Smertepumpe

Sist oppdatert: 10.10.2024
Utgiver: Regional kompetansetjeneste i lindrende behandling i Nord-Norge
Versjon: 1.0
Forfattere: Sigve Andersen og Thomas Hovind
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Innledning 

Infusjonspumper for å gi jevn subkutan (s.c.) eller intravenøs (i.v.) tilførsel av medikamenter som symptomlindring kalles ofte "smertepumper". Typiske bruksområder er pasienter hvor peroral administrasjon ikke er ønskelig eller mulig som ved kvalme og oppkast, tarmobstruksjon, svelgvansker, redusert bevissthetsnivå eller vanskelig behandelbar smerte. Smertepumper kan brukes ved varierende smertetilstander med behov for rask justering av dose, behov for samtidig administrasjon av flere medikamenter i samme pumpe eller ved behov for symptomlindring i livets sluttfase.
 
S.c. administrasjon er den vanligste administrasjonsformen etter peroral behandling og oftest den administrasjonsform som brukes for smertepumper. Flere av disse medikamentene er kun registrert for i.v. bruk i Norge. For å kunne gi medikamentene s.c., må det være erfaring ved subkutan administrasjon hvor man har funnet at medikamentet ikke gir lokal irritasjon, medikamentet ikke gir utfelling og at det gir ønsket effekt innen rimelig tid. Palliative referanseverk som Palliative Care Formulary omtaler praktiske erfaringer rundt subkutan administrasjon av relevante medikamenter og sykehusapotekene har mye erfaring med tillaging av løsninger ment for subkutan infusjon.
 
Som smertestillende brukes vanligvis morfin, men oksykodon, hydromorfon og fentanyl kan også gis s.c.. Av kvalmestillende brukes ofte haloperidol i små doser, men metoklopramid, olanzapin eller levomepromazin kan også benyttes. Som beroligende kan midazolam eller levomepromazin benyttes. Ved behov for antikolinerge medikamenter kan glykopyrron eller butylskopolamin tilsettes. Oktreotide kan tilsettes pumpen selv om dette ofte gis som bolusdoser s.c. eller på egen pumpe.
 
Det anbefales generelt å ikke ha mer enn 3–4 medikamenter i én pumpe. Ved blanding med haloperidol anbefales morfin uten konserveringsmiddel pga. fare for utfellinger. Bruk minst mulig volum av morfin (dvs. bruk sterk konsentrasjon av morfin dersom høye doser). Deksametason er basisk og bør generelt ikke blandes med andre medikamenter i løsninger p.g.a. utfellingsrisiko. For mer detaljert informasjon om blandbarhet av medikamenter i løsninger ment for s.c. infusjon anbefales kontakt med referanseavdeling, sykehusapotek eller oppslag i blandbarhetstabeller eller database i Palliative Care Formulary.

Praktisk bruk 

Det er flere ulike smertepumper å velge imellom. Se prosedyrer for CADD-Solis VIP og CADD-Legacy, Lindring i nord, og for Micrel, Helse Bergen.
 
Prinsippene for bruk av medikamenter er imidlertid de samme uavhengig av type pumpe. Medikamentene gis oftest via s.c. kanyle (neoflon, tenderlink, butterfly o.l), men kan også gis i.v.. S.c. kanyle bør skiftes hver 3.dag, eller hvis det oppstår rødme og hevelse. Kan ligge opptil 7 døgn.
 
S.c. administrasjon er anbefalt førstevalg i palliativ behandling per i dag. Det er enkelt å administrere medikamenter subkutant også utenfor sykehus, det er lite plagsomt for pasienten og gir ofte stabile konsentrasjoner i blod og vev. Lindring i nord har en prosedyre for subkutan behandling.

Eksempler på medikamentdosering 

Medikament:
  • Morfin 30–50 % av peroral døgndose (se konverteringstabell).
  • Antiemetika: Haloperidol 1–5 mg/24 timer, metoclopramid 20–60 mg/24 t
  • Sedativa: Midazolam i doser fra 4–10 mg opptil 60 mg /24 t.
  • Antikolinergika: Glykopyrron 0,2 mg inntil 1 x /t maks 6 x /24 t, maks 1,2 mg/24 t eller
    butylskopolamin 60–100 mg/24 timer
  • Antisekretoriske midler: Oktreotide 0,3–0,6 /24 t

 

Eksempel:
Omregning fra peroral morfin til smertepumpe
Utgangspunkt: Morfin depot tabletter (f.eks Dolcontin) 60 mg x 2
 
Peroral døgndose divideres med 3:
120 mg /3 = 40 mg per døgn med s.c. morfin
 
Behovsdose er ofte 1/6 (1/4-1/12) av døgndosen: 40 mg /6 = ca. 7 mg morfin s.c..
 
Kan gis som bolus på pumpen eller som s.c. injeksjon. Alternativt gis 5 mg morfin i.v.
(se konverteringstabell).

Administrasjonsformer 

For utfyllende informasjon om de ulike administrasjonsformene i palliasjon, se emnet Administrasjonsformer for medikamenter under Legemiddelhåndtering.

Kilder 

Se referanselisten (Anekar AA, 2022; Busse et al., 2021; Fallon et al., 2018; Finckenhagen M., 2018; Hardy et al., 2021; Kane et al., 2018; Kaasa, 2016; Legemiddelprodusenter, 2023; Nasjonal veileder for vanedannende legemidler, 2021; Oxford textbook of Palliative Medicine, 2021; Palliative Care Formulary, 2024; Paulsen et al., 2014; Schmidt-Hansen et al., 2017; Svendsen et al., 2011; UpToDate, 2024; Wood et al., 2018)