Informasjon til kneopererte pasienter

27.11.2023Versjon 0.1Forfatter: Kirsti GarbomGodkjent av: Stig HeirGodkjent dato: 2023-11-27

Generelt 

Emnet handler om arthroskopi kne, meniskoperasjoner, andre kneoperasjoner.

Behandling 

I hvert kne har vi to bruskskiver som vi kaller menisker. Disse består av brusk, og virker som ”støtdempere” og stabilisatorer. De har en beskyttende funksjon for brusken som kler leddflatene. Når meniskene blir skadet vil pasientene som regel kjenne skaden som sterke, stikkende knesmerter. Smertene kommer og går. De blir ofte verre ved belastning, bøying og rotasjon av kneet.

Ved kirurgi blir deler av den degenererte menisken klippet ut. Ved operasjon, kan restmenisken fortsette å være en beskyttende pute for leddbrusken i kneet.
Ved slitasje-meniskskade så går inngrepet ut på å klippe den degenererte menisken ut, mens ved akutte skader kan ofte menisken repareres ved at meniskene sys. Der det er mulig vil reparasjon av menisken være førstevalg.
Begge inngrepene kan utføres ved kikkhullskirurgi (arthroskopisk). Kirurgene opererer gjennom 2-4 små hull (ca. 1 cm størrelse) i huden rundt kneleddet.

Postoperativ 

Smerte

De fleste vil oppleve smerter etter inngrepet. Smerte oppleves ulikt for hver enkelt. De er sterkest det første døgnet, og avtar gradvis. Det er viktig å behandle smerte i startfasen.

Følg anvisningene på eget skjema med tider, for å få best mulig effekt.

 

Det opererte området bør holdes høyt. Dette motvirker hevelse og smerte. Kuldepakninger (isposer eller frossen grønnsakspose) kan dempe smerter. Beskytt bandasjen mot fuktighet og huden mot forfrysning.

 

Blødning

Det hender at det oppstår mindre blødninger fra et operasjonssår. Legg eventuelt på en stram bandasje/kompresjon utenpå den bandasjen du har. Alternativt er det tilstrekkelig å skifte bandasje på såret. Blødningsfaren er størst de første 2-3 dagene.

 

Bandasje

God hygiene er viktig ved bandasjeskift. Vask hendene før skift. Bandasjen skiftes 2-3 dager etter operasjonen, dersom kirurgen ikke har gitt annen beskjed. Sårene skal ikke vaskes, eller desinfiseres. Ikke ta av ev. plasterstrips. Legg kun på tørre bandasjer/plasterbandasje.

Sitter bandasjen fast i såret, brukes saltvann som dryppes på, til de løsner. Alternativt kan avkjølt kokt vann brukes. La såret tørke før ny bandasje legges på. Senere skiftes bandasjene hvis de er gjennomblødd /væsket, eller våte.

Fuktig bandasje er uheldig for sårtilheling, sørg alltid for tørr bandasje.

 

Sting

Dersom du har sting, fjernes disse vanligvis etter 2 uker hos din fastlege. Hvis du har plasterstrips, kan disse sitte på i 14 dager.

 

Dusj

Vi anbefaler å vente et par dager med dusj. Når du skal dusje, bør kneet tildekkes, gjerne med plastpose som festes med tape over og under kneet. Det anbefales å dekke til operasjonssåret til sting/strips er fjernet. Blir bandasjene våte må de skiftes.

 

Belastning

Belastning styres av utført prosedyre. Dette får du informasjon om av kirurg og sykepleier. Krykker bør brukes så lenge du har smerter eller hevelse, og ut fra type inngrep. Vi anbefaler at du ikke har avtaler de første dagene, og spesielt døgnet etter operasjonen. Bevegelse uten belastning er også viktig, følg derfor instruksjonen på treningsskjemaet. Kneet vil være hovent de første dagene p.g.a. gjennomskylling av væske under operasjonen. Dette kan kvitteres ut i bandasjen.

 

Fysioterapi avtales ut fra kirurgisk prosedyre.

Ved menisk sutur er det eget trenings og belastnings regime. Det vil bli en samtale med fysioterapeut før utreise.

 

Infeksjon

Infeksjon i operasjonssåret er ikke vanlig, men dersom det er økende smerter, hevelse eller feber utover 3 - 4 dager etter operasjonen, ta kontakt med din fastlege eller hospitalet.

 

Sykmelding

Hvis det er nødvendig med sykmelding, får du den med deg når du reiser hjem. Dersom du har behov for forlengelse av sykmeldingen, ordnes det hos din fastlege.

 

Bilkjøring

Bilkjøring anbefales ikke før du kan belaste benet og reaksjonsevnen er intakt.

 

Medikamenter

Gjenoppta ordinær medisinering behandlingsdagen. Ved bruk av blodfortynnende, avtales dette spesielt.

 

Vi håper du har opplevd dagbehandlingen som et godt tilbud, og vi tar kontakt dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Er du operert på fredag, vil vi ringe på mandag.

 

Har du spørsmål kan vi kontaktes på telefon:

Dagkirurgisk avdeling tlf. 67 500 850 på dagtid (07.30-15.00)

Poliklinikken tlf 67 500 828 på dagtid (kveld / helg: sengepost ort)

Martina Hansens Hospital sentralbord 67 500 800

 

GOD BEDRING!