Immunologiske analyser som begynner på ...
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Æ
Ø
Å

Antistoffscreening

Sist oppdatert: 01.04.2025
Godkjent av: Thomas Larsen Titze
Godkjent dato: 18.01.2023
Akkreditert: ISO 15189
Vestre Viken: BS, DS, KS, RS
Utgiver: Vestre Viken HF
Versjon: 1.4
Kopier lenke til dette emnet
Foreslå endringer/gi kommentarer

Indikasjoner 

Prøvetakingsrutiner 

Prøvemateriale

  • 6 ml EDTA-blod
  • Minimum prøvemengde: 1 mL EDTA-blod.

 

Ved positiv screening eller andre problemstillinger knyttet til prøvemateriale vil blodbanken kunne få behov for mer prøvemateriale og vil be om ny prøve.

 

Merking av prøven
Prøvene skal merkes med fullt navn og alle 11 siffer i fødselsnummeret.

 

Dette kontrolleres slik:
Inneliggende pasienter: Fødselsnummer sjekkes mot pasientens armbånd og/eller pasienten oppgir navn og fødselsnummer selv.

 

Ved poliklinisk prøvetaking hvor identifikasjonsarmbånd ikke er tilgjengelig, må pasienten identifisere seg ved å oppgi navn og fødselsnummer selv, eller vise legitimasjon. Pårørende kan bistå med identifisering av pasienten.

 

Unntatt fra kravet om fødselsnummer er personer som nylig har kommet til landet og ikke er tildelt personnummer. Da godtas navn og fødselsdato. I disse tilfellene skal det opplyses på rekvisisjonen at pasienten ikke har personnummer/D-nummer.

 

Den som tar prøven skal kvittere på at navn og fødselsnummer er kontrollert ved å skrive sine initialer på navneetiketten på prøverørene.

Bakgrunn 

Alle har i sitt serum naturlig forekommende antistoffer mot det eller de antigener innen ABO-systemet som de selv mangler. I de øvrige blodtypesystemene har man ingen regelmessige antistoffer. Kun sporadisk kan man finne naturlig forekommende antistoff også i disse systemene.

 

Noen kan ha irregulære erytrocyttantistoffer på grunn av immunisering, enten ved svangerskap eller ved tidligere transfusjoner.


Irregulære erytrocyttantistoffer kan forårsake akutt eller forsinket hemolytisk transfusjonsreaksjon. Det er derfor viktig å påvise slike antistoffer forut for en transfusjon, slik at man kun gir blod som er negativt på gjeldende antigen.

 

Irregulære erytrocyttantistoffer av IgG-type kan også være årsak til hemolytisk sykdom hos foster/nyfødte. Det er derfor viktig å påvise antistoffet hos moren og å følge konsentrasjonen utover i svangerskapet.

Pretransfusjonsprøve 

Før transfusjon av erytrocyttkonsentrat skal pasienten

  • være ABO og Rh -typet i minst to prøver tatt på forskjellig tidspunkt.
    Dersom pasienten er typet i kun én prøve, må kontrolltyping bestilles. Kontakt blodbanken for data omkring pasienten.
  • ha en gyldig antistoffscreening.
    Det vil si: Prøven må tas tidligst 4 døgn før pasienten skal ha transfusjon, og helst seinest 2 døgn før transfusjonen.
    Pga. faren for dannelse av nye antistoff, skal det ikke gå for lang tid fra prøven til antistoffscreening er tatt og til erytrocyttkonsentrat er transfundert. Det er derfor vedtatt at en antistoffscreeningen kun skal være gyldig i 4 døgn fra prøvetakingsdatoen.
    Dersom transfusjonen ikke utføres innen 4 døgn etter prøvetakingsdatoen, må ny prøve tas.

 

Ved prøvetakingen må den som tar prøven være 100 % sikker på pasientens identitet.

 

Sørg for at blodprøven omgående sendes til nærmeste blodbank.

 

Når blodtyping er utført i to uavhengige prøver og pasienten har gyldig antistoffscreening, kan blod gis etter dataforlik eller enkel forlikelighetsundersøkelse.

Svartid 

Forventet svartid for inneliggende pasienter:

  • Ved negativ antistoffscreening vil rekvirenten kunne forvente svar fra blodbanken innen 1,5 timer ved ø-hjelp og etter ca 4 timer ved vanlig blodbestilling (etter at blodbanken har mottatt prøven).
  • Dersom antistoffscreeningen blir positiv, dvs. at det påvises irregulære erytrocyttantistoff, utføres en antistoffidentifisering og en utvidetforlikelighetsundersøkelse. I disse tilfellene vil det kreve ekstra tid å forlike blod og gi ut svar. Rekvirenten informeres ved positiv antistoffidentifisering.

Målemetode og utførende laboratorium 

Målemetode
Analysen foregår v.h.a. indirekte antiglobulin teknikk (IAT), ved hjelp av enten gelkort eller kassetter.

 

Utføres av

  • Alle blodbankene i Vestre Viken HF utfører antistoffscreening.
  • Ved positiv antistoffscreening utfører blodbankene i Bærum og Drammen antistoffidentifisering. I enkelte tilfeller videresendes prøven til OUS.
Fant du det du lette etter?
Ja
Nei
Så bra. Fortell oss gjerne hva du var fornøyd med.
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send
Kan du fortelle oss hva du var ute etter?
Vi kan ikke svare deg på tilbakemeldingen din, men bruker den til å forbedre innholdet. Vi ber om at du ikke deler person- eller helseopplysninger.
Send