiden av hånden. På denne siste må borrelåsen festes med varmluftpistol (brett inn en del av ”borrebiten” og trykk denne godt ned i materialet).

 

Dynamisk drag:

 

  1. Fest en metallring (eller lignende) med en bit Orfit proksimalt på ortosen. Dette gjøres med varmluftpistol.

 

  1. Utriggeren lages:
    Klipp et avlangt stykke Orfit (ca.20x3cm), varm opp og legg det dobbelt evt. tredobbelt, så bredt at det er plass til hull (ca.1cm).
    Form dette til en bøyle, og fest den ene proksimalt for 2.MCP-ledd og den andre enden proximalt for 5.fingers MCP-ledd (om det er alle 4 fingre som skal ha drag).

 

Materialet formes videre distalt og parallelt med MCP-rekken, og skal gå ut til midt på grunnfalangene. Utriggeren vil således skråne noe mot lillefingeren. Vinkelen mellom lærstropp/oppheng og finger skal være 90 grader, når fingrene flekteres til midtstilling i MCP-leddene.

Se videre «Prinsipper for utriggere».

 

  1. Antall «lærstropper» klippes til om nødvendig (kun en størrelse). 4 proteser =4 stk. oppheng. Lærstroppene må kunne rekke hele veien rundt de proximale phalanger. Mål derfor rundt hver enkelt finger.

 

  1. Det lages hull i utriggeren med hulltang utenfor hvert MCP-ledd (lett radialt drag).

 

  1. Det måles og klippes et stykke med strikk til hver lærstropp. Strikken må være så lang at den kan rekke fra hull i utriggeren og knyttes fast til festet på den proximale del av ortosen.

 

  1. Fest 2 og 2 strikker sammen i festet ved den proximale del av ortosen.

 

  1. Nylontråd trekkes gjennom lærstroppen og videre gjennom utriggeren. Nylontråd og strikk bindes sammen med en fiskeknute. Knuten plasseres ca. 2 cm proximalt for hullet i utriggeren, når pas. får lærstroppen på (dvs. når strikken strekkes).
    Når man har oppnådd passe stramming på strikkene, slås en ekstra knute på disse, slik at knutene ikke glir opp.

  1. Ergoterapeuten utleverer instruks til pasienten angående bruk og stell av ortosen. Ergoterapeuten informerer om hvor mye pasienten får bruke hånden både med og uten ortose til daglige gjøremål. Det er viktig at pasienten tar kontakt med terapeuten hvis ortosen gnager etc., eller ikke fungerer etter hensikten.

Kontroller 

  • At ortosen fungerer etter hensikten, og at den ikke gnager. Vær spesielt oppmerksom på gnag over MCP da mange kan ha skjør hud her! Ta kontakt med operatør for å avklare om det er usikkerhet!
  • At pasienten klarer å ta på ortosen selv.

Tilknyttede prosedyrer