Informasjonsskriv generell

13.12.2022Versjon 0.2

Hensikt og omfang 

Hensikten med informasjonsskrivet er å sikre at pasienten får god postoperativ informasjon ved utreise. Ansvarlig pleier går igjennom innholdet med pasienten utreisedagen.

Oppsummerende informasjon til pasienten 

Restriksjoner: Følg de restriksjoner og opptreningshensyn du har fått informasjon om av kirurg og fysioterapeut og som er beskrevet i epikrise.

 

Agraffer/sting: Dersom ikke kirurgen har gitt annen beskjed, skal agraffer/sting fjernes etter 2-3 uker hos fastlegen. Enkelte skal på poliklinisk kontroll etter 3 uker, da vil stingene bli fjernet der.

 

Bandasje: Skifte av bandasje avhenger av hvilken type operasjon som er utført. Følg instrukser du har fått av kirurg eller sykepleier ved hjemreise. Dersom bandasjen ikke lenger er tett, har løsnet i kantene/rullet seg opp, er gjennomblødd eller blitt våt, er det nødvendig å bytte bandasjen. Det er da viktig med god hygiene og at den nye bandasjen er steril. Vask eller sprit hendene først og unngå å ta på såret. Såret skal ikke vaskes eller desinfiseres.

 

Noen bandasjer har en plastfilm som gjør at den er vanntett, slik at du kan dusje med denne. Det er viktig at du får avklart ved utreise om din bandasje er vanntett eller ikke. Hvis du har gips eller en bandasje som ikke er vanntett, kan du få kjøpt dusjbeskyttelse (Aquastop) på apoteket.

 

Gips: Hvis du har fått anlagt gips er det viktig å ta kontakt med ortopedisk poliklinikk på MHH om du kjenner at gipsen strammer, gnager, er for stor eller har blitt våt.

 

Medikamenter: Du kan gjenoppta ordinær medisinering når du kommer hjem dersom annet ikke er avtalt, se epikrise. Nye medisiner du starter opp med under innleggelsen, bestilles vanligvis fra oss, og du får med deg disse ved utskrivelse. Det følger med en giro med medisinene som du kan betale når du kommer hjem.

 

Smertestillende: Det er viktig å være godt smertelindret slik at du kan holde deg i aktivitet, blant annet for å forebygge blodpropp. På sykehuset har du fått smertestillende fast 3-4 ganger daglig (kl 6-13-18-22). Vi anbefaler deg å fortsette å ta smertestillende til faste tider de første dagene. Når smertene avtar kan du trappe ned gradvis og heller ta smertestillende når du har behov. Hvor lenge man trenger smertestillende varierer fra person til person.

 

Det opererte området bør holdes så høyt som mulig i forhold til hjertehøyde, hvis du ikke har fått beskjed om noe annet. Dette motvirker hevelse og smerte. Kuldepakninger (isposer eller frossen grønnsakspose) kan dempe hevelse og smerter. Pass på å beskytte bandasjen mot fuktighet, og huden mot forfrysning.

 

NB! For eldre pasienter med lavt blodtrykk anbefales det å holde den opererte foten i hjertehøyde. Hvis foten holdes høyere, kan dette gi nedsatt sirkulasjon i operasjonsområdet.

 

Sterke smertestillende kan gi forstoppelse. Dette kan motvirkes med f.eks Duphalac som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Ved kvalme kan du ta reisesyketablett (f.eks Postafen/Marzine), som fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

 

Infeksjon: Det vil alltid være en viss fare for infeksjon etter et inngrep. Tegn på infeksjon kan være økende smerter, rødme, hevelse, økt sekresjon og/eller feber. Ta kontakt med Martina Hansens Hospital, evt fastlege/legevakt, dersom du mistenker en infeksjon. Det skal ikke startes behandling med antibiotika før operasjonssåret er vurdert av ortoped.

 

Blodpropp: Som nyoperert er det økt fare for blodpropp blant annet pga redusert aktivitet. Det er derfor viktig å være oppmerksom på symptomer på dette. Smerter, rødhet, hevelse og varme i legg/arm kan være tegn på blodpropp. Det er viktig at du tar kontakt med fastlege/legevakt dersom du mistenker blodpropp.

Hvis du blir skrevet ut med et blodfortynnende medikament er det viktig at det tas til ca samme tid hver dag. Dersom du har glemt en dose, må du ikke ta dobbel dose dagen etter.

 

Bilkjøring: Du må ha kontroll på det opererte benet/armen, god reaksjonsevne og ikke være påvirket av sterke smertestillende medikamenter. Dette vil være individuelt og noen fast regel kan ikke gis fra sykehuset. Veitrafikkloven gjelder. Sikkerheten er ditt eget ansvar, ta kontakt med eget forsikringsselskap om du er usikker.

 

Kontaktinformasjon:

Det oppfordres til å kontakte sykehuset på dagtid (kl 08-14), da flere faggrupper er tilstede og lettere kan hjelpe deg.

 

Ortopedisk sengepost: 67 50 08 00/16 (de første 14 dagene)

Ortopedisk poliklinikk (kl 08-15): 46 80 15 36/16 36 (etter 14 dager)

Fysioterapiavd (kl 08.30-10.00 og 14-15): 67 50 08 12

Informasjonsskriv i wordformat