Klippel-Trenaunay-Weber Q87.2
Klippel-Trenaunay-Weber syndrom (KTW, ICD-10: Q87.2) er en sjelden medfødt lidelse som kjennetegnes av vaskulære misdannelser som involverer vener, lymfesystemet og kapillærer. Syndromet fører til at et ben eller en arm kan bli tykkere og lengre enn den andre, og medfører ofte hudforandringer, åreknuter og økt risiko for tromboser. KTW kan også føre til større eller sammenvokste tær eller fingre, og i enkelte tilfeller hud- og bløtvevshypertrofi. Forekomsten er estimert til 1 per 20.000 til 100.000 levendefødte, med en lik fordeling mellom kjønnene.
Symptomer varierer sterkt mellom pasienter, fra nesten umerkelige funn til omfattende funksjonsnedsettelser. De vanligste symptomene inkluderer:
Diagnosen KTW stilles klinisk og bekreftes gjennom billeddiagnostikk. Følgende undersøkelser er vanlig:
Differensialdiagnoser
KTW-syndrom må skilles fra andre vaskulære malformasjoner og overvekstsyndromer, inkludert:
KTW klassifiseres primært etter omfanget av vaskulære misdannelser og tilstedeværelse av kapillære, venøse og/eller lymfatiske misdannelser. Den internasjonale klassifikasjonen fra International Society for the Study of Vascular Anomalies (ISSVA) er ofte brukt:
Behandlingen av KTW er primært symptomatisk og innebærer en multidisiplinær tilnærming, inkludert:
Etter operasjon eller intervensjon kreves ofte videre oppfølging med fysioterapi og tilpasset rehabilitering for å opprettholde funksjon i affiserte ledd og ekstremiteter. Kompresjonsbandasje og regelmessig mobilisering kan være nødvendig for å forhindre hevelse og videre komplikasjoner.
Regelmessig oppfølging hos både ortoped og vaskulær spesialist anbefales, spesielt i vekstperioder og pubertet, hvor det kan oppstå endringer i vaskulære malformasjoner eller asymmetrisk vekst. Bildediagnostikk bør utføres årlig eller oftere ved rask vekst for å overvåke eventuelle endringer i ekstremitetslengde eller malformasjoner.
KTW-syndrom kan føre til flere alvorlige komplikasjoner:
Prognosen for KTW-syndrom varierer og avhenger av omfanget av vaskulære misdannelser og eventuelle skjelettkomplikasjoner. Tidlig diagnostikk og behandling kan redusere risikoen for alvorlige komplikasjoner og bedre livskvaliteten. Livslang oppfølging kan være nødvendig for å håndtere kroniske symptomer og forhindre komplikasjoner.