Tvungen legeundersøkelse

Sist oppdatert: 06.08.2024
Utgiver: Asker og Bærum legevakt
Versjon: 1.25
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Tvungen legeundersøkelse etter Lov om psykisk helsevern § 3-1 

  • Denne prosedyren gjelder for Asker og Bærum kommune

 

  • Kommuneoverlegen, eller den han bemyndiger, kan fatte vedtak om tvungen legeundersøkelse dersom pasienten unndrar seg nødvendig legeundersøkelse etter psykisk helsevernloven.

 

  • Vedtaket vil bli sendt på mail eller faxet til legevakten. Det tas tre kopier, orginalen oppbevares i låsbart medikamentskap på medisinrommet.

 

  • Er ansvarshavende kommuneoverlege i Bærum på hjemmekontor gjelder følgende:
    • Kommuneoverlege benytter vedlagte maldokumenter til fatte vedtaket med utfyllende opplysninger. Maldokumentene er i Word, og er identisk med det vedtaksmal/mal for bakgrunnsopplysninger som brukes ellers

    • Når relevante opplysninger er fylt inn av kommuneoverlege, gjøres vedtak og bakgrunnsopplysninger om fra Word-dokument til PDF og sendes til forhåndsavtalt sykepleier på legevakten på e-post slik man vanligvis gjør. På de dokumentene som sendes til sykepleier på legevakten er det kun initialene og fødselsdato og –år som fremkommer.

    • Kopi av vedtaket og bakgrunnsopplysninger med pasientens fulle navn og fødselsnummer må deretter sendes til legevaktsoverlege per post slik at Legevakten kan gi tilbakemelding om hva som skjedde ift. den aktuelle pasienten (om tvungen legeundersøkelse ble gjennomført m.m.).

 

  • Vedtaket er gyldig så lenge det fremdeles må ansees som aktuelt, det vil si at det ikke er grunn til å tro pasientens situasjon er vesentlig endret, og at det fremdeles er grunn til å foreta den tvungne legeundersøkelsen. Hvor lenge dette er, må avgjøres etter en konkret vurdering. Originalvedtak fra kommuneoverlege ligger også i Websak i kommuneoverlegens journal. Dersom pasienten lar seg undersøke frivillig skal vedtaket makuleres.

 

  • Pasienten skal alltid få en kopi av vedtaket dersom vedkommende har motsatt seg undersøkelse slik at vedtaket har vært brukt. Ved behov for Anmodning om bistand fra politiet vil politiet også har behov for en kopi av vedtaket.

 

  • Dersom undersøkelsen resulterer i etablering av tvunget psykisk helsevern etter § 3-2 (undersøkelse og observasjon i inntil 10 dager) eller §3-3 (tvunget innleggelse) skal vedtaket følge pasienten til sykehuset. Vedtak som ikke er blitt brukt makuleres.

 

  • Legg en kopi av vedtaket og av journalnotatet i posthylle til fagansvarlig overlege på Legevakten. Det må fremgå av journalnotatet at det dreier seg om en tvungen legeundersøkelse og hvem som har begjært den.

Praktisk gjennomføring dagtid ukedager 08.00-15.30 

Det er hovedsaklig kommuneoverlegen som fatter evt. vedtak om tvungen legeundersøkelse ved mottak av bekymringsmeldinger på dagtid. Når legevaktslege skal utføre undersøkelsen følges følgende prosedyre:

  • Kommuneoverlegen treffer vedtak om tvungen legeundersøkelse etter å ha mottatt bekymringsmelding. VBed behov for drøfting - eller dersom Legevakten mottar en bekymringsmelding - gjør man følgende: På dagtid ukedager kontaktes sentralbordet på Folkelsekontoret i Bærum kommune på 67 50 32 00. De har liste over vakthavende kommuneoverlege med ansvar for bekymringsmeldinger. I Asker ringer man 66 70 00 00 og ber om ansvarlig kommuneoverlege.
  • Ansvarlig kommuneoverlege avtaler med telefonsykepleier at vedtaket med tilleggsopplysninger sendes anonymisert til telefonsykepleieres kommmunale mailadresse.
  • Telefonsykepleier printer ut all dokumentasjon i mailen og sletter den etter utskriften. Sykepleier informerer kjørelegen, legen tar kontakt med kommuneoverlegen ved behov for ytterliggere tilleggsoppløysninger.
  • Det tas tre kopier av vedtaket: en til pasienten, en ev. til politi og en ev. som vedlegg til tvangsinnleggelse samt en kopi som legges i overlegens posthylle. Pasienten skal ikke få utlevert tilleggsinformasjon fra kommuneoverlegene.
  • Pasienten oppsøker legevakten eller legevaktsbil oppsøker pasienten. Politiet kan komme med pasienten av eget tiltak, vedtaket må da foreligge fra kommuneoverlegen før vedkommende kan tvangsundersøkes.

 


- finner ikke pasienten og manglende undersøkelse kan utgjøre en fare for pasienten eller andre: Politiets operasjonsleder kontaktes og savnetskjema fylles ut. Eventuelt må pårørende kontaktes for ytterliggere informasjon om pasienten som gjør det mulig for politiet å oppspore vedkommende.


- en må bryte seg inn for å nå frem til pasient.


- pasienten utgjør en signifikant voldsrisiko for helsepersonell - se også vurdering av voldsrisiko ved bruk av BVC (voldsrisikovurdering).

 

Politiet har uansett bistandsplikt (politil. §2 nr.5), helsepersonellets vurdering gjelder. Helsetjenesten skal ha gjort forsøk på å finne pasienten, bruke frivillighet, ev. i samarbeid med psykisk helse før en ber om bistand fra politiet. Rekvirering av politiet bør inneholde opplysninger om pasientens oppholdssted (om kjent) og eventuelt en voldsrisikovurdering. Hvis mulig bruk skjema "voldsrisikovurdering".

 

  • Vedtaket som ikke gjennomføres samme dag oppbevares i låsbart medikamentskap på medisinrommet. Vedtaket makuleres dersom frivillig undersøkelse likevel er gjennomført.
  • Dersom undersøkelsen avdekker behov for innleggelse med tvang, vil dette være hjemlet i en av to paragrafer i Psykisk helsevernlov, § 3-2 eller § 3-3.
  • Kopi av journalnotatet – samt et eksemplar av vedtaket - legges i posthylle til ansvarlig overlege på legevakten.

Gjennomføring kveld/natt/helg eller hvis kommuneoverlege er opptatt dagtid ukedager (gjelder Asker og Bærum) 

Kommuneoverlegene har delegert sin myndighet for vedtak om tvungen legeundersøkelse til legevaktslege utenom vanlig kontortid, ved fravær av alle kommuneoverleger, eller hvis kommuneoverlegene er opptatt med andre oppgaver. Myndigheten er delegert til A-legen i vaktteamet. Legen som fatter vedtaket kan ikke samtidig være undersøkende lege som gjennomfører undersøkelsen.

Dette gjelder for Bærum kommune og hele Asker kommune inkludert de delene av kommunen som faller under Bråset Legevakt

  • Grunnlag for vedtak vurderes på bakgrunn av bekymringsmelding til legevakten
  • Det vurderes om det foreligger mistanke om alvorlig psykisk lidelse (i praksis psykotiske symptomer eller alvorlig selvmordstruet) og at et av tilleggskriteriene er oppfylt – fare for liv og helse eller/og stor sannsynlighet for forverring eller manglende bedring (behandlingskriteriet)
  • Vedtaket fattes på eget skjema. Vurderingen dokumenteres grundig i pasientjournalen. Annen lege enn den som har fattet vedtaket skal undersøke pasienten. Vedtaket printes ut i 4 eksemplarer.
  • Legen som skal undersøke pasienten skal alltid ha med seg alle eksemplarer av vedtaket. Pasienten får alltid et eksemplar, evt. politiet, et eksemplar følger pasienten ved innleggelse. Det legges alltid et ekemplar i posthyllen til overlegen.
  • Spesielt for Båset Legevakt: A-lege fatter vedtak, vakthavende lege på Bråset ringes på telefon 948 50 396 for å avtale e-postadressen anonymisert vedtak skal sendes til. Personopplysninger formidles over telefon.

 

Rekvirering av politibistand følger samme prosedyre som andre tider på døgnet.

 

  • Vedtaket som ikke gjennomføres samme dag oppbevares i låsbart medikamentskap på medisinrommet. Vedtaket makuleres om den ikke brukes i løpte av 10 dager eller frivillig undersøkelse likevel er gjennomført.
  • Dersom undersøkelsen avdekker behov for innleggelse med tvang, vil dette være hjemlet i en av to paragrafer i Psykisk helsevernlov, § 3-2 eller § 3-3.
  • Kopi av journalnotatet – samt et eksemplar av vedtaket - legges i posthylle til ansvarlig overlege på legevakten.
  • Spesielt på kveld og natt er det viktig å kjenne til den interne prosedyren til OUS (Prosedyre Økt voldsrisiko hos pasient-prehospital klinikk.pdf)

Bekymringsmelding 

Hvem kontaktes i Asker eller Bærum ved bekymringsmeldinger på dagtid ukedager?

 

  • Asker: Anne Grethe Westly, tel: 93 02 02 46

 

  • Bærum: Folkehelsekontoret, tel. 67 50 32 00 eller assisterende kommuneoverlege Randa på tel. 457 31 906

Dersom man er i tvil om grunnlag for tvungen observasjon (§3.2) eller tvungent psykisk helsevern er oppfylt  

  • Undersøkende lege må presisere om det henvises til tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern

 

  • Det kan imidlertid være vanskelig for legen etter en relativt kortvarig undersøkelse å være sikker på hva som er riktig alternativ

 

  • Dersom legen er i tvil om vilkårene for tvungent psykisk helsevern er til stede, men likevel finner det overveiende sannsynlig (sannsynlighetsovervekt) at pasienten fyller vilkårene, vil det riktige være å henvise til tvungen observasjon

 

  • Hvis legen derimot kjenner til pasienten fra tidligere konsultasjon, og symptomer på alvorlig sinnslidelse er tydelige, vil det (når også øvrige vilkår etter lovens § 3-3 nr.3 vurderes oppfylt) være riktig å henvise til etablering av tvungent vern. Den faglige ansvarlige legen ved innleggelsesinstitusjonen er imidlertid ikke er bundet av den undersøkende legens konklusjon

 

Kontakt med pårørende/ vaktmester/ naboer for å skaffe seg adgang til pasientens bolig 

Dersom det foreligger et vedtak om tvungen undersøkelse og pasienten ikke kan finnes eller nekter adgang til bolig - gjelder følgende:

 

  • Nærmeste pårørende kan kontaktes for å få opplysninger om pasientens oppholdssted. Man kan gi informasjon om at man skal undersøke pasienten. Ved kontakt med eventuelle naboer eller vaktmester skal man gi kun generell informasjon.
  • Foreligger det informasjon om at det er akutt fare for liv og helse skal politiet tilkalle brannvesenet for å skaffe seg umiddelbar adgang. Eventuelt kan politiet bryte seg inn uten bistand av brannvesenet.
  • I alle andre tilfeller tilkaller politiet en låsesmed som skal åpne dørene. Låsesmed skal også sørge for at døren blir låst dersom pasienten skal innlegges.Regning betales av kommunen. Politiet sikrer bolig inntil låsesmed er ferdig med arbeidet sitt

Ivaretakelse av eventuelle husdyr 

  • Dersom pasienten innlegges til tvungent psykisk helsevern eller til observasjon kontaktes eventuelle pårørende for informasjon om dette
  • Pårørende bes om å ivareta eventuelle husdyr
  • Dersom pårørende - av forskjellige grunner - ikke kan (eller ikke ønsker å) overta ansvaret for husdyr må man kontakte politiet for å høre om de kan ta ansvar for dette.