Valg av brukergrensesnitt (interface) maske og slangesystem

Sist oppdatert: 21.09.2024
Utgiver: Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for LTMV
Versjon: 1.5
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Generelt 

Brukergrensesnitt eller interface mellom maskin og pasient kan være non-invasivt (ulike masker eller munnstykke) eller invasivt, med trakealkanyle og trakeostomi. Slangesystemet er forbindelsen mellom maskin og pasientens brukergrensesnitt, oftest en enkel slange for inspirasjonsluft, eventuelt delt i to via et fuktekammer, dersom fukter ikke er integrert i ventilatoren. I sjeldnere tilfeller, med en respirator, kan en bruke to slanger (dobbel slangekrets) med ett løp for inspirasjons- og ett for ekspirasjonsluft (se emnet Generelt om behandlingsapparater). Når målet for behandlingen kan oppnås med non-invasive metoder (NIV), er dette førstevalg.1

 

Fig. 1 Eksempel på ulike brukergrensesnitt. Maske i blå plast/ med blått kne (nederste linje) har ikke hull for lekkasje og krever en slangekrets med ventilstyring for ekspirasjonsluft.

 

Ved behov for pustehjelp både under søvn og i våken tilstand må en ofte kombinere ulike non-invasive metoder og flere programmer med ulike respiratorinnstillinger. Nesemaske er førstevalg under søvn (se flytskjema fig. 2).

 

Med et BilevelPAP apparat bruker en alltid enkel slange med lekkasjemaske. I en respiratorkrets med aktiv ventil ønsker en primært å bruke tette masker, men utvalget av disse er svært begrenset og derfor må en ofte bruke lekkasjemasker i stedet. Obs - dette har betydning for innstillinger og alarmer på respiratoren.

 

Fig 2: Flytskjema for valg av brukergrensesnitt og problemløsing ved maskeventilasjon.

 

 

 

Fig 2a: Flytskjema for valg av brukergrensesnitt og problemløsing ved maskeventilasjon (forstørret)

 

 

 

 

Fig 2b: Flytskjema for valg av brukergrensesnitt og problemløsing ved maskeventilasjon (forstørret)

Referanser 

1. Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for langtids mekanisk ventilasjon (LTMV). 2012;IS-2004:1-52.