Denguevirus - serologi og PCR

Sist oppdatert: 30.07.2024
  Sendeprøve: ja, OUS
Utgiver: Akershus universitetssykehus
Versjon: 1.3
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Mistanke om Denguefeber.

Dengue er en myggoverført virusinfeksjon utbredt i tropiske og subtropiske strøk. De siste årene er det óg beskrevet tilfeller fra Sør-Europa, bl.a. fra Madeira.

Inkubasjonstid 3 -14 dager.

Symptombilde med feber, hodepine, smerter retroorbitalt samt i muskulatur og ledd. 50 -60 % utvikler et generalisert eksantem. Gastrointestinale manifestasjoner hos ca 50%. 5% med symptomatisk sykdom utvikler Dengue hemoragisk feber som kan utvikle seg til multiorgansvikt og død.

Prøvemateriale 

Serum / EDTA-plasma

Rekvirering  

Husk å oppgi kliniske opplysninger inkludert reiseanamnese. En bør også inkludere opplysninger om tidligere gjennomgått Denguefeber og evt tidligere infeksjon med/vaksinasjon mot andre flavivirus (eks: gulfebervirus, skogflåttencefalittvirus, Japansk encefalittvirus, Zikavirus, Vestnilvirus).

Undersøkelsesprinsipp 

Det finnes hurtigtester som kan utføres pasientnært. Ved klinisk mistanke om denguefeber anbefales det å konfirmert med analyseresultat (både positivt og negativt) fra hurtigtester med laboratoriebasert metode.

Serologi baseres på påvisning av NS1-Antigen, IgM og IgG.

Molekylærdiagnostikk: påvisning av nukleinsyrer kan være aktuelt.

Tolkning 

De serologiske analyseresultatene må tolkes i forhold til aktuell klinikk. Momenter i tolkning av Dengue serologi:

  • Positiv Antigentest NS1 indikerer aktuell Denguefeber infeksjon.
  • Positiv IgM og/ eller titerstigning over 4 ganger i parsera IgM og IgG indikerer aktuell Denguefeberinfeksjon.
  • Positiv IgG indikerer aktuell eller tidligere infeksjon, alt etter hvor i sykeforløpet prøver er tatt og eventuell sekundærinfeksjon. Det er viktig å være klar over at det forekommer hyppige kryssreaksjoner mellom IgG antistoffer mot Dengue og vaksine/ tidligere infeksjoner med andre flavivirus, f.eks gulfeber, Zikavirus, Japansk encephalitt og TBE.
  • Ved uavklart diagnostikk i primærprøven er det ønskelig med ny prøve i rekonvalesensfasen. Ny prøve tas ca 2 uker etter den første prøven.

Merknader 

Denguefeber er nominativt meldepliktig (gruppe A) til MSIS

Gi tilbakemelding
Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med eller misfornøyd med på denne nettsiden.

Vi kan ikke love deg svar på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send