Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Leverfibrose (FIB-4)

Sist oppdatert: 02.02.2024
Forfatter: Sonia Distante
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.2
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Viktig informasjon 

FIB-4 er et skåringssystem for leverfibrose som baserer seg på pasientens alder, antall trombocytter, ASAT og ALAT. Ved bestilling av FIB-4 rekvireres ovennevte analyser og beregning gjøres automatisk ved hjelp av følgende formel: (alder x P-ASAT)/(B-Trombocytter x √P-ALAT).

FIB-4-skår er proporsjonal med pasientens alder, og er validert for aldersgruppen mellom 35 og 65 år.

 

Metabolsk dysfunksjon-assosiert steatotisk leversykdom (MASLD) er nå den ledende indikasjonen for levertransplantasjon for flere aldersgrupper i USA og forventes å bli det også i Europa. De siste 30 årene har insidensen av MASLD-relatert hepatocellulært karsinom blitt doblet. MASLD ble tidligere omtalt som non-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD). Den nye diagnosen inkluderer krav om at minst én kardiometabolsk faktor er til stede, mens «overlappssyndromet» metabolsk-assosiert alkoholrelatert leversykdom (MetALD) anerkjenner at alkoholforbruk og metabolske årsaker kan virke synergistisk i patogenesen. Som ved alkoholrelatert leversykdom, kjennetegnes sykdommen av steatohepatitt og langsomt progredierende fibrose.

 

MASLD er en kompleks tilstand hvor både insulinresistens, hepatisk lipotoksisitet og lavgradig systemisk inflammasjon står sentralt. Selv om patogenesen bare er delvis forstått, er både tarmens mikrobiota og genetiske/epigenetiske faktorer også av betydning for sykdomsutviklingen. Hele 25-30% av den voksne befolkningen har MASLD men kun en liten andel vil utvikle progressiv leversykdom. De viktigste risikofaktorer for progresjon er type 2 diabetes og langvarig skadelig alkoholkonsum. Signifikant leverfibrose er rapportert hos hele 15% av pasienter med diabetes type 2 i allmennpraksis og endokrinologisk poliklinikk. Ved diabetes er leverfibrose også en uavhengig risikofaktor for kardiovaskulære hendelser og død (1,2).

Indikasjon 

Indikasjon er utredning av leversykdom, kartlegging av risiko for utvikling av leverfibrose ved leversykdom, diabetes mellitus type 2, metabolsk syndrom, overvekt eller høyt alkoholinntak.

Leverfibrose er den klart viktigste prognostiske faktoren ved alkoholrelatert leversykdom og MASLD. Tidlig deteksjon av fibrose og kompensert avansert kronisk leversykdom er essensielt både for å avklare prognose og potensiale for reversibilitet, men også for å kunne iverksette preventive tiltak for å redusere risiko for komplikasjoner og dermed bedre overlevelsen. Slike tiltak inkluderer behandling av den underliggende leversykdommen, medikamentell behandling av portal hypertensjon, overvåkning av øsofagusvaricer, samt behandling av kardiometabolske risikofaktorer, ernæringssvikt og eventuell alkoholavhengighet. De som får påvist cirrhose eller kompensert avansert kronisk leversykdom bør tilbys surveillance for hepatocellulært karsinom med halvårlig ultralyd (2).

Prøvemateriale 

EDTA-blod og plasma/serum

Utførende laboratorium 

Avdeling for medisinsk biokjemi, OUS - Rikshospitalet, Ullevål, Aker og Radiumhospitalet

Forventet svartid 

Daglig

Tolkning 

FIB-4 er en kvantitativ skåring hvor økende resultat indikerer økende risiko for leverfibrose. Det er valgt en klinisk beslutningsgrense som angis som referansegrensen og er oppgitt i internasjonale anbefalinger fra EASL (2). Ved høy FIB-4-skår ≥ 1,3 bør pasienten utredes videre eller henvises til gastroenterolog.

Referanseområde 

< 1,3 (2,3)

Måleområde 

1-10

Måleusikkerhet 

Analytisk variasjon (CV) 5% (egne data)

Intaindividuell biologisk variasjon (CVi) 14,3% (4)

Total variasjon 14,8% (4)

Akkreditering 

Skåre er beregnet ut ifra akkrediterte analyser.

Referanser 

1. Vesterhus M, Jørgensen KK, Frigstad SO et al. Vi trenger en ny strategi for leversykdom. Tidsskr Nor Legeforen 2022.

2. Nasjonal retningslinjer for behandling av livsstilrelaterte leversykdommer (under bearbeidelse)
3. EASL Clinical Practice Guidelines on non-invasive test for evaluation of liver disesase severity and prognosis – 2021 update. J Hepatol. 2021.

4. Arne Åsberg, et al. Reference change values of FIB-4, Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, (28.07.2023)

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send