Ryggmargsbrokk, også kjent som myelomeningocele (MMC), er en alvorlig form for spina bifida, forårsaket av manglende sammenvoksning av neurallisten (4. uke i svangerskapet). MMC har en forekomst på ca. 2 av 1000 levendefødte, og ca. 80 % av barn med åpen MMC utvikler hydrocephalus. Årsakene kan inkludere genetiske faktorer (20 % risiko hos eneggede tvillinger, 6 % hos toeggede tvillinger) og miljømessige faktorer som mangel på folsyre.
Det finnes flere former for spina bifida, inkludert lukket MMC (5 %), som preges av hel hud, og meningocele (8,5 %), der kun hinnene er involvert. Den mest alvorlige formen, MMC (86,5 %), har ryggmargen eksponert, noe som øker risikoen for nerveskader og paralyser.
Andre navn på liknende tilstand
Forårsaket av manglende sammenvoksning baktil av neurallisten (4. uke)
Mental reduksjon
Kompliserende forhold
Graden av funksjonstap ved MMC er avhengig av skadenivået i ryggmargen. Vanlige ortopediske utfordringer inkluderer:
Typiske deformiteter inkluderer fotfeilstillinger som hælfot (calcaneovalgus) og andre fotdeformiteter som kan påvirke gangfunksjonen.
Test kraft for aktuelle muskelgrupper.
Test PROM i hofter, knær og ankler.
Barn med MMC kan være gående og mobile dersom de har tilstrekkelig med støtte. Her en jente med HKAFO og rullator.
Diagnostikken omfatter røntgen av hofter for å vurdere luksasjoner, samt evaluering av ryggdeformiteter og fotstilling. Radiologiske undersøkelser kan inkludere MR for å vurdere ryggmargsforankring (tethered cord) og spinal deformitet. Ved fotdeformiteter vurderes fleksibilitet, muskelfunksjon, og behovet for ortoser.
Radiologiske undersøkelser
Ryggmargsbrokk kan forveksles med andre medfødte ryggmargsdefekter, som:
Rtg hofter vil avklare evt lateralisering/luksasjon.
Undersøkelse av aktiv og passiv ROM i hofter, knær og ankler.
Obs ryggdeformitet, evt henvis til ryggortoped.
Fotdeformitet vanlig, typisk hælføtter og calcaneovalgus, men alle typer deformitet er mulig.
Fotdeformitet, vurdèr:
Typisk calcaneovalgus - hælfot hos barn med MMC.
Primært fokus på forebygging og korreksjon av kontrakturer!
Fleksjonskontraktur vanligst, inntil 20° akseptabelt mht ståfunksjon
Aktuelle inngrep på hofter
Osteotomi for relokasjon av hofteledd hos barn med MMC. Faren for re-dislokasjon er høy, spesielt ved bilaterale luksasjoner.
Spinal deformitet
Barn med MMC utvikler ofte skoliose eller kyfose. Bruk av korsett kan forsinke progresjonen av kurver, mens spinal fusjon kan være nødvendig ved alvorlige tilfeller. Operasjon kan forbedre kroppsholdning, redusere trykkpunkter og forebygge hudkomplikasjoner.
Knekontrakturer, vurdèr:
Fotdeformitet, vurdèr
Aktuell kirurgi for rettstilling av foten til plantigrad og for bruk av ortoser:
metatars osteotomier
Valgus i anklene er et vanlig funn som kan være et effektivt angrepspunkt i forhold til å korrigere calcaneovalgus-deformitet.
Rtg bilde av ankel front stående må alltid tas ved vurdering av valgusdeformitet! Slik valgusdeformitet kan korrigeres ved hjelp av en korrigerende distal tibia-osteotomi (bildet helt til høyre).
Gips brukes med forsiktighet med tanke på sårdannelser - pasienter med MMC har ofte redusert sensibilitet i føttene og kjenner i liten/ingen grad trykk fra gipsen. Det kan være nødvendig å ta gipsen av/på for inspeksjon av bløtdelsforholdene.
Behover for kontroll postoperativt avhenger av type kirurgi. Pasienter med MMC vil ofte ikke kunne belaste èn fot i tilhelingstiden (pga svakhet), og de vil derfor ofte måtte bruke rullestol. Som ellers tilheler osteotomier som regel i løpet av 6 uker, artrodeser etter 8-10 uker, og seneflyttinger tåler full belastning etter 6-8 uker (avhenger av type).
Pasientene følges til de har fått tilpasset ortose og minimum har fått trent seg opp til tidligere funksjonsnivå.
Vanlige komplikasjoner inkluderer:
Effekten av inngrep kan være god, men ettersom tilstanden hos barn kan progrediere pga vekst og alder må man være forberedt på endringer og forverring frem til barnet er utvokst. Tethering (tjoring) kan påvirke resultatet betydelig. Også senere i livet kan pasienten utvikle nye og gamle ortopediske problemstillinger, og det kan blir nødvendig med nye vurderinger, tiltak og operasjoner.