Hormonanalyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2

TRAS i serum

Sist oppdatert: 23.10.2024
Forfattere: Finn Erik Aas og Per Medbøe Thorsby
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Akkreditert: TEST 099
Versjon: 1.5
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Synonym 

Anti-TSH reseptor antistoff, Autoantistoffer mot TSH-reseptor

Indikasjon 

  1. Ved hypertyreose: Differensialdiagnostisk - skiller mellom autoimmun hypertyreose (Graves’ sykdom) og andre former for hypertyreose
  2. Før seponering av tyreostatika
  3. Utredning av endokrin oftalmopati
  4. Uklare tyreoideafunksjonsforstyrrelser med vekslende tyreoideafunksjon
  5. Gravide kvinner som har eller har hatt autoimmun tyreoideasykdom med stimulerende eller blokkerende TRAS, bør få kontrollert TRAS i tredje trimester

Prøvematerialet 

1ml serum når det kun er bestilt en analyse og i tillegg 0,5 ml til hver påfølgende analyse.

Prøvetakingsrutiner 

Tidspunkt på dagen for prøvetaking synes uvesentlig

Referanseområder 

Referansegrense for begge kjønn:
Aldersuavhengig < 1,8 IU/l

Klinisk gråsone: 1,8 - 2,7 IU/l

Vurdert utfra eget pasientmateriale

Bakgrunn og tolkning 

TRAS brukes både diagnostisk og prognostisk. Påvisning av TRAS viser at det i den undersøktes blod sirkulerer immunoglobuliner som kan binde seg til TSH-reseptoren, og stimulere eller blokkere denne. Dvs. metoden måler både blokkerende og stimulerende TRAS. Ved behandling med tyreostatika skjer det normalt et fall i TRAS-konsentrasjon. Risikoen for residiv etter seponering er større hos pasienter med forhøyet TRAS. Det er ikke nødvendig å måle TRAS ved hver kontroll under behandling med tyreostatika.

Metodens måleområde 

0,9-20 IU/l

 

Prøver med konsentrasjon > 20 IU/l fortynnes opptil 1:50, dvs metoden kan måle konsentrasjoner opp til 1000 IU/L.

 

Fortynning av prøver vil bidra til noe økt måleusikkerhet.

Analysemetode 

Forbehandling

Ingen

 

Prinsipp

"Time-Resolved Amplified Cryptate Emission"(TRACE-teknologi)

 

Metode

Et monoklonalt museantistoff (22A) konjugert til et fluoriserende akseptor molekyl (cyanin 5.5) er bundet til N-terminal del av human TSH-reseptor. Dette museantistoffet interfererer ikke med binding av TRAS til TSH-reseptor. TRAS konkurerer så med et annet monoklonalt museantistoff (mAB9) konjugert til et fluoriserende donor molekyl (Terbium kryptat) om binding til TSH-reseptor. TRAS konsentrasjon måles ved TRAS evne til å hindre bindingen av mAB9 til 22A-TSH-reseptor komplekset. Responssignalet er et langvarig fluoresenssignal som kun genereres ved at donor og akseptor molekyl kommer i tett nærhet til hverandre, som de gjør ved binding av mAB9 til 22A-TSH-reseptor kompleks. Siden man kun får målbart responssignal fra akseptor molekyl i kompleks er det ikke nødvendig å separere TSH-reseptor kompleks fra ubundet materiale.

 

Referansepreparat

WHO 90/672

 

Leverandør/instrument

Thermo Fisher Scientific / BRAHMS KRYPTOR compact PLUS. Kit: TRAK human Kryptor. Metoden ble tatt i bruk ved Hormonlaboratoriet i 22.08.18.

 

Utføres

Vanligvis daglig

Interferens 

Antiserum kryssreaksjon

Antistoffene brukt i denne analysen viser ingen kryssreaksjon med human TSH (opptil 1000 mlU/L), human CG (opptil 300 000 IU/L), human FSH (opptil 15 000 IU/L), human Tg (opptil 1 mg/mL), anti-TPO Ab (opptil 2000 IU/mL), anti-TG Ab (opptil 2900 IU/mL).

 

Annen interferens

Hemoglobin: ingen signifikant effekt opptil 1,25 mg/mL. Bilirubin: ingen signifikant effekt opptil 150 µg/mL. Triglycerider: ingen signifikant effekt opptil 5 mg/mL. Reumatoide faktorer: ingen signifikant effekt opptil 1198 IU/mL. Humant albumin: ingen signifikant effekt opptil 50 mg/mL.

Referanser 

Kilde for referansegrensen/referanseområdet: kitprodusenten

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send