Seksuallivet er viktig for mange eldre og har betydning for deres livskvalitet. Undersøkelser viser at både kvinner og menn i eldre aldersgrupper ofte har gode og meningsfulle seksualliv som inkluderer ulike former for sex som samleie, masturbasjon, intimitet som kjærtegn som kyss, beføling osv. Det er vel ikke slik lenger at oppfatningen om at sex tilhører ungdommen og de middelaldrende. Undersøkelser har vist at helsepersonell spontant spør pasienter om seksuallivet i 14% av tilfellene. En kan forutsette at betydelig færre eldre får dette spørsmålet og som kan ha mange forklaringer. Seksuell aktivitet vil variere ift sykdommer, skrøpelighet og ulike behandlinger som påvirker både lyst og evne.
Eldre pasienter med kreft får behandling som kan påvirke på sexlyst og evne gjennom virkning/bivirkninger av kirurgi, strålebehandling eller medikamentell behandling. Sannsynligvis vil eldre/gamle også kunne være mer følsomme for slik behandling som påvirker seksuallivet. Informasjon og mulighet for samvalg er derfor en viktig del av kartleggingen før start av kreftbehandlingen. Ulike screeningverktøy for å kartlegge seksualitet er utviklet, blant annet av ESSM (European Society for Sexual Medicine), som kan bidra til en bedre kartlegging av seksualfunksjonen hos kvinner og menn og hjelp til å sette i gang en samtale.
Catchcart-Rake og medarbeidere anbefaler fire punkter for å bedre kommunikasjon om seksualitet hos denne pasientgruppen1: