Fysisk aktivitet

Sist oppdatert: 25.10.2024
M3
Utgiver: Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
Versjon: 1.3
Forfatter: Reidun Jahnsen i samarbeid med redaksjonen
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Innledning 

Helsedirektoratet har fremmet nasjonale råd om fysisk aktivitet som er spesifisert for ulike aldersgrupper og for personer med kroniske sykdommer.1 Anbefalingene ble først publisert i 2014, og oppdatert i 2022 med utgangspunkt i globale anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesitting fra Verdens helseorganisasjon.2

 

Fysisk aktivitet, uansett intensitet, er vist å være viktig for helse og velvære for alle.3 Helsedirektoratets generelle råd gjelder derfor også for personer med nedsatt funksjonsevne, med de tilpasninger som er nødvendige. Det er viktig at aktivitetene tilpasses funksjonsevne, alder, mål og preferanser slik at det oppleves meningsfylt og motiverende og stimulerer til varig bevegelsesglede.45

Anbefaling fysisk aktivitet 

Hovedanbefaling

Personer med cerebral parese (CP) bør gis trygge og likeverdige muligheter til å delta i tilpasset fysisk aktivitet, uavhengig av alder og funksjonsnivå.167

 

Utvidet anbefaling

  1. Personer med CP i alle aldre bør få tilbud om veiledning for å finne tilpasset fysisk aktivitet og/eller idrettsaktivitet ut fra den enkeltes interesse og motivasjon.
  2. Veiledningen bør reflektere alder og livsfase, inkludere personens selvvalgte prioriterte mål og aktiviteter, ønsker og opplevelser knyttet til deltakelse i fysisk aktivitet, samt personlige, sosiale og omgivelsesbaserte ressurser og barrierer.
  3. Veiledningen bør inkludere informasjon om spesialiserte læringsarenaer for tilpasset fysisk aktivitet ved helseportssentra og lignende institusjoner, samt om paraidrett i regi av Norges Idrettsforbund.
  4. Barn med CP i alderen 2–18 år bør delta i minst to til tre 45 minutters økter med fysisk aktivitet av moderat til høy intensitet per uke.
  5. For voksne med CP anbefales det som et utgangspunkt å følge nasjonale råd om minst 20 minutter fysisk aktivitet pr dag.

Gjennomføring 

Praktisk, slik kan anbefalingen følges
Omsorgspersoner og aktuelle fagpersoner har et ekstra ansvar for å inkludere og legge til rette for tilstrekkelig fysisk aktivitet for personer med nedsatt funksjonsevne.

 

I samråd med personen selv og aktuelle nærpersoner må man finne en balanse mellom det ideelle og det mulige etter prinsippet om desto mer aktivitet, jo bedre for helse og velvære. Det er også viktig å være klar over at «hvert minutt teller», så litt fysisk aktivitet er bedre enn ingen aktivitet (Om fysisk aktivitet of trening på helsenorge.no).1 Aktivitetene bør være tilpasset personens funksjonsnivå, og bruk av støttekontakt, fritidskontakt, idrettskontakt, personlig trener eller aktivitetskonsulent bør vurderes.3

 

Ved behov for intensive perioder for å lære tilpasset fysisk aktivitet, inkludert tilpasning, utprøving og opplæring i bruk av aktivitetshjelpemidler kan det søkes om opphold på Beitostølen helsesportsenter og Valnesfjord helsesportsenter.

 

Barn og unge under 26 år med funksjonsnedsettelse kan etter søknad få dekket anskaffelse av aktivitetshjelpemidler. Også voksne over 26 år kan søke om aktivitetshjelpemidler for trening og fysisk aktivitet, men det er en begrenset årlig ramme for dette.

 

For personer som ønsker en aktiv idrettsprofil er Parakompetansebanken til Norges Idrettsforbund (NIF) en aktuell ressurs, med informasjon om trening og idrettstilbud til personer med funksjonsnedsettelser. NIF har også i samarbeid med særforbund og idrettskretser utarbeidet forslag til tiltak som kan gjøre det enklere å tilrettelegge for paraidrett.


Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for barn og unge med funksjonsnedsettelse (NKBUF) skal arbeide for at spesialisthelsetjenesten og kommunene kan tilby barn og unge med funksjonsnedsettelser likeverdige helsetjenester med god kvalitet og med mål om å redusere variasjon i praksis når det gjelder tilpasset fysisk aktivitet og deltakelse på fritidsarenaen. NKBUF er en aktuell nettressurs med relevante fagsider for fagpersoner i både i kommune- og spesialisthelsetjenesten.

 

CP-foreningen og Norges Handicapforbund vil kunne ha informasjon om lokale aktivitetstilbud.

Kunnskapsgrunnlag 

  • Styrken på anbefalingen vurderes som sterk.

 

En sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste personer i målgruppen i de aller fleste situasjoner.

 

Anbefalingen er basert på WHOs retningslinjer om fysisk aktivitet og stillesittende atferd,2 Helsedirektoratets nasjonale faglige råd for fysisk aktivitet i forebygging og behandling,1 samt to internasjonale kliniske retningslinjer for CP67 av høy metodisk kvalitet.

Anbefalingen bygger også på brukere og fagpersoners samlede kunnskap og erfaring.

 

Gjennom EtD-diskusjon konkluderte både fagpersoner og brukere med at fordelene ved anbefalingene veier opp for ulempene. Både personer med CP, deres nærpersoner og helse- og omsorgspersonell vil, i de fleste situasjoner, mene at det er riktig å følge anbefalingen om fysisk aktivitet. For personer som trenger tilrettelegging av aktivitet både med personhjelp og tilpasset utstyr/hjelpemidler, oppleves både manglende kompetanse og begrenset tilgang til utstyr som en barriere. Spesielt for voksne er det en stor hindring at rammen for tilskudd til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år er svært begrenset, og i de fleste tilfeller er oppbrukt i løpet av årets to første måneder.

Referanser 

1. Helsedirektoratet (2019). Nasjonale faglige råd for fysisk aktivitet i forebygging og behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 15. januar 2024, lest 26. februar 2024).
2. Verdens helseorganisasjon (2020) WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour (who.int). Geneva: World Health Organization.
3. Verdens helseorganisasjon (2018) Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world (PDF, who.int). Geneva: World Health Organization.
4. Fjørtoft I, Kjønniksen L og Støa EM (2018). Barn - unge og fysisk aktivitet: Operasjonalisering av anbefalingene om fysisk aktivitet og stillesitting for barn og unge i alderen 0-18 år. Universitetet i SørøstNorge. Lest 27.02.2024.
5. Maltais DB, Jahnsen RB, Endahl-Høgåsen MT. Chapter 6, Cerebral Palsy, p 75-98. In Maltais DB & Jahnsen RB. Activity and Fitness – supporting individuals with childhood onset disabilities. Mac Keith Press, London, 2023. ISBN: 978-1-911612-12-4.
6. Demont A, Gedda M, Lager C et al. Evidence-Based, Implementable Motor Rehabilitation Guidelines for Individuals With Cerebral Palsy. Neurology. 2022;16;99(7):283-297.