Erythropoietin anbefales ikke i klinisk behandling2.
Den vanligste grensen for postpartum anemi er Hb < 10 g/dl2314.
Hb < 10 g/dl første dag etter fødsel: 22 %.
Hb < 8 g/dl første dag etter fødsel: 3,4 %.
Generell referanse for avsnittet2.
Se ref. nr.2567.
Hb bestilles til 1. eller 2. dag postpartum ved
Det foreligger lite evidens for at parenteralt jerntilskudd er bedre enn peroral jerntilskudd ved anemi etter fødsel8910, men en meta-analyse fra 2018 konkluderer med at Hb 6 uker postpartum er nesten 1 g/dl høyere (ekvivalent til 1 enhet transfundert SAG) ved parenteralt jerntilskudd sammenlignet med peroralt jerntilskudd11. Sikkerhetsprofilen er funnet god og parenteralt jern har færre GI bivirkninger slik at parenteralt jerntilskudd anbefales som et alternativ til peroral jern2.
Det foreslås følgende36111213
Dosering
Duroferon Duretter®/Nycoplus Ferro-Retard® (jernsulfat) 100 mg x 2
Niferex® (ferroglycinsulfat) 100 mg x 2
Feraccru (jernmaltose) 30 mg x2.
Se tekst i Felleskatalogen for detaljert administrasjon av det preparatet avdelingen velger.
Alle er likeverdige preparater for å oppnå ønsket effekt112. Ferinject® og Monofer® har begge den fordelen at man oftest kommer til målet med en enkelt behandling. Monofer® er vist å ha en høyere forekomst av hypersensitivitetsreaksjoner enn Ferinject® (2,1% vs. 8,7%) (14). CosmoFer® har høyere risiko for alvorlig allergisk reaksjon pga. dextrankomponenten.
Intravenøs jernbehandling kan også være aktuelt der en vil unngå blodtransfusjon eller i sjeldne tilfeller med inadekvat gastrointestinal absorbsjon.
Ferinject® (jernkarboksymaltose) 1000 mg som engangsdose. En enkeltdose må ikke overskride 15 mg/kg kroppsvekt. Ytterligere 500 mg kan evt. gis etter en uke.
Venofer® (jernsukrose) 200 mg x 1 i tre påfølgende dager.
Monofer® (jernisomaltosid) 1000 mg som engangsdose. En enkeltdose må ikke overskride 20 mg/kg kroppsvekt. Ytterligere 500 mg kan evt. gis etter en uke.
CosmoFer® (jernhydroksiddekstran) 100-200 mg x 1 med de første 25 mg gitt som en testdose.
Ved Hb < 7 g/dl kan blodtransfusjon vurderes ut fra kvinnens sykehistorie og anemisymptomer. Avgjørelsen må tas på informert individuell basis (IV, III).
Symptomer på anemi
Generell fatigue er ikke alene indikasjon for transfusjon av blodprodukter8.
Vurder å gi i.v. jern etter transfusjon da blodprodukter ikke øker ferritinnivået.
Blodprodukter kan ha alvorlige bivirkninger og bør kun brukes når det foreligger en medisinsk indikasjon.
Forskning tyder på at det er et overforbruk av blodtransfusjoner og underforbruk av jernsubstitusjonsprodukter i postpartum perioden141516.
Erythropoietin er i liten grad tatt i bruk i behandlingen av postpartum anemi og har ikke vist vesentlig behandlingsgevinst.
Det har derfor ingen klinisk betydning261718.
Kontraindikasjoner
Anemi uten at det foreligger jernmangelanemi.
Se ref. nr. 3519.
Kapittelet ble sist oppdatert ifm full revisjon av Veileder i fødselshjelp 2020. Det er planlagt gjennomgang på Obstetrisk guidelinemøte 2025.
Tidligere utgaver av kapitlene finnes her: https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/arkiv-utgatte-veiledere/
Endringer etter sept -24 finnes i metodebok, se øverst i kapittelet.