Analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
3
5
6
7

Von Willebrand faktor, multimer analyse

Sist oppdatert: 05.04.2024
Forfattere: Erik Pareli Wåland, Andreas Hillarp
Utgiver: Oslo universitetssykehus
Versjon: 0.2
For tilgang til tidligere versjoner, kontakt redaktøren.
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjon 

Analysen evaluerer fordelingen av de molekylære formene til von Willebrand faktor (VWF) med hensyn på molekylvekt og er et komplement til andre VWF analyser for å subklassifisere ulike typer av von Willebrands sykdom (VWD).

Prøvemateriale 

Citratplasma

Citrat-rør

Prøvetaking og prøvebehandling 

Unngå langvarig stase. Citratglassene må fylles til merket. Bland godt. Sentrifuger i romtemperatur innen 1 time ved 2500 g i 15 min. Platefritt plasma overføres umiddelbart til plastrør.

 

Ved utredning av økt blødningstendens: 3 x 3 mL rør. Plasma avpipetteres umiddelbart, la det være igjen ca. 0,5 cm plasma over blodlegemene, og overføres til 3 stk. tomme plastrør.

 

Prøveglass til spesialkoagulasjon skal IKKE sendes i rørpost.

Oppbevaring og forsendelse 

Holdbarhet i plasma ved romtemperatur: 4 t. Plasma kan fryses og sendes på tørris.

Referanseområde 

Ikke aktuelt, kvalitativ analyse og svar gis ut som tekst. Se tolkning for mer informasjon.

Utføres 

Avdeling for medisinsk biokjemi, Seksjon for hemostase og trombose, Rikshospitalet.

Forventet svartid 

Analysen er tungvinn og resurskrevende og svartid er derfor 1 – 3 måneder.

Undersøkelsesprinsipp 

Analysen evaluerer fordelingen av VWF-molekyler med forskjellige molekylvekt (multimerer). Undersøkelsen av VWF multimersammensetning i plasma er basert på separasjon av multimerene i en gelelektroforese og etter separasjon blir VWF-molekyler elektroeluert på en immobiliserende membran der distribusjonen av multimerene identifiseres ved hjelp av en immunoenzymatisk teknikk.

Tolkning 

Analysen gir en kvalitativ evaluering av multimerene med høyest molekylvekt (= multimerer med størst aktivitet) kontra multimerene med intermediær og lav molekylvekt.

 

Ved VWD type 1 er alle multimerer til stede men i reduserte mengder sammenliknet med normalplasma. VWD type 3 er preget av tap av alle multimerer. VWD type 2A er ofte forbundet med et alvorlig tap av store (høye) og intermediære multimerer. De fleste type 2B-pasienter viser tap av store multimerer, men unntak med normale multimerer er rapportert. Pasienter med VWD type 2M demonstrerer alle multimerer, noen ganger større enn normalt (supranormalt) eller med bånd som resulterer i et uskarpt ("utslettet") utseende.

Referanser 

Nordic Guidelines for diagnosis and management of von Willebrand disease (VWD), available at the website of the Nordic Hemophilia Council (lenke her).

Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send