Protrombin (koagulasjonsfaktor II) omdannes i plasma av protrombinasekomplekset (faktor Xa, faktor Va, kalsium og fosfolipider) til trombin (faktor IIa), som igjen omdanner fibrinogen til fibrin. Det finnes en punktmutasjon i genet for protrombin (G20210A) som fører til økt dannelse av protrombin og dermed økt trombingenerering. Mutasjonen i heterozygot form finnes hos ca. 2 % av den hvite, europeiske befolkning og gir en 3-5 ganger økt risiko for venøs trombose. Protrombingenmutasjonen er således mindre farlig enn andre kjente genetiske mutasjoner som faktor V Leiden mutasjonen og mutasjoner som gir mangel/dysfunksjon på protein C, protein S og antitrombin, men er likevel av betydning fordi den forekommer relativt hyppig.
Dersom aktivert protein C (APC) resistens benyttes som første test ved utredning av arvelig trombofili i stedet for undersøkelse av faktor V Leiden mutasjonen, er det vanlig å undersøke for protrombinmutasjonen først dersom APCR tyder på heterozygoti eller homozygoti for Faktor V Leiden. Dette fordi protrombinmutasjonen alene kun gir en lett økt tromboserisiko, mens den sammen med heterozygoti eller homozygoti for faktor V Leiden mutasjon blir hhv moderat til betydelig. Dersom faktor V Leiden mutasjon analyseres direkte blir protrombinmutasjonen vanligvis analysert samtidig.
Protrombin mutasjon
Indikasjoner for laboratorieutredning med tanke på arvelig økt risiko for trombose (trombofili) er omdiskutert, og indikasjonene under er forenklet og basert på forslag fra ulike anbefalinger. Som hovedregel gjelder at testing kun er indisert dersom resultatet vil kunne påvirke behandlingsvalget.
De vanligste indikasjoner er
Diagnostisk testing: Venøs trombose før 40-års alder, residiverende venøse tromboser eller venøse tromboser med uvanlig lokalisasjon. I mange tilfeller vil det være hensiktsmessig å analysere både protrombin mutasjonen og de andre arvelige defektene (antitrombin, protein S, protein C og faktor V Leiden mutasjonen (eller APC resistens)), og i tillegg ervervede defekter (lupus antikoagulant, antistoff mot kardiolipin og beta2 glykoprotein I). Ved påvisning av flere defekter samtidig vil risiko for tromboembolisk sykdom øke betraktelig.
Prediktiv testing
Kontroversielt, men det kan være aktuelt å teste asymptomatiske personer (personer som ikke har hatt venøs tromboembolisme) dersom det er økt hyppighet av venøse tromboser hos unge (< 40 år) i slekten. Dette er mest aktuelt dersom det kan settes i verk tiltak (f.eks profylakse i risikosituasjoner) for å hindre venøs tromboembolisme hos den asymptomatiske personen. Prediktiv testing er mest aktuelt ved forekomst av alvorlige arvelige trombofili tilstander (mangel/dysfunksjon på antitrombin, protein C eller protein S) i familien, eller ved homozygoti for faktor V Leiden eller protrombin mutasjonen hos søsken. Ved prediktiv testing skal genetisk veiledning gis (se Bioteknologiloven).
Prediktiv testing av barn
Skal som hovedregel ikke utføres hos asymptomatiske (se Bioteknologiloven).
Feilbruk
Uselektert screening av asymptomatiske (personer som ikke har hatt en tromboembolisk hendelse) f.eks før oppstart av p-piller eller i risikosituasjoner (f.eks i forbindelse med kirurgi) er ikke indisert. Det er ikke evidens for at utredning av protrombin mutasjonen eller andre arvelige trombofilitester skal utføres etter arterielle hendelser (hjerteinfarkt, hjerneslag), selv om det er studier som har funnet en assosiasjon mellom arterielle hendelser og arvelig trombofili. Unntak kan være hos unge pasienter og ved sannsynlig venøst utgangspunkt (f.eks åpenstående foramen ovale). Det er heller ikke evidens for familieutredning med hensyn på arvelig trombofili dersom det er opphopning av arteriell tromboembolisk sykdom i slekten.
Pasientforberedelse
Ingen.
Prøvetaking
EDTA fullblod.
Tekstet svar. Normal (ikke bærer), heterozygot eller homozygot for det muterte allel 20210G >A i Protrombin genet.
Gennavn: F2 protrombin
Nomenklatur: 20210G >A /c.*97GA / (i ekson 14) (LRG_551:g.25313G >A)
Resultatet angir om pasienten er ikke-bærer, heterozygot eller homozygot for G20210A mutasjonen. Heterozygote har 3-5 ganger økt risiko for venøs tromboembolisme. Mutasjonen synes ikke å gi økt risiko for arteriell tromboemboli.
Økt trombosetendens er multifaktorielt betinget, både genetiske og ikke-genetiske forhold spiller en rolle. Viktige ikke-genetiske forhold som kan gi økt risiko for trombose er kreftsykdom, traumer, operasjoner, inaktivitet, svangerskap, fødsel, bruk av p-pille eller østrogensubstitusjon. Ved protrombinmutasjonen kan en eller flere av disse ervervede faktorene føre til venøs tromboembolisme hos enkelte pasienter, selv om heterozygoti regnes for å gi en mild økning i risiko.