Overføring av den alvorlig skadd pasienten

Sist oppdatert: 29.11.2023
Utgiver: NKT Traume
Versjon: 2.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Tilgrensende / relaterte retningslinjer og veiledere 

Introduksjon 

Begrepet overføring benyttes når et kontinuerlig behandlingsansvar for det samme sykdomsforløpet hos en pasient overføres fra en institusjon til en annen.

 

Overføring i den akutte fasen

For traumepasienter brukes begrepet overføring fra akuttsykehus med traumefunksjon til:

  • traumesenter
  • nasjonalt ressurssenter

 

Overføringen starter når primærundersøkelsen er gjort etter at traumealarm er iverksatt ved aktuelt akuttsykehus med traumefunksjon. Prosessen frem til iverksettelse av traumealarm og kriteriene for dette omtales i kapitlet om Medisinsk nødmeldetjeneste og Identifisering av alvorlig skade.

 

De fleste traumepasienter ankommer akuttsykehus med traumefunksjon og kan ferdigbehandles der uten å overføres til ett av landets traumesenter. Kriterier for overflytting fra akuttsykehus med traumefunksjon til traumesenter fremgår av "overflyttningskriterier" (Vedlegg 2 Overflyttningskriterier Traume.pdf) Disse er de samme for alle regioner, de er veiledende og skal medføre kontakt med traumesenter for rådføring om evt overflytting.

Ved mindre alvorlige skader kan det også forekomme overføringer fra akuttsykehus med traumefunksjon til et annet akuttsykehus med traumefunksjon som har mer eller annen kompetanse. Denne overføringen må foregå i samarbeid med regionalt traumesenter (se "Akuttsykehus med traumefunksjon").

 

For å øke overlevelse og funksjon er det viktig at overføring til traumesenter skjer så raskt som mulig for de pasienter som trenger overføring (Vedlegg 2 Overflyttningskriterier Traume.pdf). Under transport må kompetansen på personell opprettholdes slik at overføringen gjennomføres på en medisinsk forsvarlig måte og pasientsikkerheten ivaretas. Det må være avklart hvilket sykehus som er ansvarlig for kompetanse under overføringen. Mottagende sykehus har ansvar for støtte og veiledning samt innhenting av informasjon.

 

Ved overføring mellom sykehus har avleverende helseforetak og mottakende helseforetak felles ansvar for å sikre at mottakende helseforetak har nødvendig kompetanse for den dominerende / alvorligste skadetypen.

 

Overføring i rehabiliteringsfasen

I denne planen brukes begrepet overføring også om overføring fra traumesenter eller akuttsykehus med traumefunksjon til:

  • annet sykehus
  • kommunalt nivå

 

(Se kapittelet Rehabilitering)

 

Forhold rundt utskrivningsklare pasienter reguleres i en egen tjenesteavtale som helseforetak og kommuner er pliktig å inngå som del av samhandlingsreformen.

 

Gode rutiner og kriterier sikrer at overføring skjer til riktig tid med riktig kompetanse til det sted som kan gi den mest optimale behandling for den hardt skadde pasient.

Anbefaling til hardt skadde pasienter  

Hardt skadde pasienter skal raskest mulig til det sykehus som kan gi endelig behandling og prosessen med overføring må starte tidlig

 

Sterke anbefalinger

  • All kontakt vedrørende overføring av traumepasienter fra akuttsykehus med traumefunksjon, skal kanaliseres til traumeteamleder ved traumesenteret. All kommunikasjon mellom lokal traumeteamleder, eventuelt helsepersonell under overføringen, og traumeteamleder ved traumesenter skal skje gjennom AMK
  • Det skal anvendes identiske kriterier og retningslinjer for overføringer i alle regioner, se avsnittet "Traumesenter"
  • Medisinsk vurdering vil i hvert enkelt tilfelle avgjøre om og hvor traumepasienter skal transporteres etter standardiserte retningslinjer for destinasjon
  • Aktivering av AMK og kommunikasjon mellom AMK-sentralene, traumeledere og/eller AMK-leger skal etableres så tidlig som mulig i prosessen med overføring, gjerne allerede i den prehospitale fasen
  • Pasienten må sikres uendret, eller høyere, behandlings- og observasjonskompetanse under transport som i sykehus og nivået skal avklares mellom avleverende helsepersonell som foretar overføring (i de fleste tilfeller luftambulanselege) og mottakende institusjon
  • Overflytting kommuniseres mellom traumeleder lokalt, helsepersonell som foretar overføring (i de fleste tilfeller luftambulanselege) og traumeleder ved mottagende sykehus, der tidsperspektiv, behov for tiltak før og under transport vurderes
  • Behandlingsdokumentasjon må sikres fra avleverende institusjon til mottakende institusjon, inklusivt bildemateriale. Dokumentasjonen må også tilfalle helsepersonell som foretar overføring (i de fleste tilfeller luftambulanselege)
  • Under overføringen er det helsepersonell som er til stede hos pasienten som er ansvarlig for behandling og destinasjon
  • Avleverende sykehus må alltid vurdere behov for direkte overføring til rehabilitering
  • Relevant rehabiliteringsenhet skal informeres også ved tilbakeflytting til akuttsykehus

 

Anbefalinger

  • Når pasienter utskrives til kommunen bør det utarbeides en plan for oppfølging og videre rehabilitering

Kunnskapsgrunnlaget 

Kristiansen og medarbeidere fant i 2011 i en kartlegging fra Helse Sør-Øst manglende implementering av retningslinjer som skal sikre at alvorlig skadde pasienter i distriktene tidlig blir henvist til høyere behandlingsnivå. Blant 19 sykehus var det 6 som ikke hadde implementert de anbefalte triage - retningslinjer for interhospital overføring. En studie fra hele landet i 2013 viser bedring på dette feltet.

 

Det er en omfattende litteratur på effekt av direkte transport til traumesenter versus primær undersøkelse/stabilisering på akuttsykehus med traumefunksjon. Geografi og organisering gjør overføring av funnene fra land til land vanskelig. Mange studier rapporterer ingen forskjell i dødelighet mellom traumepasienter som kommer direkte til et traumesenter og pasienter som overføres fra annet sykehus til traumesenter (6), dersom primærsykehuset er forberedt på håndtering av traumer, men resultatene er motstridende og usikre.

 

En fordypningsoppgave fra UiT - 2019 viser tidsbruk for traumepasienter med ISS > 15 fra Helgeland til traumesenter. Median prehospital tid 1 t og 20 min. Median tid for primærinnleggelse var 4 t og 27 min. Median tid for overflytting til traumesenter var 2 t og 9 min. Fra ankomst akuttsykehus med traumefunksjon til ankomst traumesenter er tiden 6 t og 36 min. Retningslinjer og kommunikasjonsprotokoller er viktig for å redusere tidsbruken. Fordypningsoppgaven viser, ved gjennomgang av lydlogger, at kommunikasjonsprotokoller blir fulgt i kun 19% av tilfellene.

Målgrupper for anbefalingene 

AMK ansatte, leger og sykepleiere

Kvalitetsindikatorer 

  • Registrere om de enkelte helseregioner har retningslinjer for kommunikasjon og kriterier for når og hvordan traumepasienter skal overføres internt i egen region og til sentrale behandlingsressurser.
  • Registrere om kriteriene blir etterlevd ved å se på overføringer og pasienter som forblir på akuttsykehus med traumefunksjon
  • Registrere om det er gjennomført åpne traumemøter hvor alle akuttsykehus med traumefunksjon og traumesenteret deltar og overføringer er diskutert.
  • Gjennomgang av kasuistikker
  • Destinasjon fra skadested, tiden til ankomst akuttsykehus med traumefunksjon til ankomst traumesenter og kompetanse under overføringen kan måles gjennom NTR (Nasjonalt Traumeregister).
  • Registrering av overflyttinger. Ønskelig at overføringer registreres i NTR

Referanser 

  1. SKDE rapport fra april 2011.
  2. Dehli T, Gaarder T, Christensen BJ, Vinjevoll OP, Wisborg T. Implementation of a trauma system in Norway: a national survey. Acta Anaesthesiol Scand 2015;59:384- 91.
  3. Samhandlingsreformen – Lovpålagte samarbeidsavtaler mellom kommuner og regionale helseforetak/helseforetak. Nasjonal veileder. Helse- og omsorgsdepartementet.
  4. Kristiansen T, Ringdal KG, Skotheimsvik T, Salthammer HK, Gaarder C, Naess PA, Lossius HM. Implementation of recommended trauma system criteria in south-eastern Norway: a cross-sectional hospital survey. Scand J Trauma Resusc Emerg Med 2012; 20:5.
  5. Rivara, Frederick P.; Koepsell, Thomas D.; Wang, Jin; Nathens, Avery MD; Jurkovich, Gregory A.; MacKenzie, Ellen J. Outcomes of Trauma Patients After Transfer to a Level I Trauma Center. Journal of Trauma-Injury Infection & Critical Care. 2008,Volume 64, Issue 6, pp 1594-1599
  6. Hill AD, Fowler RA, Nathens AB. Impact of Interhospital Transfer on Outcomes for Trauma Patients: A Systematic Review Journal of Trauma-Injury Infection & Critical Care. 2011, 71 (6): 1885-1901.
  7. Nikolaisen, Tidsbruk til traumesenter. Studie av traumepasienter på Helgeland. 2019, UiT, MED3950