Mikrobiologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Luftveisprøver

Sist oppdatert: 23.01.2023
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.3
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Covid-19 

Ved spørsmål om SARS-CoV-2 se SARS-CoV-2 RNA.

Nasopharynxprøver 

Medium

Det benyttes TMVL eller UTM virustransportmedium med tynn pensel for PCR undersøkelse og flytende transportmedium (e-swab) med tynn pensel for bakteriedyrkning.

 

Prøvetakingsteknikk

Penselen føres vannrett gjennom nesekaviteten uten å berøre fremre del av nesen til den treffer bakre vegg av nasofarynks. Roter penselen forsiktig i 10-15 sek. for å absorbere sekret til dyrkning og å samle epitelceller til PCR. Etter prøvetaking plasseres prøvetakingspinnen i røret med tilhørende transportmedium.

 

- Nasofarynksaspirat hos barn utføres etter egen prosedyre.

 

Merknad

Nasopharynxprøver til dyrkningsanalyse vil sjelden være aktuelle da den kliniske betydningen av eventuelle bakteriefunn er usikker ved nedre og øvre luftveisinfeksjon. Dykning av nasopharynxprøver er aktuelt ved mistanke om kikhoste eller difteri og ved påvisning av meningokokkbærerskap eller andre spesielle indikasjoner.

 

Foreligger det mistanke om bihulebetennelse ber vi om at prøvemateriale enten hentes fra aktuell bihule eller tas med hjelp av endoskopisk teknikk.

EKSPEKTORAT 

Prøvetakingsutstyr:

Prøve tas på steril beholder uten transportmedium.

 

Prøvetakingsteknikk:

Prøve tas helst om morgenen før pasienten har spist.

Fjern evt. løse tenner. Puss tennene/gummene uten tannpasta, skyll munnen og gurgle halsen med vann for å redusere mengden med bakterier i munnhule og svelg. Pasienten må instrueres om å hoste kraftig og dypt slik at materiale fra nedre luftveier sikres.

 

Merknad:

Ofte inneholder disse prøvene kun spytt eller svelgsekret og er derfor ikke representative. Slike prøver er verdiløse. Dersom pasienten ikke klarer å få opp puss fra nedre luftveier, er prøvetakingen mislykket og prøven sendes ikke inn til undersøkelse.

Ekspektorat er ikke egnet til påvisning av nukleinsyrer.

INDUSERT SPUTUM 

Prøvetakingsutstyr:

Steril beholder uten transportmedium

 

Prøvetakingsteknikk:

Indusert sputum er et framprovosert ekspektorat. Pasienten inhalerer saltvann ved hjelp av et inhalasjonsapparat slik at en kraftig hoste oppstår. Slim /ekspektorat som kommer opp samles på sterilt glass med skrukork.

 

Merknad:

Indusert sputum kan bedre diagnostikken, spesielt ved utredning av legionella, lungetuberkulose og opportunistiske infeksjoner som Pneumocystis jirovecii hos immunkompromitterte pasienter.

Trachealsekret 

Prøvetakingsutstyr:

Steril beholder uten transportmedium

 

Prøvetakingsteknikk:

Prøve tas gjennom sterilt kateter koblet til sug.

 

Merknad:

Området rundt en trakeostomi blir ofte kolonisert med gule stafylokokker og gramnegative staver, det samme er tilfelle med hals og svelg hos intuberte pasienter. Prøver (aspirat) herfra er derfor vanskelige å tolke.

 

Bronkialskyllevæske 

Prøvetakingsutstyr:

Steril beholder uten transportmedium

 

Prøvetakingsteknikk:

Alle slags luftveispatogene mikrober kan påvises.

Blind skylling av bronkier gjennom trachealtube, med eller uten beskyttet børste. Prøven tas med sterilt kateter koblet til sug. Væsken plasseres i en eller flere sterile beholdere med skrukork. Børsteprøve sendes i sterilt glass med skrukork tilsatt 1 ml sterilt fysiologisk saltvann. Det er viktig at sterilt fysiologisk saltvann brukes ved prøvetakingen siden høy saltkonsentrasjon kan virke baktericid.

BAL (bronkio-alveolær lavage) 

Prøvetakingsutstyr:

Steril beholder uten transportmedium

 

Prøvetakingsteknikk:

Alle slags luftveispatogene mikrober kan påvises.

Endoscopisk tatt prøve med fast definert volum som settes ned i ulike seksjoner av lungen, helt perifert. Ellers som bronkialskyllevæske.

OPPBEVARING OG SVARTID 

Dersom ikke prøvematerialet kan leveres med en gang, skal det oppbevares kjølig før forsendelse til laboratoriet.

 

Prøven besvares 1 – 3 døgn etter at den er mottatt.