Metanol («tresprit») er en fargeløs og flyktig væske med en svak, stikkende lukt som blir brukt som løsningsmiddel og til andre tekniske formål. Stoffet tas raskt opp fra tarmen, og maksimal serumkonsentrasjon nås gjerne innen én til to timer etter inntak. Metanol omdannes ved hjelp av alkoholdehydrogenase og aldehyddehydrogenase til maursyre (format). Maursyre omdannes videre til karbondioksid og vann ved hjelp av folatavhengige enzymer. Metanol har dempende effekt på sentralnervesystemet, men det er metabolitten maursyre som er hovedansvarlig for toksisiteten til stoffet. Maursyre gir metabolsk acidose med økt aniongap. Spesielt netthinnen og basalgangliene er utsatt for toksiske effekter av maursyre, hvilket kan medføre blindhet og parkinsonisme. Symptomer på metanolforgiftning kan komme sent, særlig hvis det samtidig er konsumert etanol. Fomepizol eller etanol kan brukes terapeutisk for kompetitiv hemming av alkoholdehydrogenase, slik at toksiske metabolitter dannes i mindre grad mens metanol elimineres via lunger og nyrer. Farmakologisk behandling kan kombineres med hemodialyse for å fjerne metanol og dets metabolitter fra blodbanen.
Se også Alkoholer
Intoksikasjonsutredning.
Syre-basestatus, osmolalt gap og aniongap må vurderes før analysen rekvireres. Analysen er ressurskrevende og det må derfor alltid avtales med laboratoriet på forhånd ( tlf. 64300). Utføres ikke som ø-hjelp til enhver tid, men ved sterk indikasjon kan kvalifisert analysepersonell kalles inn. Dersom det ikke på forhånd er inngått avtale med laboratoriet om analysering, utføres analysen en gang per uke, fortrinnsvis fredag.
Pasientforberedelse
Ingen.
Prøvetaking
Minimum 0,5 mL serum i eget gelglass. Skal oppbevares med kork frem til analysering. Ikke bruk etanolholdig væske til huddesinfeksjon før prøvetaking!
Holdbarhet 8 timer i romtemperatur og 7 dager i kjøleskap hvis korken ikke er tatt av.
Kvinner og menn: Negativ.
Headspace gasskromatografi-FID (flammeionisasjonsdeteksjon). Instrument: Shimadzu GC System. Analyseres på Nordbyhagen.
Metanol skal normalt ikke kunne påvises i serum.
Metanolforgiftning gir både økt osmolalt gap og økt aniongap. I de tidlige faser sees hovedsaklig økt osmolalt gap. Med omdannelse til maursyre får man en metabolsk acidose og et økt aniongap mens det osmolale gap reduseres. Ved samtidig inntak av etanol vil man hovedsakelig ha et økt osmolalt gap inntil etanol er eliminert.
Ved metabolsk acidose med forhøyet osmolalt gap og aniongap bør man mistenke forgiftning med etylenglykol eller metanol. Diagnosen stilles med spesifikke målemetoder. Forløp av behandling kan følges med gjentatte målinger av osmolalt gap og aniongap. Giftinformasjonens behandlingsanbefalinger ved metanolforgiftning finnes på Helsebiblioteket.
Fordampning av prøven (oppbevaring uten kork) medfører lavere alkoholinnhold.