Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

PT-INR

Sist oppdatert: 08.09.2023
Akkreditert: ISO15189
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.2
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Kontroll av antikoagulasjonsbehandling med vitamin K-antagonister (kun warfarin brukes i Norge). Diagnostikk og monitorering av nedsatt leverfunksjon (syntesesvikt), ved spørsmål om forbrukskoagulopati (disseminert intravaskulær koagulasjon (DIC)) og ved utredning av blødningstilstander. Ved utredning av blødningstilstander vil bruk av PT-INR (Owren-metode) kun være følsom for mangel/dysfunksjon på faktor II (trombin), VII og X, mens bruk av protrombintid (Quick-metode) i tillegg vil være følsom for mangel/dysfunskjon på faktor V og I (fibrinogen).

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse
Ingen.

 

Prøvetaking

Na-citratrør

 

Holdbarhet

48 timer i romtemperatur.
(Må ikke fryses, obs på kalde vinterdager)

Veiledende referanseområder 

Aldersgruppe Kvinner og menn
INR
Alle 0,8 – 1,2

Tolkning 

Høye verdier sees ved behandling med vitamin K-antagonister (warfarin), nedsatt leverfunksjon, vitamin K-mangel (malabsorbsjon, parenteral ernæring, langvarig antibiotikabehandling), forbrukskoagulopati (DIC), inntak av stoffer med vitamin K-antagonisteffekt (rottegift) og ved mangel/dysfunksjon på koagulasjonsfaktor II, VII eller X (arvelig eller ervervet). PT-INR (Owren-metode) er ikke følsom for mangel/dysfunksjon på faktor I (fibrinogen) og faktor V. Dette må man være oppmerksom på ved utredning av blødningstilstander der algoritmer som inkluderer protrombintid (PT) med Quick-metode (følsom for mangel på faktor I og V) er å foretrukke. PT-INR-metodene som benyttes i norske laboratorier (Owren-metoder) er lite følsomme for å fange opp behandling med direkte perorale antikoagulasjonsmidler (dabigatran, rivaroxaban, apixaban og edoxaban), men ved INR > 1,5 rett før ny tablett (trough-verdi) og samtidig høy APTT bør overdosering/akkumulering av legemidlet mistenkes.

 

Feilkilder

Feil ved prøvetaking og håndtering av prøven. Ved forsendelse som citratblod: frysing under prøvetransporten (forsendelse om vinteren). INR-reagensene som benyttes i dag er oftest tilsatt heparinnøytraliserende midler, noe som fører til at heparin har lite påvirkning på PT-INR-resultatet. Men ved (svært) høye konsentrasjoner av heparin (overdosering ved behandling eller prøvetaking fra kateter som inneholder heparin) kan INR bli falskt forhøyet. Noen pasientnære metoder inneholder imidlertid ikke heparinnøytraliserende midler og kan gi falskt for høy PT-INR ved tilstedeværelse av små mengder heparin. Obs! Ved bruk av pasientnære metoder for PT-INR-måling kan tilstedeværelse av antifosfolipidantistoffer f.eks. ved antifosfolipidsyndrom interferere i målemetoden og gi falskt høye PT-INR-verdier. Sykehusmetode bør benyttes.

Bakgrunn 

Protrombintid-INR (PT-INR) er en klottanalyse basert på analysen protrombintid. Protrombintid er en analyse der vevstromboplastin (fosfolipid og vevsfaktor) og kalsium tilsettes pasientplasma for å initiere trombingenerering, og tid til dannelse av fibrinkoagel analyseres.

 

For å bedre kunne sammenligne verdier fra ulike protrombintidmetoder hos pasienter som behandles med vitamin K-antagonister (f.eks. warfarin), ble enheten PT-INR (Protrombintid-Internasjonal Normalisert Ratio) innført.

PT-INR = (pasientens protrombintid (sek) / protrombintid (sek) i normalplasma)ISI.

 

ISI-verdien (Internasjonal sensitivitets indeks) uttrykker tromboplastinreagensets følsomhet. PT-INR kan tolkes som forholdet mellom pasientens protrombintid og protrombintid i normalplasma hvis vi benyttet et reagens med ISI=1. Verdens Helseorganisasjon har et reagens der ISI er definert lik 1, og produsentene må kalibrere sine reagenser i forhold til dette. I Norge og Sverige blir INR kalibrert med kalibratorer fra EQUALIS. PT-INR-analysen som benyttes i Skandinavia (Owren-metode) er følsom for de vitamin K-avhengige koagulasjonsfaktorene II, VII og X, mens PT-INR analysen som benyttes i de fleste andre land i verden (Quick-metode) er følsom for faktor V og faktor I (fibrinogen) i tillegg.

 

Warfarin hemmer de vitamin K-avhengige koagulasjonsfaktorene II, VII, IX og X, i tillegg til koagulasjonsinhibitorene protein C og protein S. Alle disse proteinene syntetiseres i levercellene og inneholder gammakarboksyglutaminsyre. For at koagulasjonsfaktorene/-inhibitorene skal kunne være funksjonelt aktive, må de være bundet til fosfolipidoverflater. Gammakarboksyglutaminsyre i koagulasjonsfaktorene/-inhibitorene kan ved hjelp av kalsiumioner binde til fosfolipidoverflater. I mangel av vitamin K blir ikke glutaminsyre omdannnet til gammakarboksyglutaminsyre, og uten mulighet for å binde kalsiumioner blir ikke proteinene funksjonelt aktive fordi de da ikke kan binde til fosfolipidinneholdende cellemembraner. Dette fører til hemming av blodets koagulerende evne og warfarin benyttes derfor til å redusere koagulering hos pasienter med økt risiko for trombose (f.eks. mekanisk hjerteklaff, tidligere venøse tromboembolier, atrieflimmer) eller ved antifosfolipidsyndrom med høy tromboserisiko. Fordi warfarin har et smalt terapeutisk område og fordi effekten av warfarin er ulik mellom personer og innen samme person over tid, må warfarinbehandling monitoreres med PT-INR.

 

Ved monitorering av warfarinbehandling har det i de fleste tilfeller liten betydning om pasienten monitoreres med Quick eller Owren PT-INR.

Målemetode og utførende laboratorium 

Utførende laboratorium: Bærum sykehus

- Instrument: Sysmex CS-5100 / Sysmex CA‐660 (Siemens)

- Metode: Clot metode

 

Utførende laboratorium: Drammen og Kongsberg sykehus

- Instrument: Sysmex CS-2100i (Siemens)

- Metode: Clot metode

 

Utførende laboratorium: Ringerike sykehus

- Instrument: ACL Top 500 (ILS Norway)

- Metode: Clot metode

 

PT-INR kan av og til utgis fra en alternativ målemetode. Denne er ikke akkreditert.

Analytisk og biologisk variasjon 

Se utførende laboratorium under Analytisk og biologisk variasjon

Referanser 

  1. CLSI. One-stage Prothrombin Time (PT) Test and Activated Partial Thromboplastin Time (APTT) Test; Approved Guideline-Second Edition, CLSI document H47-A2. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute;2008.
  2. CLSI. Collection, Transport, and Processing of Blood Specimens for Testing Plasma-Based Coagulation Assays and Molecular Hemostasis Assays; Approved Guideline-Fifth Edition, CLSI document H21-A5. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute;2008.