Ligamentskade håndrot S 63.3
Skafolunær (SL) ligamentskade og DISI-feilstilling
Skaden kan opptre isolert, men sees ved inntil 20 % av enkelte typer intraartikulære brudd i distale radius. De fleste skadene er inkomplette og oppdages derfor oftest ikke. Ved komplette skader, og da særlig på de dorsale delene av ligamentet, vil skafoid tippe i fleksjon og lunatum i ekstensjon der man ser capitatum står dorsalt på lunatum, den såkalte DISI-feilstillingen (Dorsal Intercalated Segment Instability). Man vil også få en diastase mellom skafoid og lunatum.
Lunotriquetral (LT) ligamentskade og VISI-feilstilling
Skaden oppstår gjerne ved hyperekstensjon og radialdeviasjon. Ruptur av det radiotriquetrale (dorsale radiocarpale) og lunotriquetrale ligamentet gjør at lunatum tippes volart av skafoid slik at capitatum står volart på lunatum mens triquetrum tippes i ekstensjon slik at man får en VISI-deformitet (Volar Intercalated Segment Instability) av håndroten.
Ved SL-skade
Ved LT skade
Rtg håndrot H/V
SL-skade:
Røntgen vil kunne vise en øket vinkel mellom skafoid og lunatum på sidebilde ( >60°) og at lunatum står bikket dorsalt, i DISI-feilstilling.
Frontbildet kan vise et øket sprik mellom lunatum og skafoid ( > 2mm) ("Terry Thomas/Kurt Nilsen-tegn").
Operasjonsindikasjon
Skadene bør opereres. I påvente av kirurgi og evt. CT får pasienten en gipslaske.
SL-skade
En akutt skade (8-12 uker) opereres med sutur av ligamentet v.hj.a. suturankre til lunatum. SL-ligamentets sterkeste del ar de dorsolaterale fibrene. Sutur av ligamentsubstransen alene er sjeldent mulig. Reponering og sutur sikres med pinnefiksasjon i 8 uker.
LT-skade
En akutt skade opereres med artroskopi og pinnefiksasjon. Ligamentrestene kan da gro med fibrøs tilheling. LT-ligamentets sterkeste fibre ligger volart. Alternativt kan man også gjøre en åpen rekonstruksjon og sutur av ligamentet, i tillegg til pinnefiksasjon.
Postoperativt
Gips- og pinnefjerning 8 uker postoperativt.