Dupuytrens kontraktur og ev. artrolyse av PIP-ledd

19.04.2024Versjon 1.0Forfatter: Toril Hennig og Adrian W. GranGodkjent av: Ole Reigstad

Generelt 

Ved åpen reseksjon av Dupuytrens kontraktur, fjernes det patologiske fascievevet så godt det lar seg gjøre.

Ved artrolyse løsnes det på strukturene rundt PIP-leddet ( kapsel, volare plate) for å oppnå maksimal ekstensjon av leddet.

 

(Hvis det har blitt gjort en perkutan nålefaciotomi skal samme prosedyre følges og pasienten benytte nattskinne i 6-8 uker, samt øvelser på dagtid.)

Timer til behandling / kontroll 

  • 1. uke kontroll
    Til sykepleier for sårskift, til ergoterapeut for vurdering av skinne og ev. tilpassing av ortose.
  • 3.ukerskontroll.
    Fjerne sting hos sykepleier, tilpasse ortose og gå igjennom treningsprogram etter operasjon hos ergoterapeut.

Handlinger 

Alle pasienter som er operert for Dupuytrens kontraktur skal innom ergoterapiavdelingen for øvelser og vurdering av skinne

Ergoterpeuten har ansvar for å sette opp tid til Sykepleier og til Ergoterapeut.

 

Operasjonsbeskrivelsen leses alltid før oppstart av behandling

 

6-8 postoperative dag:

  • Pasienten settes opp til bandasjeskift hos sykepleier og deretter hos ergoterapeut. Ergoterapeuten vurderer behov for ortose uten på bandasjen. Dette vil særlig være aktuelt ved residiv, sterk fleksjonskontaktur preoperativt eller stramhet i vevet postoperativt, beskrevet i operasjonsbeskrivelsen.
  • Denne ortosen brukes døgnet rundt fram til stingfjerning og ortosen bør tilstrebes å være like strak som beskrevet i operasjonsbeskrivelsen, NB! Ved stram hud kan ortosen gi noe mindre ekstensjon i PIP/MCP ledd, enn hva som er oppnådd under operasjon. Dette for å unngå "Flare reaction".
  • Pasienten instrueres å ta ortosen av flere ganger daglig og gjøre forsiktige bøye- og strekkeøvelser for å forebygge tilstivning.
  • Ved store sår (pågående blødning, mye væsking eller store væskelommer, vurdere å legge en skinne dorsalt som opprettholder strekk i operert finger (OBS pass på borrelås mot såret) i stedet for volar skinne.



2-3 uker postoperativt:

  • Pasienten settes opp til stingfjerning hos sykepleier og deretter hos ergoterapeut. Ergoterapeuten vurderer behovet for nattskinne for Dupuytrens kontraktur, basert på grad av ekstensjonsproblem/restkontraktur o.a.
  • Nattortosen brukes i 4-6 uker etter stingfjerning (deretter ved behov i opptil 3 måneder). Pasienten får også instruksjon i bøye- og strekkeøvelser og informasjon om bruk av hånden.
  • Dersom det er gjort artrolyse av et PIP-ledd, er det særlig viktig med mobilisering av dette leddet.

 

Pasienten får med seg skriftlig informasjon om bruk og stell av ortosen, evt. øvelser, og får også beskjed om å ta kontakt ved behov.

 

Hvis "Hylse" som immobiliserer PIP-leddet er henvist fra operatør. Fleksjonsøvelser for DIP-ledd. Følge samme prosedyre og varighet som nattskinne.

Hensikt: "Stramme opp" sentralslippen og vidre til å løfte opp sideligamenter.

Det er ergoterapeut som setter opp timene etter 6-8 dager og 2-3 uker og gir beskjed til timebestillingen om å sette opp tid hos sykepleier. Ergoterapeuten leverer timebrev i pasientens mappe på dagkirugen eller sender brev om timene.

Rutinen gjøres kjent for involverte faggrupper ( ortopeder, ergoterapeuter, timebestilling, sykepleiere på poliklinikk).

 

Ergoterapeuten vurderer behovet for videre oppfølging og eventuell Ødem i hånden og Adheranser og arrproblemer .

Ved store operasjoner kan ortoped kalle inn til ekstra kontroll. Dette tar operatør ansvar for.