Veilederen om urinsyregikt ble utarbeidet på oppdrag av Norsk Revmatologisk Forening. Første versjon utarbeidet 2019 med Marthe Halsan Liff og Jan Krog som hovedforfattere etter innspill og med godkjenning av nedstående medforfatterliste. Prosedyren ble sendt på høring til andre revmatologiske avdelinger før godkjenning.
Oppdatert veileder i 2022 ble utarbeidet av følgende arbeidsgruppe med deltakelse fra alle fire helseregioner:
Pasientinformasjon ved Gudleik Kalsnes Jørstad 2019, revidert 2021 av Nora Lindheim Gisnås.
Kostholdsinformasjon 2022 ved Heidi Hennanger og Till Uhlig.
Gi en kort og oppdatert oversikt over urinsyregikt som sykdom, med diagnostikk og behandling (i samråd med oppdaterte EULAR anbefalinger12) som er tilpasset revmatologer og helsepersonell for arbeid med pasienter.
Kort beskrivelse av sykdommen
Urinsyregikt er en hyppig tilstand som er forårsaket av avleiring med urinsyrekrystaller i ledd og andre strukturer. Et høyt nivå med urinsyre er den viktigste risikofaktoren for utvikling av urinsyregikt. Hyperurikemi tilsvarer urinsyrekonsentrasjon ≥420 µmol/L (7 mg/dl). Urinsyregikt sees som intermitterende episoder med uttalt smertefulle artritter, tenosynovitter, bursitter (anfall) forårsaket av immunrespons mot avleirede krystaller. I tillegg til akutt smertedempende behandling er effektiv årsaks-behandling urinsyresenkende medikasjon for å reversere hyperurikemi gjennom gradvis oppløsning av urinsyrekrystaller og forebygging av nye anfall. 3 Urinsyregikt forekommer oftest som en akutt leddbetennelse i ett eller flere ledd, seneskjeder eller bursae. Fordi stortås grunnledd ofte er involvert, bruker noen fortsatt begrepet podagra (smerte i stortåen) selv om dette begrepet ansees som foreldet siden sykdommen kan manifestere seg ved mange flere lokalisasjoner. Ved anfall og altså etter utfelling kan urinsyrenivået iblant ligge under angitt øvre referanseverdier i serum. Urinsyre er sluttproduktet i menneskets purinmetabolisme. Urinsyrekrystaller kan avleires i ledd, sener og bursae, oftest uten å gi symptomer. Aktivering av NLRP3-inflammasom og frisettelse av interleukin-1β etter kontakt mellom krystaller og granulocytter er med på å starte inflammasjonen som kan føre til et akutt anfall med urinsyregikt.4 Artrittanfallene er oftest svært smertefulle.
Stadier av sykdommen er asymptomatisk avleiring av krystaller (kan være synlig ved ultralyd men er per i dag ikke klassifisert som urinsyregikt),5 monoartritt, residiverende artritt og kronisk, toføs og/eller erosiv oligo-/polyartikulær artritt. Uten behandling vil urinsyrekrystaller fortsette å felles ut i vevet, og dermed kan det bli hyppigere anfall. Urinsyregikt er per definisjon en kronisk sykdom, slik at begrepet «kronisk urinsyregikt» ikke skal brukes.6 Avleiringer med krystaller over tid kan føre til tofi (et tofus, flere tofi), som er uttrykk for massive tettpakkete avleiringer med urinsyre. Disse kan sees klinisk som små gulhvite knuter under huden, i ørebrusk eller ved ultralydundersøkelse i ledd eller sener.
Urinsyresenkende behandling bedrer tilstanden uansett mengden avleiringer, men avhengig av omfanget av avleiringer, kan det det ta flere år før alle avleiringene er løst opp og urinsyren skilt ut via nyrene. For å unngå skade av ledd og sener legger de nyeste retningslinjene for behandling av sykdommen stor vekt på å komme tidlig i gang med behandling.27
Årsaker til hyperurikemi
Genetisk disposisjon og metabolsk syndrom er bidragsgivende.
Forekomst
Urinsyregikt er den hyppigste forekommende leddsykdommen hos menn over 50 år. Prevalensen nærmer seg 10% for menn over 80 år. Forekommer sjeldent hos menn under 20 år og hos kvinner før menopause, og er økt ved metabolsk syndrom og i noen geografiske områder.89
Den typiske første presentasjonen er akutte intense smerter i ett underekstremitets-ledd (i over 50% 1. MTP-ledd). Tilstanden er uten behandling selvbegrensende over 7-14 dager med full tilbakegang av symptomene.
Anamnese
Klinisk undersøkelse
Diagnosekriterier
Tabell 1: ACR/EULAR-klassifikasjonskriterier for urinsyregikt (8 poeng nødvendig).5
Domene |
Spesifikke funn |
Poeng (maks. 23) |
Leddmønster |
Ankel/forfot Stortåens grunnledd, MTP1 |
1 2 |
Kjennetegn for episoden |
Erytem over leddet Svært smertefullt ved berøring/trykk Store vansker med å gå/bruke leddet |
Maksimalt 3 |
Tidsforløp ved anfall |
Maksimal smerte ila 24 timer Tilbakegang av symptomer innen 14 dager Fullstendig tilbakegang |
1 (minst 2 funn ved én typisk episode) 2 (minst funn oppfylt ved gjentatte episoder) |
Klinisk tophus |
Til stede |
4 |
Urinsyrenivå (mellom anfall) |
< 240 µmol/l 360-< 480 µmol/l 480-< 600 µmol/l ≥600 µmol/l |
- 4 2 3 4 |
Urinsyrekrystaller ved aspirasjon av leddvæske |
Leddvæske negativ for uratkrystaller |
- 2 |
Bildediagnostikk |
Ultralyd eller DECT-positiv |
4 |
Konvensjonell radiografi |
Typisk erosjon (“billettklipp”) |
4 |
Laboratorieundersøkelser
Mikrobiologi
Bildediagnostikk
Ofte har legen størst fokus på akuttbehandlingen og for lite på at langtidsbehandling med urinsyresenkende medikasjon og livsstilsendringer forebygger nye anfall. Behandlingsmålet < 360 µmol/L har i Norge blitt nådd hos ca. 85% av pasientene i et strukturert, tverrfaglig opplegg1516). Det er viktig å være oppmerksom på legemiddelinteraksjoner (interaksjoner.no), kontraindikasjoner og forsiktighetsregler (felleskatalogen.no) for alle medikamentene.
Akuttbehandling av et anfall med urinsyregikt
Peroral behandling
Kolkisin
NSAIDs
Glukokortikosteroider
Lokalbehandling
IL-1 hemmere
Langtidsbehandling
Mål
Når
Medikamenter som hemmer urinsyreproduksjonen
Allopurinol
Febuksostat
Medikamenter som øker urinsyreutskillelsen via nyrene
Probenecid
Benzbromarone
Lesinurad
Anfallsprofylakse ved oppstart av urinsyresenkende behandling
Langvarig profylaktisk medikamentbruk er utfordrende med hensyn til «compliance», dette gjelder også diett og livsstilsråd. Ved å endre livsstil, har pasienter mulighet til å påvirke utfallet. EULARs anbefalinger legger vekt på å involvere pasienten og motivere til livsstilsendringer og i NOR-Gout fant vi at lavt alkoholbruk, mestringstillit samt troen på at medisiner er nødvendige, har bidratt til å nå et godt behandlingsresultat 15. Derfor er det viktig med god pasientinformasjon om diagnose, patofysiologi, og behandlingsstrategier. På noen revmatologiske avdelinger har sykepleieren en viktig rolle i dette og kan ha en samtale med pasienten, som gjort i NOR-Gout studien15 hvor sykepleier gjennomgikk følgende elementer sammen med pasienten som en rehabiliteringsintervensjon:
Kosthold
Det anbefales sunt kosthold, f.eks. et hjerteskånende kosthold22 og ikke lenger en streng purinfattig diett. Urinsyremetabolismen er i stor grad genetisk påvirket23 og kostholdet har bare små effekter på urinsyrenivået over tid. Imidlertid kan store inntak med purin (eksempelvis alkohol, sjømat og kjøtt) føre til anfall med urinsyregikt rett etterpå. Lavt urinsyrenivå etter vellykket urinsyresenkende behandling øker toleransen for situasjonsbetingete større purininntak. Det er ved Diakonhjemmet Sykehus utarbeidet ernæringsråd ved urinsyregikt (vedlegg).
Tips på tampen
Sykehusenes felles database for pasientinformasjon (Felles nettløsning for spesialisthelsetjenesten, FNSP) har pasientinformasjon utarbeidet av ulike sykehusavdelinger. Disse tekstene er tilgjengelig for alle sykehus, feks til bruk på avdelingenes nettsider. Pasientinformasjonen er utarbeidet uavhengig av forfattergruppene av prosedyrekapitlene. Det er allikevel et mål at det skal være samsvar mellom pasientinformasjon og denne prosedyren.
Helse Stavanger har laget informasjonstekst om urinsyregikt. Innspill til pasientinformasjonen bes sendt direkte til avdelingen som har utarbeidet og har revisjonsansvar for pasientinformasjonen, til Elisabeth Stakkeland som er redaktør for FNSP, eller til Maria Boge Lauvsnes som er redaksjonsmedlem i FNSP