Generelt om sameksisterende tilstander (komorbiditet)

19.10.2023Versjon 0.14Forfatter: Heike Eichele, Kristin A.Bakke

De fleste med Tourettes syndrom, opp til 90%, har sameksisterende tilstander. Noen sameksisterende tilstander kan forklares ved at de har delvis overlappende genetikk og patofysiologi med TS, mens andre har en mer sammensatt årsaksforklaring. Noen tilstander kan være et resultat av å ha/leve med en ticstilstand. Hos en del er det de sameksisterende tilstandene som gir de største utfordringene.

 

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) og obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD dvs. tvangshandlinger og/eller tvangstanker) er eksempler på sameksisterende tilstander som synes å ha overlappende genetisk årsak med TS. ADHD sees hos ca 60% og 10-60% fyller kriteriene for OCD. Alle personer med TS bør derfor få tilbud om en diagnostisk vurdering av ADHD og OCD (se Utredning av sameksisterende tilstander).

 

Symptomer på tvang (tvangshandlinger), slik som repeterende bevegelser, er svært vanlig. Det kan imidlertid være utfordrende å forstå hvilke symptomer som skyldes tvang og hvilke symptomer som skyldes TS, fordi symptomene kan overlappe fenomenologisk (dvs. det som vi observerer kan se likt ut). Mange med TS er opptatt av symmetri eller at noe skal føles riktig når de utfører en bevegelse.

 

Enkelte symptomer som er vanlig ved TS, kan minne om symptomer som også er vanlig ved autismespekterdiagnoser (ASD). Personer med ASD og personer med utviklingshemming kan også ha tics. Stereotype bevegelser, som er ofte til stede hos personer med ASD, må ikke forveksles med tics. Dersom det er mistanke om ASD hos en person som har tics skal pasienten henvises til utredning for dette.

 

Angst og depresjon forekommer også relativt hyppig ved TS og er eksempler på tilstander med en mer sammensatt årsaksforklaring. Symptomene på depresjon kan bli mer fremtredende i ungdomsalder. Personer med TS som også har ADHD og/eller OCD har som gruppe flere sameksisterende tilstander og vansker enn de som kun har TS.

 

Noen vansker/symptomer som forekommer regnes ikke som egne tilstander/diagnoser. Eksempler på dette er plutselige raseriutbrudd (som særlig sees hos barn) og sensorisk overfølsomhet. Søvnvansker ved TS må også sees i relasjon til andre sameksisterende tilstander, men tics kan også i seg selv påvirke søvnen negativt.

 

Noen personer med TS har spesifikke lærevansker. Migrene er noe vanligere blant personer med TS enn ellers i befolkningen.

 

Det er kjent at tics, men også undertrykking av tics, kan medføre fysiske plager over tid. Personer med TS kan fortelle at de har smerter i muskulatur knyttet til tics, særlig i nakke, skuldre og kjeve. Mange forteller også om uttalt tretthet og slitenhet i perioder hvor de har mye tics. Hodepine og stram muskulatur i nakken er vanlig. Tannskader, bitt i munnen og muskel/skjelett- skader etter intense tics kan også forekomme.

 

Figuren er norsk versjon av en figur fra New England Journal of Medicine.1

Referanser 

1. Jankovic, J. (2001). Tourette's syndrome. The New England Journal of Medicine, 345(16), 1184–1192. doi.org/10.1056/NEJMra010032