Reernæringssyndrom

Sist oppdatert: 04.03.2024
Utgiver: Diakonhjemmet sykehus
Versjon: 1.0
Forfatter: Kiarash Tazmini
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Definisjon 

Utvikling av elektrolyttmangel (kalium, magnesium, og fosfat), natrium- og væskeretensjon, samt forstyrrelser i glukosehomeostasen. Tilstanden kan oppstå ved reernæring, uansett måte (oralt, enteralt, parenteralt) av underernærte/feilernærte pasienter. Kan føre til økt mortalitet, morbiditet, lengre sykehusopphold og lengre respirator avvenning.

Årsaker 

På grunn av langvarig katabolsk tilstand med fett- og proteinmetabolisme er kroppens lager av vitaminer og elektrolytter ”brukt opp”. Når karbohydrater introduseres i kosten skjer det et raskt skifte fra fettforbrenning til karbohydrat-forbrenning med økt insulin-sekresjon som stimulerer til cellulært opptak av elektrolytter og vitaminer. Hos en person som i utgangspunktet har en mangel-tilstand kan et slikt influks av elektrolytter inn i cellene og forbruk av tiamin resultere i alvorlige, og av og til livstruende, elektrolytt- og vitamin-mangler.

 

Klinikk 

Kliniske symptomer og tegn

Elektrolytter

Konsekvens

Hypofosfatemi

Delirium, kramper, koma, arytmi, hjertesvikt, respirasjonssvikt, muskelsvakhet, dysfagi, ileus, kvalme, oppkast, rabdomyolyse, hemolyse, trombocytopeni.

Hypokalemi

Allmenn svakhet, tretthet, apati, anoreksi, obstipasjon, ileus, arytmi, rabdomyolyse, pareser.

Hypomagnesemi

Generaliserte kramper, muskelsvakhet, parestesier, ataksi, nystagmus, apati, depresjon, agitasjon, konfusjon, delirium, koma, arytmi, koronar vasospasme.

Tiaminmangel

Wernickes encefalopati, laktacidose, hjertesvikt.

Natriumretensjon

Overhydrering, lungeødem, hjertesvikt.

Hyperglykemi

Dehydrering, hypotensjon, ketoacidose, hyperosmolær hyperglykemisk non-ketotisk koma

 

Manifestasjon av reernæringssyndrom i forskjellige organer

System

Eksempel

Kardiovaskulær

Plutselig død, arytmi (vanligste dødsårsak), hjertesvikt, lungeødem

Gastrointestinal

Anoreksi, abdominale smerter, obstipasjon, diaré, oppkast

Muskel-skjelett

Muskelsvakhet, myalgi, rabdomyolyse, osteomalasi

Respirasjon

Dyspné, respirasjonssvikt, diafragma/interkostal muskelsvakhet, respiratoravhengighet

Nevrologiske

Svakhet, parestesi, tremor, ataksi, delirium, akutt encefalopati, koma.

Metabolske

Metabolsk alkalose/acidose, respiratorisk alkalose, hyperglykemi, tiaminmangel

Hematologiske

Infeksjoner, trombocytopeni, hemolyse, anemi

Andre

Akutt tubulær nekrose, Wernicke’s encefalopati, leversvikt

 

Symptomer og tegn ved reernærignssyndrom

Diagnostikk 

Reernæringssyndrom kan ses hos flere ulike pasientgrupper og ikke bare anoreksi-pasienter. Syndromet kan oppstå etter oppstart av ernæring både oralt, enteralt og parenteralt. Identifisering av risikopasienter er viktig for å forhindre utvikling av reernæringssyndrom.

 

Viktigste blodprøver/undersøkelser: Fosfat, magnesium, kalium og glukose. I tillegg EKG og vekt.

 

Supplerende blodprøver: CRP, leukocytter, Hb, trombocytter, natrium, aktuell fritt kalsium, urinstoff, kreatinin, leverstatus (inklusive albumin og INR).

 

Ev. blodprøver i forhold til videre vurdering: Jernstatus, vitamin-B12, folat, 25-OH-vitamin D, TSH, fritt-T4 og sink.

 

Kriterier for vurdering av personer i høy risiko for utvikling av reernæringssyndrom (NICE kriterier)
Alle som oppfyller ett eller flere av følgende kriterier:

  • Kroppsmasseindeks (KMI) < 16 kg/m2.
  • Utilsiktet vekttap >15 % de siste 3–6 måneder.
  • Lite eller manglende matinntak i > 10 dager.
  • Lave serumnivåer av kalium, fosfat og magnesium før ernæring igangsettes.

 

eller

 

Alle som oppfyller to eller flere av følgende kriterier:

  • Kroppsmasseindeks (KMI) < 18,5 kg/m2.
  • Utilsiktet vekttap > 10 % de siste 3–6 måneder.
  • Lite eller manglende matinntak i > 5 dager.
  • Overforbruk av alkohol, samt noen legemidler f.eks. insulin, cellegift, antacider/diuretika.

 

Tilstander som øker risikoen for reernæringssyndrom

Tilstand

Eksempel

Psykiatriske

Spiseforstyrrelser (som anorexia nervosa), kronisk alkoholisme/rusavhengighet, depresjon hos eldre.

Feilernæring

Langvarig faste > 5 dager, langvarig oppkast > 5 dager, dysfagi og øsofageal dysmotilitet, inflammatorisk tarmsykdom, malabsorpsjon

Cancer

Cytostatika

Kirurgi

Kort-tarm-syndrom, langvarig null per os/faste, operasjon av sykelig fedme (bariatrisk kirurgi)

Metabolske

Diabetes mellitus (dårlig kontrollert), hemodialyse

Fysiologiske

Hyperemesis gravidarum

Behandling 

Forebygging

  • Syndromet kan forebygges ved identifikasjon, monitorering og ev. behandling av risikopasienter. Pasienter i høy risiko for reernæringssyndrom bør henvises til klinisk ernæringsfysiolog.
  • Den forebyggende behandlingen er langsom oppstart av ernæring kombinert med monitorering og korreksjon av elektrolytter og væskebalanse.

 

Husk blodprøver (se ovenfor) før oppstart og monitorering etter oppstart av ernæring.

 

  • Før oppstart av ernæring gi tiamin 100 - 300 mg i.v. eller i.m. deretter daglig inntil de første 10 dagene. Det er viktig at tiamin gis før tilførsel av karbohydrater/reernæring, for å unngå laktacidose og Wernickes encefalopati. I tillegg gis B-vitamin kompleks, f.eks. Nycoplus vitamin B-kompleks 3 tbl. daglig og multivitamineral x 1 daglig.
  • Begynn med ernæring i mengde tilsvarende 15–20 kcal/kg/dag, øk gradvis over 4–7 dager. ″Start low, go slow″.
  • Pasienten rehydreres varsomt (etter klinisk vurdering). Tilstreb null i væskebalanse for å unngå overhydrering og fare for hjertesvikt. Eventuelle elektrolyttforstyrrelser korrigeres.

 

Monitorering

Ernæringsbehandlingen monitoreres kontinuerlig ut fra: mengden som er gitt, effekt av behandlingen og toleranse.

 

Monitorering ved reernæringssyndrom

Parameter

Hvor ofte?

Blodprøver

Natrium, klorid, kalium, magnesium, fosfat, glukose, urinstoff, kreatinin

Tas minst en gang daglig den første uken og inntil stabile verdier. Deretter 1–2 ganger ukentlig.

CRP, leukocytter, Hb, trombocytter, lever- og lipidstatus samt aktuell fritt kalsium

Tas 1–2 ganger ukentlig.

 

Vitamin-B12, folat, sink og kobber

Hver 4.–6. uke (konferer med klinisk ernæringsfysiolog ved behov)

 

Jernstatus og 25-OH-vitamin D

Hver 3.–6. måned

Vitale parametre

Blodtrykk, puls, temperatur og oksygenmetning (SpO2)

Daglig den første uken og deretter etter klinikk.

Kostregistrering

Daglig i starten og deretter to ganger ukentlig når stabil tilstand.

Væskeinntak

Daglig den første uken og deretter etter individuell vurdering. Ca. 80 % av ernæringsprodukter (oral, enteral eller parenteral) er vann.

Vekt

Daglig den første uken og deretter en gang ukentlig. Helst før inntak av mat og drikke og med samme vekt. En halv kilo stigning eller fall over et døgn indikerer henholdsvis 500 ml væskeretensjon eller væsketap.

Referanser 

  1. Hofer M, Pozzi A, Joray M, Ott R, Hahni F, Leuenberger M, et al. Safe refeeding management of anorexia nervosa inpatients: an evidence-based protocol. Nutrition. 2014;30(5):524-30.
  2. Crook MA, Hally V, Panteli JV. The importance of the refeeding syndrome. Nutrition. 2001;17(7-8):632-7.
  3. Mehanna HM, Moledina J, Travis J. Refeeding syndrome: what it is, and how to prevent and treat it. Bmj. 2008;336(7659):1495-8.
  4. Khan LU, Ahmed J, Khan S, Macfie J. Refeeding syndrome: a literature review. Gastroenterology research and practice. 2011;2011.
  5. Stanga Z, Brunner A, Leuenberger M, Grimble RF, Shenkin A, Allison SP, et al. Nutrition in clinical practice-the refeeding syndrome: illustrative cases and guidelines for prevention and treatment. European journal of clinical nutrition. 2008;62(6):687-94.
  6. Fuentebella J, Kerner JA. Refeeding syndrome. Pediatric clinics of North America. 2009;56(5):1201-10.
  7. Kirkland LL, Kashiwagi DT, Brantley S, Scheurer D, Varkey P. Nutrition in the hospitalized patient. Journal of hospital medicine. 2013;8(1):52-8.
  8. National Institute for Health and Clinical Excellence. Nutrition support in adults: Oral nutrition support, enteral tube feeding and parenteral nutrition. Clinical guideline CG32. 2006. www.nice.org.uk