Farmakogenetikk

Sist oppdatert: 01.11.2023
Utgiver: Regional kompetansetjeneste for smerte
Versjon: 1.0
Forfatter: Henrik Torp
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Farmakogenetikk og betydningen innen smertebehandling 

For mange legemidler er det slik at ulike varianter av et gen kan medføre ulik respons på en bestemt dose av legemidlet mellom individer. Beskrivelsen av slike forhold kalles farmakogenetikk. Gener som er relevante innen farmakogenetikken er både de som koder for proteiner med betydning for farmakokinetikken (metaboliserende enzymer, transportproteiner) til legemidler, og de som koder for proteiner med betydning for farmakodynamikken (reseptorer, kanaler, transportproteiner, andre enzymer) til legemidler.

CYP-enzymer og farmakogenetikk – grunnleggende kunnskaper 

Cytokrom P450 (CYP) er en stor gruppe enzymer som er viktige for blant annet metabolisme av mange legemidler. Genetiske polymorfismer (alleler med frekvens > 1 % i en populasjon) har i ulik grad betydning for variasjon i enzymfunksjon hos de enkelte CYP-enzymene. For enkelte CYP-enzymer (f.eks. CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6) kan polymorfismer ha stor betydning.

 

I tabellen nedenfor (tabell 1) er det eksempler på ulike typer av polymorfismer i genet som koder for enzymet CYP2D6, og hvilke konsekvenser de har for enzymfunksjonen.

 

Tabell 1

Beskrivelse

Eksempel på CYP2D6-allel

Enzymaktivitet

Allelet koder for et protein med normal enzymfunksjon

*1

Normal

Allelet koder for et protein med redusert enzymfunksjon

*10

Redusert

Allelet koder for et ikke-fungerende protein eller kan ikke avleses (loss-of-function)

*4

Manglende

Allelet har en eller flere genduplikasjoner som gir et større antall proteiner (gain-of-function)

*2x2

Økt

 

Hvordan kombinasjonen av alleler (genotypen, eller diplotypen) kan påvirke hvordan et individ fremstår med hensyn til evne til å metabolisere et legemiddel via CYP2D6 (fenotypen) er gjengitt i tabellen nedenfor (tabell 2). Legg merke til at f.eks. kombinasjonen av alleler som gir henholdsvis økt og manglende enzymaktivitet til sammen gir normal enzymaktivitet. De engelske fenotypebetegnelsene er tatt med fordi man ofte møter disse i litteraturen.

 

Tabell 2

Eksempler på CYP2D6-diplotyper (jamfør tabell 1)

CYP2D6-fenotype

Engelsk fenotypebetegnelse

*1/*1

*1/*10

*2x2/*4

Normal enzymaktivitet

Normal metabolizer (NM) – tidligere også extensive metabolizer (EM)

*1/*4

*4/*10

*10/*10

Redusert enzymaktivitet

Intermediate metabolizer (IM)

*4/*4

Manglende enzymaktivitet

Poor metabolizer (PM)

*1/*2x2

*2x2/*2x2

Økt enzymaktivitet

Ultrarapid metabolizer (UM)

 

Enzymaktiviteten hos CYP-enzymene er med på å bestemme serumkonsentrasjonen av legemidler som er substrater for det enkelte enzym. Enkelt uttrykt kan en økt konsentrasjon gi økt risiko for bivirkninger, mens en redusert konsentrasjon kan gi utilfredsstillende effekt. Tabell 3 viser forenklet sammenhengen mellom fenotype, forventet påvirkning av serumkonsentrasjon og effekt/bivirkninger.

 

Tabell 3

Fenotype

Serumkonsentrasjon av legemidlet

Effekt og bivirkninger av legemidlet

Manglende enzymaktivitet (PM)

Høy

Risiko for bivirkninger

Økt enzymaktivitet (UM)

Lav

Risiko for redusert effekt

 

Ved redusert enzymaktivitet (IM) er det ofte uklart hvilken betydning den enkelte genotypen har for serumkonsentrasjon og risiko for redusert effekt av det enkelte legemiddel.

 

Et legemiddel som i seg selv har liten eller ingen farmakologisk aktivitet, og som må omdannes til en aktiv metabolitt for å kunne ha effekt, kalles en prodrug. Eksempler er kodein, som må omdannes til morfin via CYP2D6, og tramadol, som må omdannes til O-desmetyltramadol via CYP2D6. For slike legemidler er forholdet mellom fenotype og effekt/bivirkninger «omvendt» sammenliknet med det vi så i tabell 3. Vi må ta hensyn til hvordan enzymaktiviteten påvirker serumkonsentrasjonen av den aktive metabolitten. Dette er illustrert i tabell 4.

 

Tabell 4

Fenotype

Serumkonsentrasjon av prodrug

Serumkonsentrasjon av aktiv metabolitt

Effekt og bivirkninger av legemidlet

Manglende enzymaktivitet (PM)

Høy

Lav

Risiko for redusert effekt

Økt enzymaktivitet (UM)

Lav

Høy

Risiko for bivirkninger

 

Fenotypefordelingen for et gitt CYP-enzym kan variere sterkt mellom ulike etnisiteter. For eksempel vil det i en nordeuropeisk populasjon være 5-10 % med manglende og 1-2 % med økt CYP2D6-aktivitet, mens det i en nordøstafrikansk populasjon vil være 1 % med manglende og 30 % med økt CYP2D6-aktivitet.

CYP-enzymer og farmakogenetikk – klinisk relevans 

Selv om et legemiddel metaboliseres helt eller delvis av et CYP-enzym, for hvilket det påvises genetisk polymorfisme assosiert med endret enzymfunksjon, er det ikke dermed gitt at den kliniske effekten nødvendigvis påvirkes. Det avhenger av hvilket legemiddel og hvilket CYP-enzym det er snakk om. Det er også viktig å huske på at ulik legemiddelrespons mellom individer kan skyldes mange andre forhold enn genetikk.

 

Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC) sammenstiller litteratur og publiserer retningslinjer og anbefalinger for hvordan farmakogenetiske analysesvar kan veilede forskriveren i legemiddelbehandling. Hittil er det publisert CPIC-retningslinjer for behandling med følgende legemiddelgrupper med relevans for smertebehandling:

  • Trisykliske antidepressiva (1)
  • NSAID (2)
  • Opioider (3)

 

En annen gruppe, Dutch Pharmacogenetics Working Group (DPWG), har også publisert en retningslinje for opioidbehandling (4). Disse skiller seg noe ad.

Referanser 

  1. Hicks J, Sangkuhl K, Swen J, Ellingrod V, Müller D, Shimoda K, et al. Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium guideline (CPIC) for CYP2D6 and CYP2C19 genotypes and dosing of tricyclic antidepressants: 2016 update. Clin Pharmacol Ther. 2017;102(1):37–44. doi: https://doi.org/10.1002/cpt.597
  2. Theken KN, Lee CR, Gong L, Caudle KE, Formea CM, Gaedigk A, et al. Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium guideline (CPIC) for CYP2C9 and nonsteroidal anti‐Inflammatory drugs. Clin Pharmacol Ther. 2020;108(2):191–200. doi: https://doi.org/10.1002/cpt.1830
  3. Crews KR, Monte AA, Huddart R, Caudle KE, Kharasch ED, Gaedigk A, et al. Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium guideline for CYP2D6, OPRM1, and COMT genotypes and select opioid therapy. Clin Pharmacol Ther. 2021;110(4):888–96. doi: https://doi.org/10.1002/cpt.2149
  4. Matic M, Nijenhuis M, Soree B, de Boer-Veger NJ, Buunk AM, Houwink EJ., et al. Dutch Pharmacogenetics Working Group (DPWG) guideline for the gene–drug interaction between CYP2D6 and opioids (codeine, tramadol and oxycodone). Eur J Hum Genet. 2022;30(10):1105–13. doi: https://doi.org/10.1038/s41431-021-00920-y