Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Sink

Sist oppdatert: 22.05.2024
Forfatter: Bente Fjeld
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.3
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Mistanke om sinkmangel, f.eks. ved dårlig sårtilheling, brannskader, nedsatt smakssans, malnutrisjon, malabsorpsjon, redusert vekst hos barn og unge. Mistanke om acrodermatitis enteropathica (Danbolts sykdom). Kontroll ved behandling med penicillamin og ved langvarig parenteral ernæring. Mistanke om sinkforgiftning.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

  • Li-heparin rør med gel fra Vacuette (grønn propp med gul ring). Analysen krever 1 mL plasma.
  • Sentrifugeres innen to timer, originalglasset sendes uåpnet
  • Unngå langvarig stase da hemolyse må unngås.

Referanseområde 

10–17 μmol/L.

Utføres 

Analysen utføres midlertidig på Fürst medisinsk laboratorium i påvente av nytt analyseinstrument.

Forventet svartid 

1-2 uker

Analytisk og biologisk variasjon 

For analytisk variasjon henvises til Fürst medisinsk laboratorium der analysen utføres midlertidig i påvente av nytt analyseinstrument.

Bakgrunn 

Sink er et essensielt spormetall med mange forskjellige funksjoner i organismen. Flere hundre forskjellige enzymer inneholder sink. Sink er nødvendig for cellevekst og differensiering og for funksjon av thyreoideahormoner. Sinkmangel kan føre til redusert sårtilheling, infeksjonstendens, vekstretardasjon, hudmanifestasjoner og nedsatt smakssans. Acrodermatitis enterohepatica er en sjelden, autosomalt recessiv arvelig tilstand hvor defekt i et transportprotein fører til mangelfull absorpsjon av sink.

 

Sink finnes i de fleste matvarer, særlig i rødt kjøtt og i fisk, i hovedsak proteinbundet. Absorpsjon fra tarmen krever at fordøyelsesenzymer frigjør metallet. Av ca. 10 mg sink pr. dag i vestlig kosthold absorberes omtrent halvparten. Hvis det er lite sink i kosten, kan en større andel bli absorbert. Bruk av jerntabletter kan føre til at absorpsjonen av sink reduseres. Også kobber, bly, kalsium, fosfat, fytat og plantefiber hemmer absorpsjonen av sink. I leveren inkorporeres sink i enzymer og andre proteiner. Av plasma-sink er ca. 80% løst bundet til albumin og resten i hovedsak bundet til alfa-2-makroglobulin. Sinkkonsentrasjonen følger i noen grad konsentrasjonen av disse proteinene. Etter måltid faller konsentrasjonen av sink i plasma. Sink utskilles i feces og urin.

 

Sink er relativt lite toksisk, men høyt sink-inntak fører til redusert opptak av kobber og jern og kan resultere i kobber- og/eller jernmangel (sinkindusert anemi) og føre til skade på sentralnervesystemet. Innånding av sinkoksidrøyk, f.eks. ved sveising på galvanisert metall, kan føre til sinkfeber som er en kortvarig influensalignende tilstand.

Tolkning 

Lave verdier

Lave verdier uten reell sinkmangel kan sees ved akuttfasereaksjon og ved lave nivåer av albumin eller alfa-2-makroglobulin. Lave verdier som ikke er relatert til dette, kan være uttrykk for sinkmangel. Sinkmangel kan for øvrig forekomme uten at sink i plasma er nedsatt.

 

Høye verdier

Høye verdier kan ses ved unormal høy eksponering eller forgiftning. Porfyri kan også gi høye verdier.

 

Feilkilder

Hemolyse gir falsk forhøyet resultat fordi sink-konsentrasjonen i erytrocytter er ca. 10 ganger høyere enn i plasma. Falskt høye verdier kan også skyldes forurensing eller bruk av feil prøvetakingsutstyr.

Analysemetode 

Analysen utføres midlertidig på Fürst medisinsk laboratorium i påvente av nytt analyseinstrument.

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send