Rehabilitering

Sist oppdatert: 27.02.2024
Utgiver: UNN Tromsø
Versjon: 1.1
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Faglige anbefalinger 

Nasjonal traumplan anbefaler

  • Alvorlig skadde pasienter* i traumesenter skal vurderes innen 3 dager fra skade / innleggelse av spesialist fra rehabiliteringsenhet for vurdering og igangsetting av rehabiliteringstiltak, planlegge videre rehabiliteringsforløp og rehabiliteringsnivå
    *Skaden defineres som multitraume (skader i to eller flere regioner) er av et slik omfang at det sannsynliggjør behovet for tverrfaglig rehabilitering, eller
    *Skaden omfatter kun én region, men omfatter hjerneskade (moderat - alvorlig), alvorlig brannskade, ryggmargskade eller traumatisk amputasjon, eller
    *Skaden omfatter kun én region, men komorbiditet eller andre faktorer kan komplisere forløpet og gi behov for tverrfaglig rehabilitering.
  • at rehabilitering skal starte i intensivfasen på traumesenteret. Dette ivaretas i UNN Tromsø per i dag hovedsaklig av fysioterapiseksjonen.
  • at pasientene skal overføres direkte fra akuttavdeling på traumesenter til rehabilitering – ikke via vente-opphold på lokalsykehus uten tilbud om spesialisert rehabilitering.

Traumeplanen gir også anbefalinger for dimensjonering av rehabiliteringstilbudet for traumepasienter.

Tidlig vurdering av pasienter med alvorlig traume 

Bakvakt rehabilitering deltar i førstedagsvisitt hos pasienter med alvorlig traume. Bakvakten inkalles av moderavdelingen og kan nås på telefon 54699 i ukedager mellom kl 8-16. Det er ikke bakvakt tilstede i helgene og bakvakt må derfor kontaktes på mandag for pasienter som kommer inn i helgen. Bakvakt vuderer og dokumenterer rehabiliteringsbehov og nødvendig behandlingsnivå.

Andre traumepasienter hvor det det er behov for vurdering av rehabiliteringsbehovet kan henvises per tilsynsanmodning. Bakvakten kan også kontaktes vedrørende pasienter med alvorlig traume som behandles på andre sykehus i regionen.

 

Pasienter som har behov for sykehusrehabilitering skal overføres direkte til rehabilitering og ikke via venteopphold på kirugisk avdeling på lokalsykehus eller andre lokasjoner. Pasienter med behov for rehabilitering kan overføres når akutt kirurgisk behandling er avsluttet, er sirkulatorisk stabil og selvpustende. Pasientansvarlig lege i moderavdelingen sender tilsynsanmodning når pasienten nærmer seg slutten av intensivbehandling slik at overføring til rehabiliteringssengepost kan planlegges. Tilsynsanmodningen skal innholde oppdatert status og videre plan for kirurgisk oppfølging.