Alle fødsler innebærer en liten risiko for forløsning med keisersnitt i narkose. Gravide med særskilt risiko ved narkose bør derfor identifiseres tidlig i svangerskap eller fødsel og vurderes av anestesilege. Dette gjelder for eksempel tidligere alvorlig allergi, høy BMI, forventet vanskelig luftvei og kontraindikasjoner mot regionalanestesi.
I tillegg kommer obstetriske og føtale forhold som kan ha betydning for valg av anestesiform, henholdsvis for eksempel invasiv placenta, placenta previa og medfødte misdannelser/sykdommer hos barnet. EXIT (Ex Utero Intrapartum Treatment) omtales ikke her.
Risikofaktorer
WHO sjekkliste skal alltid gjennomføres; Vurder intubasjonsforhold, kontroller medikamenter og sprøytepumper, kontroller korrekt leie (15 graders venstre tilt), og vurder om tilstrekkelig kompetanse er tilgjengelig.
Høy BMI, se kapittel om Fødselsanalgesi og anestesi ved sectio til fødende med høy BMI.
Vi anbefaler opioider (alfentanil 10–20 µg/kg eller remifentanil bolus 1–2 µg/kg) for å forebygge blodtrykksstigning ved intubasjon til alle keisersnitt i generell anestesi (barnelege informeres). Ved alvorlig Preeklampsi anbefaler vi at det også gis en rask, liten Mg-bolus (4 mmol) før intubasjon.
Se eget emne: Monitorering og blodtrykksbehandling
Anbefaler bruk av WHO sjekkliste før kirurgi, kontroller at team med tilstrekkelig kompetanse er tilgjengelig og at organiseringen av obstetrisk anestesi er i henhold til Norsk standard for Anestesi.
Hurtiginnledning (Rapid Sequence Induction and Intubation) av narkose ved keisersnitt anbefales da gravide i fødsel (med smertefulle rier) kan ha forsinket ventrikkeltømming, redusert tonus i nedre øsofagussfinkter og selv langvarig faste ikke regnes som trygg med tanke på aspirasjonsfare.
Syrenøytraliserende medisin før induksjon kan være H2 reseptorantagonist, protonpumpehemmer, man hvis rask syrenøytraliserende effekt ønskes gis natriumcitrat mikstur.
Preoksygenering med tett maske til ET O2 er 90 % er vanlig prosedyre. Det er økende evidens for at O2-tilførsel med høyt fløde (high-flow nasal (Optiflow og lignende)) bidrar til oksygenering i apne-fasen fram til intubasjon. Cricoidtrykk (trykk tilsvarende 1 kg) før endotrakeal intubasjon er omdiskutert og ikke universelt anbefalt og praksis varierer i Norge og verden for øvrig. Det finnes ikke tilstrekkelig dokumentasjon for å anbefale eller ikke å anbefale cricoidtrykk. Cricoidtrykket bør opphøre umiddelbart ved innsynsproblemer ved intubasjon. Varsom ventilasjon på maske kan forsøkes mellom flere intubasjonsforsøk, se for øvrig algoritme for luftveishåndtering under.
Et hurtigvirkende opioid (for eksempel alfentanil 0,5 mg (10–20 µg/kg) eller remifentanil 1–2 µg/kg) kan benyttes ved innledning av generell anestesi (barnelege informeres). Ved alvorlig PE anbefaler vi at det i tillegg gis Mg-bolus (8 mmol, halveres hvis den gravide nylig har fått Mg ).
Propofoldosen til hurtiginnledning må være tilstrekkelig for å forebygge maternell awareness. Propofol 2–2,5 mg/kg er standard induksjonsmiddel for keisersnitt i narkose. Alternativt innledes narkose med tiopental (5–7 mg/kg). Ved hypovolemi reduseres dose propofol og kombineres med – eller erstattes av – ketamin (opp til 1,5 mg/kg). Narkose vedlikeholdes med propofol, gjerne som TCI. Hvis innledning med tiopental, vedlikeholdes narkosen initialt med N2O og sevofluran. Sevofluran anbefales seponert og luftet ut umiddelbart etter forløsning da sevofluran har uterusrelakserende effekt. Kombinasjonen av standard dose rocuronium (1 mg/kg) og reversering med sugammadex gir en god nevromuskulær blokade med færre bivirkninger enn succinylcholin (1 mg/kg). Rocuronium passerer i svært liten grad over placenta. Etter reversering med sugammadex anbefales det ikke å relaksere med rocuronium de nærmeste 24 timer, selv om eksperimentell studie har vist at høy dose rocuronium (1,2 mg/kg) medførte dyp nevromuskulær blokade allerede 5 minutter etter at sugammadex var gitt.1
Normoventilasjon tilstrebes, og for høygravide vil dette tilsvare ET CO2 = 4,0 kPa. Dette har betydning for foster/nyfødte og opprettholdelse av CO2 konsentrasjonsgradient fram til forløsning.
Awareness er et aktuelt problem og EEG basert søvndybdemonitorering foreslås,2 men det mangler konsensus vedrørende trygg søvndygde (BIS-skår).
Optimal leiring med hevet overkropp for å redusere risiko for regurgitasjon og aspirasjon er viktig både ved innledning og forut for ekstubasjon.
Pmax, maximal inflation pressure; CICO, ‘can't intubate, can't oxygenate’.