Hepatitt C-virus (HCV) kan gi akutt eller kronisk sykdom og smitter hovedsakelig ved eksponering for infisert blod, men seksuell smitte kan også forekomme og er økende blant MSM i enkelte byer. Infeksjonen påvises ved positiv HCV RNA i blod.
Det er viktig å identifisere pasienter som har utviklet levercirrhose, og dette kan gjøres med FIB-4 eller elastografi. Ved levercirrhose anbefales HCC-overvåkning videre etter endt behandling.
Pasienter med risiko for dårlig etterlevelse eller pågående risikoadferd bør starte umiddelbar pangenotypisk behandling uten å gjennomgå standard utredning. Vellykket behandling bekreftes ved negativ HCV RNA 12 uker etter behandlingsslutt. Antistoffer mot HCV er ikke beskyttende mot ny infeksjon. Alle med risiko for reinfeksjon bør følges med årlig testing av HCV RNA.
Hepatitt C-virus er et RNA-virus som invaderer hepatocytter, der viruset multipliseres og frigjøres til blod.
Blodsmitte gjennom sprøytedeling dominerer, men smitte blant MSM med multiple partnere eller kombinert med rusbruk («chemsex») er økende. Kronisk HCV-infeksjon er et globalt helseproblem med estimert 58 millioner smittede på verdensbasis og 1.5 millioner nye tilfeller årlig. I Norge levde ca. 2000 personer med kronisk HCV-infeksjon ved inngangen til 2024. I Norge har ca. 80% av smitteoverføringen skjedd gjennom injiserende rusmiddelbruk mens smittevei er uavklart hos 15-20%. Norge har forpliktet seg til Verdens helseorganisasjons (WHO) globale strategi for eliminasjon av virushepatitt som et folkehelseproblem innen 2030, med 90 % reduksjon i nye tilfeller og 65 % reduksjon i dødsfall knyttet til HCV-infeksjon sammenliknet med 2015. Norge kan bli et av de første landene i verden til å eliminere HCV som folkehelseproblem, og har allerede nådd flere av eliminasjonsmålene.
Se også Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C
Nysmitte
Nysmitte (definisjon: smittet i løpet av siste 12 mnd.) er ofte asymptomatisk, men kan gi klinisk akutt hepatitt med ikterus. Ca. 20-40 % vil klarere viruset, men de fleste utvikler kronisk infeksjon.
Kronisk hepatitt C
Kronisk hepatitt C gir en lavgradig, asymptomatisk inflammasjon i leveren som over tid kan progrediere til fibrose og cirrhose. Sykdomsutviklingen er langsom, og de fleste cirrhosepasienter er over femti år uavhengig av smittetidspunkt. Komplikasjoner til levercirrhose er knyttet til portal hypertensjon, leversyntesesvikt og hepatocellulært karsinom (HCC). Sjeldne ekstrahepatiske manifestasjoner som kryoglobulinemi (+/- vaskulitt), B-celle lymfom, glomerulonefritt, autoimmune sykdommer, og hudsykdommer (lichen planus, porphyria cutanea tarda) kan forekomme uavhengig av fibrosestadium.
Utredningen har to formål:
Pasienter med risiko for dårlig etterlevelse eller pågående risikoadferd for smittesituasjoner bør starte umiddelbar pangenotypisk behandling uten å gjennomgå standard utredning (se under Behandling).
Følgende utredning utføres på alle nyhenviste pasienter med HCV-infeksjon:
Blodprøver
Virologi
Hepatitt C-virus RNA kvantitering. For å ha tilstrekkelig materiale også til resistensovervåkning (utføres av FHI) anbefales det å ta 2 plasmaglass til mikrobiologisk avdeling. (HCV genotyping er ikke lenger styrende for behandlingvalg og utføres nå kun på St. Olavs hospital på særskilt indikasjon.)
Serologi
Hepatitt B-serologi (HBs antigen, HBc antistoff og HBs antistoff), Hepatitt A IgG antistoff, HIV antigen/antistoff.
Medisinsk biokjemi
ALAT, ASAT, ALP, GT, ferritin, INR, bilirubin, albumin, Hb, LPK, TPK, AFP, HbA1c, kreatinin, Na, K.
Kalkuler FIB-4
Kalkuler FIB-4 på alle pasienter. FIB-4 = (Alder x ASAT)/(TPK x √ALAT) Se lenke
Elastografi (non-invasiv leverstivhetsmåling)
Utføres fastende (3 timer).
Alle pasienter med cirrhose anbefales klassifisert etter Child Pugh-score.
Leverbiopsi
Brukes ikke lenger ved vurdering av fibrosegrad, men kan være indisert for å avklare annen samtidig leverpatologi.
Det finnes tre grupper av direktevirkende antivirale midler (DAA):
Disse midlene gis i kombinasjonstabletter daglig i (8-) 12 uker.
Ved cirrhose
Ved nysmitte eller fare for dårlig etterlevelse
Nysmitte
Ved mistanke om pågående risikoadferd bør man starte pangenotypisk antiviral behandling umiddelbart, for å hindre videre smitte. Hvis ingen mistanke om risikoadferd, kan man vente til svar på genotype før oppstart behandling. Det er ikke behov for fibrosevurdering ved nysmitte, men obs underliggende cirrhose av andre årsaker.
Mistanke om dårlig etterlevelse/oppmøte
Forenklet behandlingsløp med begrenset utredning og umiddelbar oppstart med pangenotypisk antiviral behandling (se «Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C», kapittel 5). Det er viktig å avklare hvem som skal følge opp pasienten videre.
Innlagte pasienter
Pasienter med viremi som er innlagt på sykehus bør som hovedregel starte behandling umiddelbart mens man har sjansen. Dette gjelder også ved innleggelse i ikke-somatiske avdelinger slik som psykiatri og rusrehabilitering. Ev. behov for oppfølging under behandling kan organiseres ambulant i samarbeid med primærhelsetjenesten/lavterskeltiltak.
Medikamentanbefaling:
Anbefalingene nedenfor gjelder for behandlingsnaive pasienter (dvs. ingen tidligere behandling, ev. re-smitte) og pasienter uten dekompensert cirrhose. Pasienter som har sviktet på tidligere terapi eller har dekompensert cirrhose må vurderes individuelt. Anbefalingene gjelder nåværende LIS-anbud i perioden 01.04.2025-31.03.2028 .
Hvis man fraviker anbefalinger og ikke forskriver billigste medikament må det journalføres. Momenter som kan være grunn til å fravike førstevalg i LIS-anbefalingene kan være viktighet av å unngå ribavirin eller proteasehemmer, risiko for interaksjoner, nyresvikt, samt pangenotypisk behandling hvis det å vente på genotyping medfører risiko for at pasienten faller ut av behandlingsoppfølgingen.
Genotype | Uten cirrhose | Kompensert cirrhose |
1 | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker |
2 og 3 | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker |
4 | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker |
5 og 6 | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker | Glekaprevir/pibrentasvir (Maviret®) 3 tab x 1 8 uker |
Ved samtidig HBV-infeksjon
Eradikasjon av HCV gir økt risiko for reaktivering av HBV-infeksjon. Pasienter som er HBsAg positive og ikke allerede får HBV-behandling, innsettes på Tenofovir disoproxil eller Entecavir fra HCV-terapistart til 3 måneder etter avsluttet HCV-terapi. Videre HBV-terapi vurderes ut fra indikasjoner for hepatitt B-behandling (se Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt B). Pasienter som er anti-HBc positive og HBsAg negative, skal kontrolleres med ALAT hver 3. mnd. fram til 3 mnd. etter avsluttet HCV-kur.
Ved samtidig HIV
Samme behandlingsanbefalinger som hos HIV-negative. Obs interaksjoner med HIV-medisiner.
Gravide
HCV-behandling anbefales generelt ikke til gravide.
Redusert nyrefunksjon
Glekaprebir/pibrentasvir er førstevalg ved eGFR< 30. Til tross for begrensede data er det nå også vist at sofosbuvir-holdige regimer er både trygge og effektive selv ved alvorlig nedsatt nyrefunksjon og dialyse. Se Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C og internasjonale retningslinjer.
Organtransplanterte
Direktevirkende antivirale legemidler dekkes gjennom H-resept, og det er bare sykehusleger som har anledning til å skrive resept. Imidlertid kan utredningen og pasientoppfølgingen gjøres av helsepersonell i primærhelsetjenesten/lavterskelinstitusjoner/fengsler, etc. (se Faglig veileder for utredning og behandling av hepatitt C) og sykehuslege kan utstede H-resept over telefon.
Vellykket behandling (SVR12 = sustained viral response 12 uker etter fullført behandling), dvs. eradikasjon av infeksjonen, bekreftes ved negativ HCV RNA 12 uker etter behandlingsslutt.
Blodsmitteregime. Enerom ved risiko for ukontrollert søl av blod og andre kroppsvæsker. Detaljer finnes i det enkelte foretak sitt lokale infeksjonskontrollprogram.
Skriftlig nominativ melding (gruppe A-sykdom) sendes elektronisk til FHI via klinikermelding.fhi.no; husk å printe to papirkopier hvorav én sendes i posten til Kommuneoverlegen/Bydelsoverlegen og én scannes i journalen.
Hepatitt C er definert som allmennfarlig smittsom. Pasienter med mistenkt eller bekreftet sykdom har rett til gratis undersøkelse (konsultasjon, prøvetaking, radiologi etc.) og behandling (legemidler etc.). Ved bekreftet sykdom skal det utføres smitteoppsporing mtp. smittekilde og ev. sekundærtilfeller.