Mangel på alfa-1-antitrypsin, dokumentert ved kvantitativ proteinanalyse av alfa-1-antitrypsin i serum/plasma med verdier under nedre referansegrense (Kvinner og menn: 1,0-1,7 g/L. Nyfødte har høyere verdi enn barn og voksne).
Mistanke om genetisk betinget alfa-1-antitrypsinmangel ved proteinverdier under 0.7 g/L.
Pasientforberedelse
Ingen
Prøvetaking
Holdbarhet
Analytixkode: A1ATG
Ikke relevant
Avdeling for medisinsk biokjemi, Ullevål
Vanligvis innen 2 uker, ta kontakt dersom det haster mer.
Arvelig alfa-1-antitrypsinmangel er assosiert med ulike genvarianter i SERPINA1-genet. Z- og S-allelene dominerer sterkt, og forekomsten av disse varierer mellom folkegrupper.
Alfa-1-antitrypsin er en viktig proteaseinhibitor som produseres hovedsakelig i lever. Den hemmer bl.annet nøytrofil elastase, et enzym som frisettes fra nøytrofile granulocytter og bryter ned elastisk bindevev.
Alfa-1-antitrypsinmangel gir hovedsakelig kliniske symptomer fra lever og lunge.
Alfa-1-antitrypsinmangel er en av de hyppigste arvelige sykdommene blandt hvite, og følger autosomal recessiv arvegang. Over 120 ulike sekvensvarianter er observert i genet som koder for alfa-1-antitrypsin (SERPINA1), hvorav Z- og S-variantene har de høyeste frekvensene i den nordeuropeiske befolkningen. Z-mutasjonen har den laveste bærerfrekvensen, men er den viktigste i klinisk sammenheng. S-mutasjonen opptrer hyppigere, men vil alene påvirke enzymets funksjon i mindre grad. Homozygoti for Z-mutasjonen utgjør ca 95% av alle pasienter med alvorlig alfa-1-antitrypsinmangel. S-mutasjonen gir kun lett sykelighet og vesentlig i kombinasjon med Z-mutasjonen (sammensatt heterozygot S/Z). Tilstanden er underdiagnostisert.
Samme alfa-1-antitrypsin genotype kan gi ulik klinikk, noe som sannsynligvis har sammenheng med at sekvensvarianter i andre gener eller miljøfaktorer kan influere klinisk presentasjon.
Z-mutasjonen fører til dannelse av dysfunksjonelt alfa-1-antitrypsinprotein som aggregerer og bidrar til redusert sekresjon fra lever ut i sirkulasjonen. Retensjon av alfa-1-antitrypsin kan føre til en rekke leversykdommer som hepatitt, kolestatisk ikterus, cirrhose og hepatom. Homozygote bærere av Z-mutasjonen har betydelig risiko for å utvikle alvorlig leversykdom allerede i nyfødt- eller spedbarnsperioden. Andre allelkombinasjoner har adskillig lavere risiko for å utvikle leversykdom. Derimot vil alle mutasjonkombinasjoner som gir betydelig redusert alfa-1-antitrypsinaktivitet disponere for emfysem. Dette er en lungesykdom som skyldes destruksjon av det elastiske bindevevet i lungene som følge av redusert hemning av nøytrofil elastase ved lave nivåer av alfa-1-antitrypsin. Z/Z -homozygoti er den hyppigste årsaken til emfysembetinget alfa-1-antitrypsinmangel. Det finnes også andre, svært sjeldne mutasjoner som kan gi emfysem, såkalte null-mutasjoner med mindre enn 1% alfa-1-antitrypsinmengde, som kan gi emfysem allerede i tidlig barnealder. Forøvrig vil andre mutasjonskombinasjoner kun gi en lett økt risiko for å utvikle emfysem i forhold til normalbefolkningen. Røyking vil i stor grad fremskynde sykdomsutviklingen. Debutalder for kliniske symptomer hos røykere kan være i 30-årene, mens ikke-røykere kan ha en forsinkelse på opp mot 10-20 år.
Svarrapportering
Genotyperesultatet rapporteres sammen med en henvisning til et nettbasert informasjonsskriv.
Forekomst av andre sjeldne sekvensvarianter i SERPINA1-genet, eller mutasjoner i andre gener som kan bidra til å påvirke alfa-1-antitrypsin-funksjonen kan ikke utelukkes.
Svartolkning
Genotyperesultater bør alltlid tolkes med varsomhet. Det kan finnes andre sekvensvarianter som er assosiert med alfa-1-antitrypsinmangel, men som ikke undersøkes ved denne gentesten.
Ved svært lave nivåer av alfa-1-antitrypsin og samtidig fravær av Z- eller S-genvarianter, vil supplering av fenotypeanalyser som isolelektrisk fokusering (Pi-typing) kunne avklare situasjonen. Pi-typing utføres på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Ullevål.
Usikkerhet
Maskering av reell alfa-1-antitrypsinmangel
Pasientens genotype er i utgangspunktet stabil og uendret gjennom hele livet. Det er således normalt ikke indisert å gjenta en genotyping hvis den er utført tidligere og svaret er tilgjengelig for rapportering.
Unntak kan være:
Sanntids-PCR med alleldeteksjon vha hybridiseringsprober og smeltekurveanalyse på LightCycler® 480 (Roche) instrument.
Analysen omfatter undersøkelse av følgende SERPINA1-genvarianter (alleler)