Symptomkartlegging

Sist oppdatert: 14.10.2024
Utgiver: Regional kompetansetjeneste i lindrende behandling i Nord-Norge
Versjon: 1.1
Forfatter: Sigve Andersen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Innledning 

Standardisert kartlegging anbefales som (en effektiv) screening av de vanligste symptomene, og det finnes flere ulike verktøy med ulike styrker og svakheter. Screening erstatter ikke en god anamnese.

ESAS-r 

Edmonton Symptom Assessment Scale revised, ESAS-r, brukes som standard kartleggingsverktøy i palliasjon. Det kan brukes i alle deler av helsetjenesten og finnes på mange språk, også nordsamisk. Det finnes retningslinje for bruk av ESAS-r, og det bør i praksis brukes i papirversjon som en nåtidsregistrering ment utfylt av pasienten selv. Det benytter en NRS (Numeric Rating Scale) fra 0–10 (11-delt) for gradering og man kan bruke gjentatte nåtidsregistreringer til å følge symptomene over tid i et forløpsskjema.

Standardverktøy 

EASA-r som PDF-vedlegg, finner du her

Sekundære observasjonsskjema 

Hvis pasienten selv ikke kan fylle ut kartleggingsskjema må helsepersonell gjøre en kvalifisert vurdering basert på verbale og ikke-verbale tegn som uttrykk for symptomer. Regionalt kompetansesenter i lindrande behandling Helseregion Vest har utviklet ESAS sekundærobservasjonsskjema og utarbeidet informasjon for hvordan skjemaet skal brukes.

Ved kognitiv svikt 

Ved moderat og alvorlig kognitiv svikt kan pasienten ha problemer med egenrapportering, og standardverktøy blir vanskelige å bruke.

 

«Mobilisation-Observation-behaviour-Intensity-Dementia-2 Pain Scale» (MOBID-2) er det vanligst brukte kartleggingsverktøyet for å avdekke smerte basert på observasjoner i forhold til adferdsendring. Nasjonalt senter for aldring og helse har laget flere korte filmsnutter for vurdering av smerte og smerteuttrykk som kan være nyttige hjelpemidler for helsepersonell.

Kilder 

Se referanselisten (Bergh et al., 2012; Kaasa, 2016).