Bedre tilpasning av behandlingsintensitet ved toksisk, potensielt kurativ behandling der det er tvil om toleranse i tråd med pasientens grad av skrøpelighet. Sikre god seleksjon av pasienter til kurativt rettet behandling.
Behandling av eldre pasienter med aggressive lymfomer og hematologisk kreft representerer en spesiell klinisk utfordring og skiller seg fra behandling av pasienter med solide svulster på flere punkter:
Verktøy: Clinical Frailty Scale, e-prognosis, skrøpelighetsindeks, sykdomsspesifikke forenklede geriatriske skårer og prognostiske skårer.
Forenklet geriatrisk kartlegging/skrøpelighetsvurdering hos pasienter med hematologisk sykdom
Diagnosespesifikke verktøy
For noen hematologiske kreftsykdommer er det utviklet og validert sykdomsspesifikke skrøpelighetsskårer og prognostiske skårer for eldre. De er tilpasset en bestemt sykdomsgruppe og noen ganger også en spesifikk behandling, og er relativt enkle i bruk. Det er imidlertid viktig å huske på at dette er forenklede skåringer som ikke fullt ut vil erstatte en geriatrisk vurdering og oppfølging.
De sykdomsgruppene der man har kommet lengst i dette arbeidet er ved myelomatose og aggressive lymfom:
Aggressive lymfom
Simplified Geriatric Assessment (sGA) og Elderly Prognostic Index (EPI)
Simplified Frailty Score og Geriatric Prognostic Index (GPI)
Myelomatose
International Myeloma Working (IMWG) group sin frailty skåre
Skåren består av alder, CCI, ADL, og IADL, og deler pasientene inn i en fit, intermediate og frail gruppe. Inndelingen har blitt validert til å kunne predikere overlevelse og toksisitet9. (Myeloma Frailty Score Calculator)
Alternative verktøy
Det har blitt utviklet flere alternativer til IMWGs frailty score1011. Man bør være oppmerksom på at flere av disse verktøyene inkluderer sykdomsspesifikke variabler i tillegg til geriatriske variabler. De kan dermed ikke regnes som rene skrøpelighetsverktøy, men heller som prognostiske skåringer.
Skrøpelighetsvurderinger kan brukes som verktøy til å guide behandlingsvalg og behandlingsintensitet. I en studie med hematologiske kreftsykdommer var følgende geriatriske variabler assosiert med å endre behandlingen: begrensninger i ADL, IADL, CCI ≥ 2, økende alder og dårlig gangfunksjon12.
Hvordan man best kan bruke resultatene fra skrøpelighetsvurderingen til å guide behandlingsvalg ved spesifikke sykdommer og behandlinger er det foreløpig begrenset evidensgrunnlag for. Overordnet peker litteraturen mot at spreke eldre i mange tilfeller vil kunne tåle og ha nytte av intensiv behandling på lik linje med yngre pasienter. Ofte settes en grense rundt 80 år for å vurderes som sprek, men øvre aldersgrense vil variere med type behandling.
For pasienter med mild til moderat grad av skrøpelighet vil en doseredusert tilnærming ofte være gunstig. Studier på flere hematologiske krefttyper har vist at dosereduksjoner i denne gruppen kan redusere risiko for alvorlig toksisitet, men likevel gi tilnærmet lik overlevelse sammenlignet med fulldose i denne gruppen.
For pasienter som lever med moderat til alvorlig skrøpelighet vil intensiv, kurativ rettet behandling som hovedregel ikke være indisert. Et økende omfang av kjemoterapi-frie, mindre toksiske behandlinger med f.eks. bispesifikke antistoffer, antistoff-medikament konjugater og andre målrettede behandlinger vil kunne være alternativer for flere pasienter med skrøpelighet i ulike diagnosegrupper i årene fremover.
Lymfom
Maligne blodsykdommer
Akutt myelogen leukemi
Extermann, M., Artz, A., Rebollo, M. A., et al. Treating acute myelogenous leukemia in patients aged 70 and above: Recommendations from the International Society of Geriatric Oncology (SIOG). J Geriatr Oncol, 2024. DOI: 10.1016/j.jgo.2023.101626
Klepin, H. D., Neuendorff, N. R., Larson, R. A., et al. Treatment of acute promyelocytic leukemia in older patients: recommendations of an International Society of Geriatric Oncology (SIOG) task force. J Geriatr Oncol, 2020. DOI: 10.1016/j.jgo.2020.03.019
Kronisk lymfatisk leukemi
Stauder, R., Eichhorst, B., Hamaker, M. E., et al. Management of chronic lymphocytic leukemia (CLL) in the elderly: a position paper from an international Society of Geriatric Oncology (SIOG) Task Force. Ann Oncol, 2017. DOI: 10.1093/annonc/mdw547