Pasientene får en samtale med ansvarlig kirurg før operasjon operasjonsdagen. Operasjonsstedet skal merkes på en slik måte at dette er synlig etter oppdekking på operasjonsstua.
Ansvarlig anestesilege samarbeider med sykepleier koordinator. Supplerende undersøkelser, prøver eller samtaler avklares. Anestesi legene gjør en forhånds vurdering, noen dager før pasientene møter, som dokumenters i dips enten i eget journalnotet eller i registrer operasjon.
Kirurgen vurderer på poliklinikken behovet for POPP time.
Koordinator eller annen sykepleier sørger for at pasientene får skiftet til pasient tøy. Personlig tøy og eiendeler låses inn i garderobeskapet av pasienten. Sykepleier administrerer pre medikasjon og utfører hårfjerning der det er nødvendig. Alle pasientene skal ha navnebånd.
Er det andre oppgaver, undersøkelser eller forberedelser som er aktuelle/forordnes, utføres disse.
Pasientene venter videre i ventesonen eller på overvåkningen. Bedøvelses blokkader kan settes på undersøkelsen /blokkaderom / overvåkningen eller på operasjons stuen. Dette bør gjøres slik at flyt og drift går så smidig som mulig og ikke hindres av samtidighetskonflikter.
Koordinator skal ha oversikt over pasientenes gang gjennom behandlingsløpet fra oppmøte til avreise. Ett skriftlig operasjonsprogram brukes i tillegg til DIPS for å dokumentere dette. Det er alltid en som har dette ansvaret.
Koordinator har ansvar for at pasientene blir fulgt opp med klargjøring etter oppmøte.
Endringer i drift på operasjonsstuene på dagkirurgen, skal avklares med koordinator DK, og denne skal være bindeledd mellom teamene på dagkirurgen. Operasjons koordinator på hovedopersjon skal kontaktes ved behov. Det gjelder også visa versa.