Trygg Arena - Ernæring v.23.2-GYLDIG FRA 12.10.24

Sist oppdatert: 02.10.2024
Utgiver: Helse Sør-Øst
Versjon: 0.5
Forfattere: Regional EPJ Modernisering, RF KDS og Innleggels
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

1 ENDRINGER SIDEN FORRIGE VERSJON  

Risikovurdering ernæring er en del av Trygg Arena; en ny modul i DIPS Arena. Denne brukerveilederen er laget til DIPS Arena versjon 23.2. og Trygg Arena 4.12. Lagt til eget ikon for ikke kvalifisert for MST.

2 Målgruppe 

Målgruppen for denne brukerveiledningen er helsepersonell som skal dokumentere/registrere ernæringsrisiko. Risiko for underernæring vurderes i Trygg Arena med vurderingsverktøyet Malnutrition Screening Tool (MST).

3 Fremgangsmåte 

Skjemaet "Vurdering av risiko for underernæring" i Trygg Arena kan åpnes på flere måter

  • Via Sengepostliste SO/PS

  • Via Trygg Arena – Pasientspesifikk side, se egen brukerveiledning for Pasientspesifikk side

  • Via Nytt dokument

     

3.1 Registrere risikovurdering ernæring via Sengepostliste SO/PS 

 

  1. Klikk på Startmenyen (Ctrl+L)

  2. Under Pasientlister, velg Sengepostliste SO/PS
  1. Siden Sengepostliste SO/PS åpnes

  1. Kontroller at rett Avdeling og rett Post er valgt. Endre ved behov. Klikk oppdater (F5) om endringer er utført.

  2. Klikk på ikonet i kolonnen Ernæring risikovurdering på aktuell pasient. Skjema Vurdering av risiko for underernæring åpnes.
  3. Fyll ut skjema. For veiledning til spørsmålene, klikk +Se veiledning til spørsmål 1 eller + Se veiledning til spørsmål 2
  4. Når alle felt er fylt ut vises Total poengskår, resultatet av risikovurderingen samt en anbefaling av videre tiltak.
  5. Klikk Godkjenn. Kolonnen Ernæring risikovurdering viser nå resultatet av risikovurderingen, med fargekode og ikon.

Merk: Øverst i skjemaet finnes et felt for å dokumentere dersom det ikke er grunnlag for å risikovurdere pasienten ift underernæring. Ved avhukning i dette feltet fjernes MST fra skjema, et merknadsfelt åpnes og må fylles ut før skjemaet kan godkjennes.

Etter godkjenning vises et grått pauseikon i kolonnen Ernæring risikovurdering.

Følgende fargekoder og ikon er benyttet for å vise resultatet av risikovurderingen i kolonnen «Ernæring risikovurdering»:

 

 

Merk 2: Ved ernæringsrisiko 2 eller høyere kvalifiserer pasienten for diagnosekoden E46.00 Risiko for underernæring. Ved godkjenning av dokumentet ved screening 2 eller høyere, vil E46.00 opprettes i Medisinsk koding, ved de helseforetakene som har tatt i bruk løsningen om automatisk koding fra dette skjema. Dersom E46.00 settes som første diagnosekode må en være obs på at den legger seg som hoveddiagnose. Se brukerveileder Opphold - medisinske koder, registrere for mer informasjon om medisinsk koding.

3.2 Varsler i pasientlisten 

Dersom riskovurdering er gjennomført vil kolonnen Ernæring risikovurdering vise med farge og ikon hvilket risikonivå pasienten har:

  • Rødt varsel: Dersom en risikovurdering registreres med resultat "Høy ernæringsmessig risiko". Er det ikke utført en vektregistrering i løpet av de siste 7 dagene vil det vises rødt vekt-ikon.
  • Grønt varsel: Dersom en risikovurdering registreres med resultat "Lav ernæringsmessig risiko" og det er mindre enn 4 dager siden forrige risikovurdering ble gjennomført, vil et grønt bestikk-ikon vises.
  • Rødt klokke-ikon: Dersom en risikovurdering er registrert med resultat "Lav ernæringsmessig risiko" og det er mer enn 7 dager siden forrige risikovurdering, vil et rødt klokke-ikon vises. Hjelpeteksten (tool-tip) utdyper at pasienten var scoret til lav risiko for mer enn én uke siden, og at ny risikovurdering bør foretas ukentlig.
  • Gult klokke-ikon: Dersom en risikovurdering registreres med resultat "Lav ernæringsmessig risiko" og det er mer enn 4 dager siden (men mindre enn 7 dager), vil det vises et gult klokke-ikon. Hjelpeteksten(tool-tip) utdyper at pasienten var scoret til lav risiko, og at det er på tide å foreta en ny risikovurdering.
  • Merk: Klokkevarslingene gjelder kun pasienter i lav risiko, da det er forventet at pasienter i høy risiko følges opp jevnlig jmf Pasientsikkerhetsprogrammets retningslinjer.
  • Grått bestikk-ikon: Dersom det ikke er utført risikovurdering vil ikonet være grått.
  • Grått pause-ikon: Dersom der er registrert at det ikke er grunnlag for å utføre MST score - eks terminale pasienter, gravide, ammende.
 
Merk: Varslene i Trygg Arena kolonnene i Sengepostliste SO/PS er knyttet til aktuell kontakt (Innleggelse, dagbehandling eller poliklinsk opphold). Dersom pasienten avdelingsoverflyttes vil varslene nullstilles. Det samme gjelder dersom pasienten legges inn på nytt (ny kontakt) på samme henvisningsperiode. Oversikt over tidligere utførte risikovurderinger finnes i Trygg Arena - pasientspesifikk side

3.3 Redigere eller slette risikovurdering  

Alle risikovurderingene som gjøres i Trygg Arena lagres som tekniske dokumenter.

Redigering eller sletting av en godkjent risikovurdering kan gjøres i Dokumentliste (Ctrl+Alt +D).

 

Merk: På grunn av systemoppsett ved noen helseforetak vil kun knappen Rett være synlig. Lokal forvaltning vil da måtte kontaktes for hjelp til å slette dokumentet.

 
  1. Klikk Dokumentliste (Ctrl+Alt +D)

  1. Hak av i valgboksen Vis tekniske dokumenter nederst i skjermbildet. Tekniske dokumenter inkluderes nå i dokumentlisten

  1. Dobbeltklikk på aktuelle dokument. Dokumentet åpnes i arbeidsflaten.

  1. Klikk Rett/slett/flytt

  1. Følgene bilde åpnes

  1. Velg aktuell handling fra nedtrekksmenyen. Valgene i nedtrekksmenyen er Lag ny versjon og Slett. Enkelte foretak har ikke slett som valgmulighet i nedtrekksmenyen.

  1. Skriv inn tekst i feltet Begrunnelse, og klikk OK

  1. Ved valg av Ny versjon åpnes dokumentet i redigeringsmodus

  1. Gjør aktuelle endringer og klikk Godkjenn (Ctrl + G). I Dokumentliste vil det nå vises et ikon i kolonnen Ny versjon som angir at det finnes flere versjoner av dokumentet.

  1. Ved valg av Slett i nedtrekksmenyen blir dokumentet markert med svakere farge og en strek over i dokumentlisten

 

 

4 Definisjoner 

Malnutrition Screening Tool (MST) er verktøyet som Helsedirektoratet anbefaler for å avdekke ernæringsmessig risiko, i tråd med nasjonal retningslinje for forebygging og behandling av underernæring. Verktøyet består av 2 spørsmål: ett om endring i vekt og ett om endring i matinntak.