Skulderen er det leddet i kroppen som hyppigst lukserer. De fleste luksasjoner er traumatiske fremre luksasjoner etter fall på utstrakt arm eller at man har tatt seg for ved fall fremover.
Fremre luksasjon (95 %)
Bakre luksasjon (< 5 %)
Luxatio erecta (< 1 %)
Røntgenbilder er nødvendig for å bedømme hvilken retning caput er luksert, og for å se etter samtidige frakturer. Primærluksasjoner bør være dokumentert med røntgenbilder. Ved residiverende luksasjoner er det ikke nødvendig med nytt rtg-bilde ved hver luksasjon.
Traumeserie tas av alle akutte skulderskader:
Det er viktig å undersøke nervefunksjon. Skade på plexus brachialis kan gi en alvorlig følgetilstand. Undersøk spesielt hudsensibilitet lateralt på skulderen (n. Axillaris). Les mer om plexus-skader.
Hill Sachs
Hos alle med førstegangsluksasjon oppstår en kompresjonsfraktur på baksiden av caput humeri når caput i sitt lukserte leie trykkes bakover mot glenoidkanten (Hill-Sachs lesjon). Skaden har ikke betydning for primærbehandlingen, men kan virke inn på stabiliteten i skulderen. Ses ofte best på apikalt bilde etter reposisjon.
Bankart
Ved fremre luksasjon rives som oftest det nedre glenohumorale ligamentkomplekset inkludert labrum løs fra glenoid (Bankart-skade). Hos 3-10 % ledsages dette av en beinet avulsjon fra fremre glenoidkant (beinet Bankart-skade)
Det er viktig å reponere skulderen så snart diagnosen foreligger. Står luksasjonen lenge er det økt fare for nevrovaskulær skade. Det er også lettere å reponere en luksasjon tidlig på grunn av mindre muskelspasmer. Reponering kan forsøkes i akuttmottak med smertelindring og relaksantia. Adekvat muskelrelaksasjon letter reponeringen og reduserer muligheten for skader.
Valg av anestesi
Intravenøs anestesi
OBS: Monitorering av pasient
Ha antidot klart, plutselig opphør av smerter ved reponering gir rask sentral virkning av medikamenter
F.eks. morfin + diazepam
Intraartikulær anestesi
Sprøyten settes like posteriort for det disloserte caput ved fremre luksasjoner
10-20 ml Lidocain/Bupivacain
Perifer nerveblokade
Suprascapulær blokade gir god anestesi til supraspinatus og infraspinatus, samt øvre og bakre glenohumerale kapsel.
Kan forsøkes av behandler som er kjent med prosedyren
10-20 ml Lidocain/Bupivacain
Narkose/TIVA
Kan bli aktuelt hos yngre/kraftig bygde personer med mye muskelstramming eller hvis det har gått lang tid etter skaden
Etter reponering
Vellykket reponering verifiseres med røntgen. Test deretter nevrologi og rotator cuff:
Det finnes en rekke ulike metoder for reponering alle med rapportert gode resultater, men med noe ulik risiko for komplikasjoner. Det er gjort få sammenlignende studier på reposisjonsmanøvre, men FARES metoden ser ut til å ha best resultater i de randomiserte studier som finnes:
FARES (Fast, Reliable, Safe) | |
|
Hengende arm-metoden (Stimson) | |
|
Drag og mothold | |
|
Kockers metode (gjøres kun i spesielle tilfeller)
Reponering av bakre skulderluksasjon
Øyeblikkelig hjelp
Halv-ØH
CT
Ved mistanke om glenoidfraktur bør det i tillegg gjøres CT med 3D-rekonstruksjoner for å vurdere størrelsen på benbiten. Ved vurdering av bentap på glenoid brukes "best fit circle"-metoden, der bentapet angis som prosent av diameter i en sirkel som plasseres på et "en-face" bilde av glenoid.
Ved residiverende luksasjoner er CT indisert for å vurdere operasjonsmetode.
MR
Hos pasienter med mistanke om cuff-skade er det indisert med MR innen få dager. Akutte cuffskader som er oppstått etter skulderluksasjon er ofte massive og retraherte, og blir vanskelig å operere dersom det blir forsinkelse i behandlingen. Ved større cuff-rupturer (oftest hos eldre pasienter) vil skulderen være funksjonsløs også etter reponering. Dette må fanges opp med en umiddelbar klinisk undersøkelse.
En bør så snart smertene tillater det starte aktiv opptrening av skulderstabiliserende muskulatur. Det kan være aktuelt med fatle/collar n' cuff de første 1-2 ukene, men pasienten må instrueres i å ta armen ut for regelmessig trening. Pasienten må henvises til fysioterapeut og bør få instruksjoner i adekvate skulderstabiliserende øvelser.
Ingen kontroll
Kontroll 1 uke
Ved førstegangs skulderluksasjon må en vurdere risiko for residiv. Hos de fleste pasienter kan en imidlertid forsøke opptrening av skulderstabiliserende muskulatur hos fysioterapeut før en vurderer operasjon.
Risiko for ny skulderluksasjon:
Henvisning til skulderseksjonen:
Pasienter med residiverende luksasjoner selv etter opptrening av skulderstabiliserende muskulatur bør henvises for elektiv stabilisering, dersom pasienten er motivert for dette
Pasienter med 2. gangs- eller flergangsluksasjoner bør tilbys operasjon. Pasienten må være i stand til å følge instruksjoner og en tett oppfølging hos fysioterapeut. Kontraindikasjoner for operativ behandling er manglende samarbeid fra pasientens side, stort bentap på glenoid (omvendt pæreform – mer enn 25 % bentap) eller engasjerende Hill Sachs lesjon.
Atroskopisk Bankart-prosedyre
Latarjet (transfer av proc. coracoideus til fremre glenoidkant)
Ved residiv etter tidligere Bankart-operasjon
Vurderes primært hos unge som skal tilbake til risikoidrett (høy ISIS score) *Instability Severity Index Score
Bakre instabiliteter kan også opereres artroskopisk. Dette er en teknisk mer krevende prosedyre. Det skal tas CT pre-operativt for å vurdere versjonen av glenoid. Retrovertert glenoid kan være kontraondikasjon mot stabiliserende kirurgi av bakre instabilitet.
Pasienter med hypermobilitet og luksasjoner (enten voluntære eller involuntære) har dårligere prognose ved operativ behandling og bør alltid ha grundig og langvarig opptrening hos fysioterapeut før en vurderer operativ behandling. Disse pasientene har ofte en multidireksjonell instabilitet og operative inngrep blir mer omfattende.
Ved mistanke om hypermobilitet bør det gjøres en vurdering av Beighton score og pas bør ev henvises for Hypermobilitetsutreding ved AFMR.