Biokjemiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å
1
2
5

Analyser

Aluminium

Dette emnet er hentet fra Medisinsk biokjemi (OUS)
  Sendeprøve: Avd. for med. biokjemi, Ullevål, OUS
30.11.2022Versjon 1.1

Indikasjoner 

Regelmessig kontroll ved langvarig hemodialyse. Kontroll av pasienter med alvorlig nyresvikt. Mistanke om eller kontroll av unormal aluminiumeksponering eller forgiftning.

Prøvetakingsrutiner 

Pasientforberedelse

Ingen

 

Prøvetaking

  • Heparinrør m/gel. Analysen krever 0,5 mL plasma.
  • Sentrifugeres innen to timer, originalglasset sendes uåpnet.
  • Prøven må ikke komme i kontakt med hansker, pasteur-pipetter e.l.

Referanseområde 

< 0,4 μmol/L

Utføres 

Analysen utføres midlertidig på Fürst Medisinsk laboratorium i påvente av nytt analyseinstrument.

Forventet svartid 

2-3 uker

Analytisk og biologisk variasjon 

For analytisk variasjon henvises til Fürst medisinsk laboratorium der analysen utføres midlertidig i påvente av nytt analyseinstrument.

Bakgrunn 

Aluminium er vanlig forekommende i naturen, men har ingen kjent biologisk funksjon. Vanlig kosthold gir et inntak på om lag 5 mg pr. dag. Absorpsjon fra tarmen er bare i størrelsesorden 0,25%, og utskillelsen i nyrene er normalt like stor som opptaket fra tarmen. Selv om aluminium er giftig, holdes nivået i organismen normalt så lavt at man unngår toksiske effekter. Overdreven bruk av aluminium holdige medikamenter som f.eks. antacida kan imidlertid føre til akkumulering over tid. Eksponering kan også skje gjennom luftveiene ved inhalasjon av aluminium holdige gasser eller røyk. Kosmetikk og særlig antiperspiranter kan inneholde aluminium og føre til et betydelig opptak gjennom huden.

 

Nyresvikt kan medføre redusert utskillelse og akkumulering av aluminium i kroppen. I tillegg kan hemodialyse utgjøre en eksponeringskilde. Aluminium som ikke utskilles gjennom nyrene vil deponeres i vev, særlig i hjerne og bensubstans. I ben kan aluminium erstatte kalsium og føre til osteomalasi. Også i parathyreoidea kan aluminium erstatte kalsium, noe som fører til nedsatt PTH-sekresjon. Aluminium har toksisk virkning på nervesystemet, og opphopning av aluminium i hjernen er assosiert med kognitiv svikt. Forgiftning vil også affisere benmargen og kan føre til anemi. Aluminiumforgiftning hos hemodialysepasienter var ikke uvanlig tidligere, men er nå sjelden på grunn av forbedret vannrensing og bruk av fosfatbindere som ikke inneholder aluminium.

Tolkning 

Høye verdier kan skyldes nedsatt utskillelse (nyresvikt) eller økt opptak (for eksempel ved hemodialyse). Serumnivå over 2,2 µmol/L har vært assosiert med osteomalasi eller encephalopati hos dialysepasienter.

 

Feilkilder

Forurensning med aluminium fra omgivelsene eller fra prøvetakingsutstyret gir falskt for høye verdier.

Analysemetode 

Analysen utføres midlertidig på Fürst Medisinsk laboratorium i påvente av nytt analyseinstrument.